Groeiaandelen in pensioenplanning

Zit u met het idee wat extra geld verdiend in uw gouden jaren opzij te zetten en voor u te laten werken?

Misschien dat u nog van de oude stempel bent en denkt: ik ben klaar met werken dus ik moet conservatief zijn en blijven bij obligaties en betrouwbare dividend-georienteerde aandelen?

Het maakt niet uit hoe oud u bent of in welke fase van het leven u zich bevind, u dient een uitgebreide en brede aandelenportefeuille te hebben. Volgens de moderne portfolio strategie, is een portfolio die divers is onder verschillende activa klassen de manier om potentieel hogere winsten te behalen tegen minder risico.

Exposure op groeiaandelen is een groot onderdeel van een goede, brede portefeuille, dus ja, als gepensioneerde kunt u groeiaandelen zeker overwegen.

Groeiaandelen kunnen uw aandelenportefeuille doen groeien, vandaar de naam groeiaandelen. Dit betekend voor gepensioneerden dat hun gouden eieren of ‘’topaandelen’’ in ieder geval de inflatie verslaan jaar op jaar. Ook kan een potentiële waardestijging van de aandelenportefeuille het limiet op de impact van drawdowns op uw totale bezit verlagen. Dit betekend dat u een grotere legende of geldsom kunt achterlaten voor de volgende generatie, mocht dit uw doel zijn.

‘’Groeiaandelen kunnen volatieler zijn dan andere investeringen,’’ volgens Matt Sadowsky Director of Retirement and Annuities bij TD Ameritrade. ‘’Als u opnamen doet van uw aandelenrekening, kan verhoogde volatiliteit op uw groeiaandelen uw neus diep in een berenmarkt sturen. Het is een slechte tijd om gelden op te nemen van uw aandelenrekening wanneer groeiaandelen goedkoop verkopen. Dus, in een ideale situatie wilt u exposure op andere activa klassen en verwacht u dat u goed (of in ieder geval beter) zult presteren wanneer groeiaandelen onderperformen. En juist deze andere activa klassen zijn waar u misschien uw opnamen vandaan dient te halen wanneer uw groeiaandelen dalen.’’

Chuck Carnevale, 45 jaar werkzaam in de beveiligingsindustrie en Vietnam oorlogsveteraan zegt: ‘’doe het maar doe het voorzichtig.’’

‘’Ik geloof niet in een politiek correct antwoord over of groeiaandelen geschikt zijn voor pensioenfondsen of niet,’’ aldus Carnevale. Het hangt voornamelijk af van bepaalde factoren expliciet voor de unieke situatie van de belegger. ‘’Om specifieker te zijn, financiële bronnen, investeringsdoelen en objecten, en misschien het belangrijkst, risico aversie van de belegger,’’ volgens Carnevale.

Een vrij nieuwe aanpak is om exposure te verminderen op equities in de ongeveer vijf jaar voor en na uw pensioenaanvangsdatum en daarna juist exposure op equities verhogen langzaam over tijd. Sadowsky legt uit in detail:

‘’Het idee is dat de impact van opnamen in een neerwaartse markt optellen overtijd, dus als u opnamen kan vermijden gedurende neerwaartse markten door uw equity exposure te limiteren in de vroege jaren van uw pensioen en net daarvoor, neemt u net een risico minder als u ouder wordt.’’

Volgens Carnevale is het meest ‘’geschikte’’ moment om groeiaandelen te verkennen wanneer u zich financieel comfortabel voelt in uw omgeving. Laten we dat definiëren als een solide aandelenportefeuille en een AOW uitkering die genoeg oplevert op rekeningen en levensonderhoud te kunnen betalen evenals extra aanwezige gelden als nood backup. Een extra bron waaruit geld onttrokken kan worden om ‘’mee te spelen’’ is natuurlijk nog mooier meegenomen. Carnaval is van mening net als een aantal andere beleggingsexperts, dat pensioen investeringen in groeiaandelen onaanraakbare luxe en vakanties mogelijk kan maken voor de volgende generatie.

Een belangrijke vraag is hoe u exposure krijgt op groeiaandelen. Sommige gepensioneerden krijgen die exposure door te investeren in een beleggingsfonds of een exchange-traded fund (ETF) die zich specialiseert op groeiaandelen, in tegenstelling tot het kiezen van individuele groeiaandelen. Individuele bedrijven uitkiezen om in te beleggen kan erg veel tijd kosten en vereist meer kapitaal om verschillende dekkingen of activa diversificatie toe te passen. Houd in het achterhoofd dan een belegger die alleen in een of twee groeiaandelen investeert te vatbaar is voor bedrijfsspecifieke risico’s.

Het mooiste aan investeren in groeiaandelen is tijd. ‘’Door de kracht van opstapeling, kan investeren in groeiaandelen, tijd als het ware comprimeren,’’ volgens Carnevale, zolang beleggers de bijkomende risico’s accepteren.

Beleggingsexperts weten maar al te goed dat zij groeiaandelen nauwlettend in de gaten moeten houden. Waarom? Omdat deze volatiel kunnen zijn, doordat deze aandelen gecategoriseerd zijn als groeiaandelen nodigt het al extra volatiliteit uit.

Als voorbeeld zal ik hier een dividend georiënteerd aandeel vergelijken met een groeiaandeel. Wie begonnen was met $10,000 in groeiaandeel Tesla (TSLA) van juni 2010 tot juli 2013, zou ondanks een berenmarkt met wat dipjes toch een rendement van 645% behaald hebben, of $74,543.

Een $10,000 investering in dezelfde periode in AT&T (T), een dividend georiënteerd aandeel, zou een respectabele 25% hebben opgeleverd en men zou op $12,515 staan. Tel hierbij een dividendopbrengst van 4% over de gehele periode en uiteindelijk is het een 33% totale stijging.

Tesla is natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar wel een goed voorbeeld om te laten zien hoe effectief en lucratief groeiaandelen kunnen zijn. Zijn dividenden gegarandeerd? Nee, dividenden zijn niet gegarandeerd.

Voor meer informatie over pensioen planning kunt u contact met mij opnemen via het live chat systeem (als ik niet online ben kunt u een bericht achterlaten, vergeet niet uw mailadres in te vullen zodat ik u van advies op maat kan voorzien) of email.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!