6 Basis beleggingsbeginselen

Wanneer het aankomt op de wereld van beleggen is er een oneindige hoeveelheid kennis die een persoon kan vergaren om hem of haar een betere belegger te maken. Doordat de financiële markten constant verder ontwikkelen, kan het voor de beginnende belegger angstig zijn de verschillende beleggingsbasisbeginselen tot zich te nemen.

Gelukkig zijn er enkele beleggingsregels die nooit veranderen. Wat werkte voor aandelen guru’s als Benjamin Graham, Peter Lunch en Warren Buffet in het verleden, werkt vandaag de dag nog steeds voor ons.

Als je nieuw bent in de wereld van beleggen, wil ik je graag de 6 belangrijkste beleggingstermen leren die je gaan helpen in je beleggingskeuzes.

1. Price-To-Earnings Ratio

Een van de eerste dingen die een belegger bekijkt wanneer hij of zij wilt investeren in een aandeel is de zogenaamde Price-To-Earnings ratio, lokwel bekend als de P/E ratio. De P/E ratio refereert naar hoeveel men betaald voor een aandeel per $1 die het kan verdienen. Ter voorbeeld, een P/E ratio van 10 betekend dat een belegger $10 moet betalen voor iedere $1 die het bedrijf van het aandeel verdiend.

P/E ratio is belangrijk omdat het je helpt berekenen hoe duur of goedkoop een bedrijf is vergeleken met andere bedrijven in dezelfde sector.

Ter voorbeeld, gebaseerd op de huidige prijs op moment van schrijven, kunnen we zien op StockFacts dat de P/E ratio voor de drie grootste telecom bedrijven in Singapore variëren van 13.2 tot 15.9, M1 (naam van het bedrijf) als goedkoopste met 13.2, en SingTel de duurste met een P/E van 15.9. Dit betekend dus dat beleggers $2.70 meer betalen voor SingTel aandelen vergeleken met M1 aandelen per iedere dollar.

Hoe lager de P/E ratio is, hoe goedkoper het aandeel is om te bezitten. Tegelijkertijd is het nuttig af te vragen waarom het aandeel goedkoper is dan haar concurrenten in dezelfde sector. Zou het kunnen dat het bedrijf meer schuld op zich neemt om dit later terug te verdienen en dus meer risico neemt? Of had het jaar een goed jaar met hoge winst leidende tot een zeer lage P/E die uiteindelijk terugbetaald in de aankomende jaren? Dit zijn allemaal vragen die een belegger, zeker nieuwe beleggers, zichzelf dienen te stellen, alvorens een aandeel of meerdere te kopen.

2. Price-To-Book Ratio

Een van de keerzijden van het gebruik van de P/E ratio is dat het alleen kan worden gebruikt op bedrijven die feitelijk winst maken. Dit betekend niet dat als een bedrijf geen winst maakt in een jaar, het plotseling niets meer waard is. Activa of assets die een bedrijf bezit en die op de bedrijfsbalans staan hebben een tastbare waarde.

De Price-To-Book ratio, ook wel bekend als de P/B ratio, wordt gebruikt om een bedrijfs marktwaarde (bijvoorbeeld haar aandelenprijzen) tegen haar tastbare boekwaarde (activa of assets die het bedrijf bezit minus schulden, ook wel liabilities genoemd) te meten. Een P/B ratio van 1 betekend dat de marktwaarde van een bedrijf gelijk is aan haar boekwaarde.

Een P/B ratio die groter dan 1 is betekend dat de marktwaarde van het bedrijf hoger is dan haar huidige boekwaarde. Ter voorbeeld: een bedrijf kan $200 miljoen waard zijn, terwijl haar activa slechts $100 miljoen waard zijn.

Een P/B ratio die kleiner is dan 1 betekend dat de marktwaarde van een bedrijf feitelijk lager ligt dan haar huidige boekwaarde. Ter voorbeeld: de marktwaarde van een bedrijf kan $100 miljoen zijn terwijl de activa of assets een boekwaarde van $150 miljoen representeren.

Gebaseerd op een zoekopdracht die ik heb ingevuld op StockFacts voor vastgoed bedrijven, kwam ik erachter dat het best vaak voorkomt dat dit soort bedrijven een lagere P/B ratio hebben dan 1. Dit is omdat vastgoed bedrijven relatief gezien veel activa in hun boeken hebben staan en deze waarderen op hun actuele waarde en niet op de waarde waarvoor het bedrijf deze nog moet verkopen.

Een makkelijk ezelsbruggetje om de verschillen tussen de P/E en de P/B ratio te onthouden is om de P/E ratio als het salaris van je baan te zien en de P/B ratio als de bezittingen die je bezit. Sommige mensen hebben hoge salarissen maar weinig bezittingen en anderen hebben weer veel bezittingen maar lage salarissen.

3. Dividend opbrengsten

Als je voornaamste doel met het handelen in aandelen een passief inkomen opbouwen is, dan is het zeer raadzaam te weten welke aandelen op reguliere basis dividenden uitkeren aan haar aandeelhouders. Dividend refereert naar de hoeveelheid geld die van tijd tot tijd wordt uitgekeerd door een bedrijf aan haar aandeelhouders vanuit haar winsten of reserves.

Het is belangrijk te weten dat niet alle bedrijven dividend uitkeren. Er zijn bedrijven die niet de gewoonte hanteren dividend uit te keren, zelfs niet als ze het extreem goed doen. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Google, welke prefereert alle winst in het bedrijf te laten ter investering in verdere groei.

Een ander belangrijk aspect is of het bedrijf wel of geen dividend beleid heeft vastgesteld of een consistent track record heeft van haar in het verleden uitgekeerde dividenden. Het is op z’n oud Hollands gezegd dom om als belegger te investeren in een bedrijf dat het hoogste dividend bedrag uitkeert, zonder te controleren of het bedrijf dit de komende jaren nog wel kan blijven doen.

Telecombedrijven blijken stabiele dividenden uit te keren aan haar aandeelhouders door hun stabiele cashflow. Gebaseerd op de informatie die ik heb gevonden op StockFact, blijken telecombedrijven in Europa gemiddeld zo’n 4.5% a 6% per jaar uit te keren aan haar aandeelhouders.

4. Volume Weighted Average Price

Voordat je overweegt een aandeel te kopen, is een van de dingen die je waarschijnlijk het snelst in acht neemt, de actuele prijs.

Hoewel dat op het eerste gezicht niet verkeerd is, hoeft het niet de meest accurate manier te zijn om naar de prijs van een aandeel te kijken, zeker niet als je intentie is het aandeel voor een langere periode in bezit te houden of al je geld er in een keer op in te zetten.

Gezien het investeren in aandelen een geduldige zaak betreft, is het logischer om naar de zogenaamde volume weighted average price van een aandeel te kijken, in tegenstelling tot de actuele prijs. Volume weighted average price betekend de totale waarde van een aandeel welke verhandeld is over een bepaalde periode (bijvoorbeeld 6 maanden) gedeeld door het verhandelde volume. Het geeft ons een beter beeld hoeveel het aandeel waard is gedurende de afgelopen periode.

Ter voorbeeld, een aandeel gaat vandaag misschien voor $1 over de toonbank maar heeft een volume weighted average van $0.95 over de laatste 3 maanden toen je bezig was een portfolio op te bouwen. De prijs die je betaald hebt voor het aandeel ligt dichterbij $0.95, en dus niet bij de $1 die het vandaag kost.

Dezelfde logica is toepasbaar wanneer je een aandeel verkoopt. Tenzij je intentie is al je aandelen te verkopen in één dag, is het accurater om te kijken naar het volume weighted average wat je betaald hebt voor het aandeel over een bepaalde of de gehele periode.

5. Markt Kapitalisatie

Markt kapitalisatie is de term die gebruikt word om te beschrijven wat de totale waarde is van een bedrijf. Simpeler gezegd, verteld het je gewoon wat een bepaald bedrijf waard is gebaseerd op de huidige aandeelprijs.

Om markt kapitalisatie van een bedrijf uit te rekenen neem je simpelweg de huidige aandelenprijs en vermenigvuldig je die met het aantal aandelen die het bedrijf heeft uitgegeven.

Ter voorbeeld: DBS heeft 2.5 miljard aandelen uitgegeven. Ieder aandeel kost zo’n $15.68 op moment van schrijven. De markt kapitalisatie van DBS is zo’n 39.2 miljard dollar.

Over het algemeen prefereren de meeste beleggers te investeren in bedrijven die een hogere markt kapitalisatie (lees: grotere bedrijven) hebben. Dit is omdat bedrijven met een hogere markt kapitalisatie een hogere liquiditeit hebben. Sommige beleggingsfondsen hanteren een beleggingsmandaat welke hun fund manager in staat stelt enkel te handelen in bedrijven met een bepaalde markt kapitalisatie.

6. Beta

Waarschijnlijk de minst bekendste onder de 6 onderwerpen besproken in dit artikel. Beta is een meting van de volatiliteit van een aandeel vergeleken met de rest van de markt.

Een beta van lager dan 1 impliceert dat een aandeel minder volatiel is dan de markt. Een beta die groter is dan 1 betekend dat het aandeel volatiele is dan andere aandelen op de markt.

Ter voorbeeld: een aandeel met een beta van 1.1 is naar aller waarschijnlijkheid 10% volatieler dan de markt. Beleggers die niet zo risico aversief zijn, prefereren te investeren in andere aandelen met een lagere beta.

Wanneer je een aandeel koopt, is het belangrijk uit te vinden wat de beta van het aandeel is, al helemaal als je nieuw bent in de beleggingswereld. Dit geeft je namelijk een idee hoe volatiel het aandeel is (lees: hoe snel of langzaam het aandeel beweegt op de grafiek) vergeleken met andere aandelen.

Als je nieuw bent in de wereld van beleggen raad ik je aan eerst een demo account aan te maken bij bijvoorbeeld Plus500. Je krijgt bij deze beleggingswebsite gratis startkapitaal (tussen de 25 euro en 75 euro) om het handelen in aandelen uit te proberen. Met dit gratis startkapitaal kan je erachter komen hoe het handelen in aandelen precies werkt en of het voor je is weggelegd. Terwijl je het handelen in aandelen oefent op Plus500 kan je via deze link de gratis informatiemap van Binck Bank aanvragen. Deze ontvang je binnen 48 uur na aanvraag en staat boordevol belangrijke tips en trucs en kan je in je eigen tijd doornemen. Je kan besluiten een beleggingsrekening bij Binck Bank te openen, of niet, dat is geheel zelf te bepalen.

Verder lezen…

Bezoek eens de educatie afdeling met meer dan 50 artikelen over verschillende beursgerelateerde onderwerpen. Vergeet niet mijn 60 tips om succesvoller aandelen te handelen te lezen en mijn lijst 30 beste aandelen voor 2016 te bekijken. Als laatste kan je een of meerdere reviews lezen van online brokers of zelf een broker review achterlaten.

Dit soort artikelen voortaan direct per mail ontvangen?

Laat dan je emailadres achter zodat ik de artikelen voortaan direct naar je mail kan sturen (maximaal 2-3 emails per dag), geen partnermails of spam, afmelden kan altijd.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

3 Responses to “6 Basis beleggingsbeginselen”

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com