Hoe investeren in DeFi? Complete Beginnersgids

Hoe investeren in DeFiDeFi kan nogal overweldigend overkomen in het begin, maar gelukkig kun je er ook als ‘’traditionele’’ belegger of trader mee beginnen. In deze complete beginnersgids investeren in DeFi gaan we uitgrebeid bespreken hoe het allemaal precies werkt. 

Decentralized Finance (DeFi) protocollen staan nog in de kinderschoenen, maar bieden al wel gediversifieerde investeringsmogelijkheden op de cryptomarkt door innovatieve passieve inkomen genererende modellen te hanteren. 

DeFi systemen werken aan de hand van blockchain technologie en draaien op programeerbare chains zoals de Binance Smart Chain en het Ethereum netwerk.

Deze chains gebruiken een peer-to-peer (P2P) finance architectuur om zo alle onnodige tussenpersonen uit te schakelen en het lenen, uitlenen en bieden van liquiditeit voor iedere participant mogelijk te maken. 

Hierdoor zijn hogere rentepercentages haalbaar dan via traditionele financiële instellingen zoals banken. 

Om het even in perspectief te brengen, bij normale banken krijg je nog geen 1% rente per jaar, terwijl je op DeFi platformen tot wel 20% rente per jaar op crypto verdienen kunt.

In totaal zijn er tegenwoordig net iets meer dan 100 DeFi projecten en hier komen er dagelijks meer bij. Met zo’n enorme keuze aan mogelijkheden, is het voor beginnende crypto investeerders en traders lastig om de juiste te kiezen. 

Om deze reden zullen wij je uitleggen hoe je een goed en gezond DeFi project vindt om in te investeren.

Total Value Locked

Total value locked (TVL) is het eerste waar je op moet letten wanneer je opzoek bent naar een DeFi project om in te investeren. Een hoge TVL is een sterke indicator van beleggersvertrouwen in het platform. 

DeFi projecten met aanzienlijk hoge TVL hebben vaak meer potentie vergeleken met projecten met een lage TVL. Wel kunnen projecten met een lage TVL juist weer heel interessant zijn vanwege de (gemiddeld gezien) wat hogere rentepercentages. 

Lees ons artikel: Wat is total value locked (TVL) in crypto? Om meer te weten te komen over TVL.

Controleer de fully-diluted valuation

Het is belangrijk om altijd de fully-diluted valuation of FDV van een DeFi project te bestuderen voordat je erin gaat investeren. De FVD is de theoretische market cap van een coin of token. Deze bereken je door de huidige marktprijs van de coin te vermenigvuldigen met het aantal coins in circulatie. 

Wanneer de fully-diluted valuation van een DeFi project te laag is, zorgt de constante toevoer van nieuwe coins of tokens er vaak voor dat er niet genoeg vraag is naar de coin of token en dat deze als gevolg in waarde daalt.

Prijsstabiliteit

Veelbelovende DeFi tokens hebben doorgaans een consistente opwaartse trend over de lange termijn. Hoewel snelle prijsstijgingen van 25% en meer binnen een korte tijd erg aanlokkelijk zijn, zijn deze vaak maar van korte duur en volgt er doorgaans een flinke daling. 

Pump en dumps spelen vaak een rol in dit soort plotselinge prijsstijgingen. Dit soort taferelen gebeuren iedere dag op de crypto markt en dan vaak op coins met een relatief kleine market cap (denk aan #200 tot #500 op coinmarketcap). 

Eigenlijk is het nooit slim om naar de korte-termijn resultaten van een bepaald crypto of DeFi project te kijken. Probeer eerder coins en projecten te kiezen die al bewezen flink gegroeid zijn over de langere termijn en waar de TVL hoog is. 

Risico’s

Met risico’s zoals dat lending platforms gehacked kunnen worden en dat developers van een DeFi project een rug pull kunnen doen, dien je altijd rekening te houden. Het is daarom van cruciaal belang dat je een DeFi project altijd van te voren goed onderzoekt voordat je erin investeerd.

Vaak zul je zien dat beveiligingsaudits van cybersecurity bedrijven al aan kunnen tonen of er fouten in de smart contracts van een DeFi project aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, kun je als crypto investeerder beter je geld in een ander protocol steken. Het laatste wat je immers wilt, is dat het project waarin jij geïnvesteerd hebt ineens failliet gaat, gehacked wordt of dat de eigenaren een rug pull doen. 

3 Manieren waarop je in DeFi kunt investeren

De 3 meest populaire methoden om te investeren in DeFi zijn crypto staking, crypto yield farming en het investeren in DeFi indexfondsen.

Crypto staking

Crypto staking is een van makkelijkste manieren om in DeFi te investeren. Met crypto staking maak je gebruik van het gedeelte van je crypto portfolio waar je in wezen niets mee doet. 

Door te doen aan crypto staking op een DeFi platform wordt je als crypto investeerder validator in een proof-of-stake (PoS) netwerk. Proof-of-stake blockchains werken anders dan proof-of-work blockchains. Het is namelijk een ander concensusmechanisme waarmee transacties gevalideert worden. 

PoS blockchains worden in werking gehouden door validators die staking rewards ontvangen naar hoeveel tokens of coins zij bezitten en delegeren aan het crypto staking proces. 

DeFi projecten belonen crypto stakers ook met zogenoemde governance tokens, die je een soort stemrecht geven over wat er met het project zal gaan gebeuren in de toekomst. Deze governance tokens kun je ook gewoon traden voor andere crypto mocht je hier niets mee te maken willen hebben.

DeFi projecten die crypto staking ondersteunen bieden vaak ook crypto lending en borrowing services aan. 

Kom alles te weten over crypto staking in onze: Wat is crypto staking? – Complete Crypto Staking Beginnersgids.

Yield farming

Yield farming is een wat ingewikkeldere manier om in DeFi te investeren. Het combineert crypto staking met lending en borrowing om zo winsten te maximaliseren. 

Yield farming protocollen bieden over het algemeen hogere rentepercentages vergeleken met crypto staking. Wel zijn de risico’s van yield farming groter dan van crypto staking. 

Bij yield farming werkt het zo dat participanten hun gestakede coins als onderpand kunnen aanbieden om crypto leningen aan te gaan en hiermee coins te kopen met veel potentie. Dit wordt normaliter gedaan door ervan crypto traders om hun staking rewards te maximaliseren.

Soms wordt er zelfs gebruik gemaakt van leveraged trading. Dit zorgt ervoor dat de winsten nog groter kunnen worden, maar dat de kans op aanzienlijke verliezen ook toeneemt.

Bij DeFi is er enkel onderpand nodig in de vorm van crypto om een lening aan te vragen. Er wordt geen BKR-registratie controle gedaan zoals bij normale banken en financiële instellingen. Dit hoeft ook niet, omdat alles geregeld wordt aan de hand van smart contracts. Deze smart contracts triggeren automatisch wanneer bepaalde situaties zich voor doen. 

Afgezien van crypto lenen en uitlenen, bieden DeFi yield farming pools ook de mogelijkheid liquidity provider te worden van bepaalde token pairs. Als je bijvoorbeeld 100 Tether (USDT) en 100 USDT aan Cardano (ADA) aanbiedt als USDT/ADA pair en een andere trader swapt deze twee coins tegen elkaar, dan krijg jij een van de transactiekosten voor het bieden van liquiditeit. Soms krijg je ook nog Liquidity Provider tokens of LP tokens in het kort.

Yield farming levert aanzienlijk meer op vergeleken met crypto staking, maar is een stuk lastiger. Kom alles te weten over DeFi yield farming in onze complete yield farming guide

DeFi Indexfondsen

DeFi indexfondsen of DeFi index op z’n Engels stellen crypto beleggers in staat en gediversifieerde crypto portfolio aan te leggen. Dit soort DeFi indexfondsen werken een beetje hetzelfde als normale exchange traded funds (ETF’s) zoals de S&P 500. 

De S&P 500 tracht bijvoorbeeld de prestaties van de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten te evenaren. DeFi indexes doen hetzelfde, maar dan over een bepaalde groep cryptocurrencies.

Op dit moment is de DeFi Pulse Index de populairste DeFi index. Deze volgt enkel crypto projecten waar veel mensen geïnteresseerd in zijn, waar de developers actief zijn en waar sprake is van een hoge TVL.  

Een andere populaire DeFi index is de MetaVerse Index. Deze volgt een mandje tokens en coins die zich richten op virtuele werelden, gaming, sport en entertainment. DeFi indexes zijn een manier om gestaag een crypto kapitaal op te bouwen, zijn niet zo volatiel als individuele crypto’s en zijn voornamelijk geschikt voor de lange-termijn crypto belegger.

Een wallet aanmaken en crypto kopen

Wanneer je eenmaal een DeFi protocol gevonden hebt om in te investeren en een duidelijk plan van aanpak voor jezelf heb opgesteld, is het tijd om een geschikte crypto wallet aan te maken waar je je DeFi investeringen vandaan zult gaan beheren. 

Om te beginnen met investeren in DeFi heb je altijd een eigen hot wallet nodig om de crypto op te bewaren die je koopt, leent, uitleent, staked en delegeert op DeFi platformen. 

Tijdens je zoektocht naar de ideale crypto wallet dien je rekening te houden met zaken zoals gebruiksvriendelijkheid en nog belangrijker – of je in het beheer van je eigen private keys bent of niet. 

Software wallets zijn minder veilig vergeleken met hardware wallets zoals de Ledger Nano S maar zijn wel weer eenvoudiger te koppelen met DeFi platformen. Je moet dus een afweging maken tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. 

De populairste software wallets op dit moment zijn MetaMask, Coinbase en Wirex. Ledger is de betrouwbaarste hardware wallet, maar er zijn ook andere crypto hardware wallets zoals de Trezor Model T en de KeepKey. 

De eerste stap die je moet ondernemen wanneer je gaat beginnen met investeren in DeFi is altijd je wallet koppelen aan de DeFi exchange. Vervolgens koop je de native tokens en kan het traden, staken of yield farmen beginnen! 

Veelgestelde vragen over decentralized finance

Welke DeFi Coins zijn er?

Er zijn op dit moment net iets meer dan 400 DeFi coins waarvan de populairste Dai, Lido Staked Ether, Uniswap, Chainlink, Frax, Aave, cUSDC, Maker, Lido DAO, Neutrino USD, ThorChain, Loopring en PancakeSwap zijn.

DeFi wat is dat?

Decentralized Finance (DeFi) is een opkomende financiële technologie die is gebaseerd op veilige distributed ledger technologie, vergelijkbaar met die van cryptocurrencies. Het systeem verwijdert de controle die banken en instellingen hebben over geld, financiële producten en financiële diensten.

Wat zijn DeFi coins?

Een DeFi coinlijkt veel op een digitale versie van een fiatvaluta – het draagt ​​​​waarde over tijdens een financiële transactie. DeFi coins zijn gebouwd op en vaak vernoemd naar hun unieke, native blockchain-netwerken.

Wat is DeFi staking?

DeFi staking omvat het vergrendelen van iemands crypto tokens in een smart contract in een poging om in ruil daarvoor meer van die tokens te verdienen. Beschouw het als het gedecentraliseerde equivalent van je geld op een spaarrekening met een hoog jaarlijks rentepercentage zetten.

Wat zijn DeFi projecten?

DeFi projecten zijn softwareprotocollen die bovenop een blockchain-netwerk zoals Ethereum of Cosmos draaien. Deze projecten maken gebruik van de onderliggende protocoltechnologie en nieuwe verbeteringen om financiële diensten te automatiseren. Enkele van de meest populaire DeFi projecten van dit moment zijn DeFi Coin, Lucky Block, Mana, Uniswap en Yearn Finance.

Wat is DeFi staking Binance?

Bij DeFi staking Binance, kun je via Binance je crypto inleggen in ruil voor beloningen. Je kunt onder andere je crypto inleggen in een liquiditeitspool om liquiditeit te bieden of je kunt inleggen in de staking reward pool van een protocol. DeFi staking biedt een enorm scala aan mogelijkheden, afhankelijk van je risicotolerantie.

Is DeFi halal?

In principe is DeFi haram aangezien er rente (riba) verdiend wordt op staking, lending en yield farming. Echter is er een uniek DeFi project genaamd Marhaba DeFi Network dat ‘s werelds eerste en op dit moment nog enige halal DeFi platform is.

DeFi vs CeFi

Bij DeFi vertrouwen gebruikers erop dat de technologie zal presteren zoals voorgesteld om de aangeboden diensten uit te voeren. Aan de andere kant, met CeFi, vertrouwen gebruikers de mensen van een bedrijf om hun crypto te beheren en de diensten van het bedrijf uit te voeren.

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com