$40 per vat olie de nieuwe standaard

Het zijn de afgelopen paar dagen geweldige dagen geweest voor de olieprijs en olie producerende landen en bedrijven. Vorige week vrijdag steeg olie en begin deze week zakte die stijging weer wat af. Woensdag handelde olie tegen 5.23% hoger en vandaag staat op moment van schrijven olie weer 2.63% hoger op 39.86.

Verwarmingsolie doet het evengoed met een WTI stijging van $1.01 naar 41.34. Amerikaanse olie prijzen klommen net boven $40 per vat gisteren doordat de dollar daalde als gevolg van de beslissing van de Federal Reserve om rente percentages niet aan te passen. Een andere belangrijke factor van de prijsstijging was dat grote olie producenten aangeven een productie stillegging te overwegen.

De olie markt stijging van afgelopen maand evenaart zich op het moment gezien vraag-en-aanbod fundamentelen uit balans zijn geraakt. Op woensdag gepubliceerde data door het U.S. Energy Department liet zien dat nationale olie voorraden nog steeds groeien en dat het huidige productie niveau boven de 9 miljoen vaten per dag ligt. Beleggers reageerden bullachtig op de markt in de verwachting dat lagere prijzen eerder dit jaar het huidige productie niveau zullen terug draaien om de wereld niet langer te over bevoorraden met ruwe olie.

Het maakt niet uit waardoor het precies komt maar de olie rebound is goed voor Wall Street. De olie crash naar $26.05 per vat werd door veel beleggers gezien als een teken van economische vernietiging waardoor de aandelenmarkt vrijwel stil lag in het begin van dit jaar. Nu de Dow Jones het grootste gedeelte van haar verliezen heeft terug verdiend (nog slechts 75 punten te gaan) is het misschien wel een teken dat het stukken beter gaat met de Amerikaanse economie.

‘’Olie prijzen waren onrealistisch laag. Het was onverkoopbaar en werd compleet gedreven door speculatie. De olieprijzen hadden niks te maken met de realiteit.’’ Aldus Fidel Ghent, olie-en gas analist bij Oppenheimer.

Het is belangrijk om te blijven herinneren dat ook al door de laatste rally, olieprijzen nog steeds 60% lager zijn dan het hoogste punt mid-2014 van $107 per vat.

Veel oliemaatschappijen waaronder Royal Dutch Shell hebben het moeilijk om winst te maken met deze lage olieprijzen. Op zijn minst 51 Noord Amerikaanse olie en gas producten hebben faillissement aangevraagd sinds aanvang 2015, volgens advocatenbureau Haynes & Boone.

Het andere probleem is dat als olie te snel ralliet, dat juist tegen kan werken en olie producenten aanmoedigen weer actief te gaan pompen. Daardoor zal uiteindelijk vraag en aanbod nog verder uit evenwicht raken. Dit risico in acht nemend heeft Society Generale deze week haar voorspelling voor de olieprijs einde dit jaar van $48 naar $38 verlaagd.

‘’In 2016, any sustained rally above $45 should be self-limiting’’ aldus Mike Wittner, Hoofd Olie Research bij Society General.

De jaren van $100 per vat olie en $1 triljoen in export winst zijn voorbij. De rijke olie sjeiks, landen en hun inwoners worden geforceerd een nieuwe realiteit aan te nemen. Kuweit geniet al jaren van ’s werelds laagste olie productie kosten. Het land heeft ook een van de oudste soevereine kapitaalfondsen.

Wel doet de daling in de olieprijs Kuweit iets implementeren wat zij anders nooit zou doen: belastingplicht voor bedrijven.

De bedrijven zullen 10% belasting moeten gaan betalen en er zal een belasting vergelijkbaar met BTW worden ingevoerd van 5% op alle goederen in alle Golfstaten in 2018.

‘’Het feit dat Kuweit op deze manier geld gaat verdienen op bedrijven is een hele andere vorm van winst generatie dan die we van ze gewend zijn’’ zei Monica Malik, Chief Economist bij Abu Dhabi Commercial Bank.

Wat denkt u? Gaat olie omhoog, omlaag of blijft zij onveranderd in prijs? Bespreek het op het forum! Naar forum

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com