Banken schrijven zich in voor ING’s Ethereum Olie handelsplatform

De Nederlandse bank ING is bezig met het ontwerpen van zo’n 20 blockchain applicaties wat een goed teken van innovatie is, volgens een van de bankdirecteuren. Na het experimenteren met kleinschalige modellen om blockchain technologie beter te begrijpen zijn er vijf applicaties overgebleven die waar een pilot van gemaakt gaat worden. Deze applicaties zullen in de echte wereld getest gaan worden.

Hoewel er achter gesloten deuren nog wel gewerkt wordt aan meerdere andere pilots, zijn er al twee gepubliceerd. De eerste applicatie die aan het publiek ten toon werd gesteld is een platform voor het handelen van aardgas. De tweede applicatie is een op olie handelsplatform wat draait op ethereum. De tweede applicatie heeft al live transacties ondervonden.

Hoofd van de ING’s groothandel bankiersinnovatie, Ivar Wiersma onthulde dat het platform niet alleen als bedoeling heeft de ogen van andere banken te openen, maar ook daadwerkelijk winst te draaien. Details van het project werden oorspronkelijk vrijgegeven in een besloten bijeenkomst bedoeld voor eventuele partners tijdens de International Petroleum Week, vorige maand. IN de bijeenkomst kregen de aanwezigen een eerste indruk hoe ING ethereum gaat toepassen in haar handelsplatformen.

Uitgevoerd op wat ING het Easy Trading Connect blockchain prototype noemt, vonden live transacties tussen ING, Société Générale en grondstoffen handelshuis Mercuria plaats. Het zou gaan om een cargo verscheping van Afrikaanse ruwe olie en deze werd drie keer verkocht onderweg naar China. Door de transacties op een private versie van de ethereum blockchain te laten plaatsvinden, werden encrypted kopieën van de laadpapieren verzonden naar de verkoper terwijl ING’s platform de pertinente documenten controleerde op overeenstemmingen met het smart contract dat de voorwaarden van de transactie omschreef.

In de live test, daalde de gemiddelde tijd die het normaal gesproken duurt voor de banken om hun rol in de transactie uit te voeren van rond de drie uur naar slechts vijfentwintig minuten op een distributed ledger. Voor handelaren steeg de efficiency met 33%, aldus ING. Doordat alle drie de partijen kosten bespaarden als gevolg, kunnen winst marges met zo’n 30% toenemen, een gigantische revenue groei in de internationale grondstoffen handel.

Op het moment blijft het echter nog wel onduidelijk wel business model er achter de dienst zal plaatsvinden, aangezien hierover nog onderhandeld wordt met andere banken. ING twijfelt op het moment tussen een lidmaatschap model en een kosten gebaseerd model.

Ongeveer een jaar geleden richtte een groep enthousiaste blockchain voorstanders het Blockchain Innovation Team op, een team wat nu bestaat uit tien full-time digitale ingenieurs. Nu onderdeel uitmakende van de in Amsterdam gevestigde groothandel bankiersafdeling, heeft de groep 27 proof-of-concepts in zes verschillende sectoren uitgewerkt tot 4 of 5 concepten die zich nu in verschillende fasen begeven live getest te worden.

Als medeoprichter van het Enterprise Ethereum Alliance, heeft ING experimenten gedaan met platformen als het R3’s Corda platform, Digital Asset Holding’s DAML en Hyperledger’s Fabric. Hoewel we met zekerheid kunnen aannemen dat het olie handelsplatform gebouwd is op ethereum, zijn details over ING’s andere projecten nog niet bekend.

Om er zeker van te zijn dat deze projecten ontwikkeld worden met de eind-gebruiker als doel, verdeeld het team haar werk in drie categorieën: technologie (óf er een blockchain nodig is), strategie (hoe het project past binnen ING’s aangeboden producten) en of het idee wel of niet aantrekkelijk is voor derde partijen ter implementatie.

Er is ook een onofficiële vierde categorie mensen die werkt aan ING’s visie om blockchain end-to-end oplossingen te ontwikkelen die werken in de wereld van financiën, KYC (know your customer) en post-trade. Naast alleen technologie, strategie en buy-in, doet ING haar best de resultaten te bundelen, te publiceren en te zoeken naar nieuw talent.

Na het sponsoren van de Nederlandse Blockchain Hackathon vorige maand, Lanceerde ING de ‘Cash me if you can’ uitdaging. In deze uitdaging werden 1500 deelnemers Ether tokens aangeboden die zich achter een verkeerd geprogrammeerd smart contract bevonden. De eerste die het mathematische en cryptologische probleem oploste, won de Ethereum tokens.

Eerder tijdens de Nederlandse Blockchain Hackathon hield ING een aantal master classes waarin software programmeurs deelnemers basis vaardigheden leerden en hoe zij zelf blockchain applicaties konden ontwikkelen. Als resultaat is ING nu een van de nieuwste organisaties die actief bezig is in het ontwikkelen van blockchain applicaties en deze ook daadwerkelijk toe te passen in de praktijk.

Denk jij ook dat Ethereum de toekomst is? Koop dan vandaag nog Ethereum met iDEAL, Bancontant of Paypal op BTCdirect.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com