Hoe ga ik short op aandelen?

Wanneer de meeste beleggers een investering doen, als bijvoorbeeld een aandeel kopen, hopen zij dat de prijs van het aandeel stijgt. Als de belegger een aandeel koopt tegen een lagere prijs dan waarvoor hij of zij het aandeel verkoopt, maakt de belegger winst. Dit proces heet ‘’long gaan’’. Een aandeel short verkopen of ‘’short gaan’’ zoals het in de volksmond genoemd word, is het tegenovergestelde. In plaats van te speculeren dat de prijs van een investering hoger komt te liggen in de toekomst, hopen beleggers die short gaan dat de prijs van een investering zal dalen in de toekomst. Hoe ga je short? Hoe kan je geld verdienen met short gaan op aandelen? Lees dit artikel om er achter te komen hoe je succesvol short gaat op aandelen en hiermee geld verdiend.

Stap 1. Leer de basis termen.

De basis termen die je nodigt hebt om het short gaan op aandelen te overwegen zijn: shorting, covering en margin.

Shorting is het proces short te gaan op een aandeel. Wanneer je een aandeel short, verkoop je een aandeel dat je hebt geleend van je broker tegen een vaste, bepaalde prijs. Je maakt hiermee een overwogen schatting dat je dit aandeel later kunt terug kopen tegen een lagere prijs en hiermee dus winst kunt maken.

Covering gebeurd wanneer je de short transactie sluit. Omdat de broker waarbij je handelt in aandelen je de aandelen enkel geleend heeft, moet je uiteindelijk genoeg aandelen terugkopen om je feitelijke lening terug te kunnen betalen.

Margin is de manier waarop je de aandelen koopt om short te verkopen. Wanneer je op margin koopt, leen je als het ware geld van je broker en gebruik je je gekochte aandelen als onderpand voor je lening.

Stap 2. Overleg met een financieel adviseur.

Als je al een financieel adviseur hebt, bespreek je met hem/haar welke investeringsmogelijkheden voor je zijn weggelegd. Short gaan is een agressieve en risicovolle beleggingsstrategie en vereist enige know-how van de werking van financiële markten. Afhankelijk van je individuele omstandigheden en spaardoelen, kan short gaan niet de ideale strategie voor je zijn.

Je financieel adviseur zal in staat zijn te vertellen of short gaan op een bepaald aandeel een goede strategie voor je is. Hij of zij kan ook manieren voorstellen short gaan te combineren met andere beleggingsstrategieën om je risico te verlagen.

Als je nog geen financieel adviseur hebt, kan je contact opnemen met mij door je mailadres achter te laten in het live chat venster of door direct je vraag te mailen naar [email protected].

Stap 3. Overweeg de voordelen van short gaan.

Het short gaan op aandelen kan enorme winsten opleveren als je je research correct gedaan hebt. Laten we samen naar het volgende voorbeeld kijken:

Jij, de belegger, wilt 100 aandelen ‘’shorten’’ van bedrijf XYZ. De huidige prijs per aandeel van bedrijf XYZ is 20 euro. Je contacteert een broker, opent een margin account en stort 2000 euro en je leent vervolgens 100 aandelen van bedrijf XYZ van de broker. Je verkoopt deze aandelen vervolgens short zodat deze zich nu als een 2000 euro openstaande positie credit op je balans bij de broker staan geboekt.

Nadat je de aandelen verkocht hebt, wacht je tot de prijs van het aandeel daalt. na een desastreuze derde kwartaal publicatie, daalt de prijs per aandeel van bedrijf XYZ naar 15 euro. Je koopt nu 100 aandelen van bedrijf XYZ tegen 15 euro per stuk om je initiële speculatie te ‘’dekken’’. Je hebt nu 100 aandelen om terug te geven aan de broker welke je de aandelen eerder geleend heeft. Deze procedure word in de aandelenwereld ‘’covering’’ genoemd.

Jouw winst is het verschil in de prijs waarvoor je de aandelen verkocht hebt en waarvoor je ze hebt terug gekocht (of waarvoor je ze ‘’gecoverd’’ hebt). In dit voorbeeld heb je aandelen van het bedrijf XYZ verkocht tegen 2000 euro en gecoverd met 1500 euro. Je hebt een winst gemaakt van 500 euro door het shorten van aandelen van bedrijf XYZ. Deze winst wordt vervolgens toegevoegd aan de 2000 euro storting die je eerder hebt gedaan, wat resulteert in een balans van 2500 euro op je margin account bij de broker.

Stap 4. Overweeg de risico’s verbonden met short gaan op aandelen.

Het short gaan op aandelen is veel risicovoller dan long gaan. Wanneer je long gaat speculeer je dat de prijs of waarde van een investering omhoog gaat of stijgt. Als je bijvoorbeeld 100 aandelen koopt van bedrijf XYZ tegen 5 euro per aandeel op een long positie, is het meeste wat je kan verliezen honderd procent van je investering, oftewel 500 euro. Hoeveel je kunt verdienen, aan de andere kant, is ongelimiteerd, gezien er geen limiet is in hoe hoog de prijs van het aandeel kan stijgen. Dit betekend dat er dus gelimiteerd verlies geleden kan worden en ongelimiteerde winst gemaakt kan worden door long te gaan.

Bij short gaan op aandelen, is het omgekeerde van toepassing. Er is een gelimiteerde winst mogelijk en een ongelimiteerd verlies. Je kan enkel winst maken in proportie hoe laag de waarde van je investering daalt, wat beperkt is (maximaal prijs van het aandeel). Echter, kan je verlies lijden in proportie tot hoe hoog de waarde van de investering stijgt (oneindig). Beleggingen als aandelen hebben feitelijk ongelimiteerde waarden.

In dit voorbeeld kijken we terug naar het voorbeeld met bedrijf XYZ van de vorige stap. Laten we dit keer aannemen dat je 100 aandelen van bedrijf XYZ koopt tegen 20 euro per aandeel en deze direct verkoopt, net als voorheen. Je gekochte aandelen tegen de prijs van 2000 euro komen op de balans van je margin account te staan bij je broker. Als we hier de 2000 euro aan toevoegen die je nodig had om het margin account te openen en de transactie te voldoen, maakt dit een totaal van 4000 euro op je margin account (omdat je de aandelen enkel leent gaat margin omhoog). Je hoopt zoals voorheen, dat de prijs per aandeel van bedrijf XYZ daalt zodat je je gekochten aandelen kunt coveren.

Echter, dit keer, daalt de prijs per aandeel van bedrijf XYZ niet. Op een of andere manier presteert het bedrijf prima en stijgt de prijs per aandeel naar 30 euro. Je besluit je verliezen te beperken en dus koop je 100 aandelen tegen 30 euro per stuk om je aandelen te coveren voordat de prijs per aandeel verder stijgt. Je geeft de geleende aandelen terug aan je broker en sluit je margin account omdat je 3000 euro nodig hebt om je geleende aandelen terug te betalen. De eindstand is een verlies van 1000 euro, de helft van je initiële inleg van 2000 euro.

Als je tot hier bent gekomen en de basis beginselen van het short gaan op aandelen begrijpt is het tijd wat dieper in te gaan op de technische aspecten van het short gaan op aandelen, zet je schrap, het word enigszins ingewikkeld. Mocht je het artikel 6 basis beleggingsbeginselen nog niet gelezen hebben, raad ik je aan dat eerst even te doen. Via deze link opent deze pagina zich in een apart venster zodat je daarna gemakkelijk verder kunt met dit artikel, zonder eindeloos omlaag te hoeven scrollen.

Onderzoek je investeringen.

Short gaan op aandelen, is net als long gaan, een beleggingsstrategie. Houd beurstrends in de gaten en leer welke bedrijven en aandelen gevoelig zijn voor prijsdalingen. Dit is de meest belangrijke factor in het bepalen van de toekomstige prijs van een aandeel in een bedrijf. Hoewel toekomstige aandelenprijzen onmogelijk zijn exact uit te rekenen, kunnen deze wel geschat worden door het goed onderzoeken van de juiste informatie.

Aandelen kunnen over gewaardeerd raken. Dit komt vaak voor bij trendy en medisch gerelateerde aandelen. Ter voorbeeld, Bedrijf XYZ kondigt aan dat zij een nieuw medicijn hebben ontdekt om kanker te genezen. Enthousiaste beleggers kopen het aandeel massaal en drijven de prijs van het aandeel van 10 euro per stuk naar 40 euro per stuk in één dag. Hoewel de intenties van het bedrijf misschien goed zijn, blijft het bedrijf zitten met aardig wat stekeligheden: medicijn testen, concurrentie, kosten per patient, etc. beleggers die deze stekeligheden al voorzien hadden zien dit aandeel als over gewaardeerd en rijp voor een aandelen prijs daling. Over gewaardeerde aandelen zijn de beste kandidaten om short op te gaan.

Obligaties: omdat obligaties een onderliggende waarde hebben, kan men erop short gaan. Wanneer je overweegt een obligatie te shorten, kijk je naar de opbrengsten van de obligatie, welke veel te maken hebben met huidige rente percentages op spaarrekeningen. Wanneer rente percentages op spaarrekeningen omlaag gaan, stijgen obligatie prijzen, wanneer rente percentages op spaarrekeningen omhoog gaan, dalen obligatie prijzen. Een individu die een obligatie short wilt dat rente percentages op spaarrekeningen omhoog gaan en dat de prijzen van obligaties dalen.

Identificeer belangrijke markt indicatoren.

De beste aandelen om short op te gaan zijn die die waarschijnlijk binnenkort gaan dalen maar nog niet gedaald zijn in prijs. Bepaalde indicatoren kunnen je helpen potentiële kandidaten uit te zoeken om short op te gaan:

Price/Earnings Ratio (P/E). De P/E ratio wordt berekend door de markt prijs te delen door de actuele (trailing) of geprojecteerde (forward) 12 maandelijkse verdiensten. De P/E is belangrijk ten op zichtte van de markt in zijn geheel of vergeleken met andere bedrijven. Een hoge P/E ratio kan suggereren dat een aandeel over gewaardeerd is. Echter, kan het ook een teken zijn van een goed presterend bedrijf.

Ter eenvoudig voorbeeld: een bedrijf met verdiensten van 5 euro per aandeel met een markt waarde van 60 euro per aandeel, heeft een P/E van 12 (60 : 5 = 12).

Relative Strength Index (RSI). De RSI indiceert of er meer kopers of verkopers aanwezig zijn op een bepaald aandeel gedurende een bepaalde periode (gebruikelijk 14 dagen). RSI is een complexe berekening, maar in Jip-en-Janneke taal, wordt deze berekend door het aantal dagen te gebruiken binnen een bepaald tijdframe waarin de aandelenprijs tijdens beurssluiting hoger lag dan de sluitingsprijs de dag ervoor. Dit nummer wordt gedeeld door het aantal dagen in hetzelfde tijdframe waarin de prijs op de beurs lager sloot dan de dag ervoor. RSI van een aandeel kan van nul tot honderd zijn.

Over het algemeen, bij een RSI van rond de 70, is een aandeel sterk in prijs gestegen over een langdurige periode. Dit hoeft geen aantoonbare groei van het bedrijf te betekenen. Het aandeel kan ‘’overgekocht’’ zijn en op het punt staan te dalen in prijs.

Beide de P/E ratio en RSI geven niet genoeg informatie over een aandeel of bedrijf op zichzelf. Houd daarom altijd meerdere factoren in de gaten wanneer je short wilt gaan op een aandeel. Geen specifieke indicator kan je een 100% zekerheid of signaal bieden te kopen of te verkopen.

Onderzoek de ‘’short interest’’ van een bedrijf alvorens short te gaan.

De short interest van een bedrijf is het percentage uitstaande aandelen die als short posities geboekt staan. Ter voorbeeld, een bedrijf met 2.2 miljoen ‘’short’’ aandelen en 10 miljoen uitgegeven aandelen heeft een ‘’short interest’’ van 22%. Het short interest percentage geeft aan hoeveel beleggers er ook op een daling van een bepaald aandeel inzetten. Short interest percentages worden voornamelijk gepubliceerd in financiële kranten als Het Financieel dagblad en The Wall Street Journal.

Een hoog short interest percentage betekend normaal gesproken dat beleggers denken dat een bepaald aandeel of obligatie gaat dalen in waarde. Dubbel check publicaties en analysen of de beleggers het bij het juiste eind hebben.

Aan de andere kant, kan een hoog short interest percentage de prijs van een aandeel of obligatie meer volatiel maken. Dit kan gebeuren wanneer beleggers hun short posities coveren in een kort tijdsbestek, waardoor de marktprijs stijgt. Het resultaat kan een grotere schommeling in marktprijs zijn dan beleggers gewend zijn.

Bereken de ‘’days to cover’’ ratio. Dit refereert naar het aantal short aandelen vergeleken met het gemiddelde dagelijkse handelsvolume (op hetzelfde aandeel of op dezelfde markt). Ter voorbeeld: als het short interest op 20 miljoen aandelen ligt en het gemiddelde handelsvolume 10 miljoen, is de days to cover ratio 2 dagen. Beleggers prefereren gebruikelijk lage days to cover ratios.

Bekijk de markt liquiditeit.

Ga nooit short op een aandeel dat geen hoge liquiditeit heeft. Liquiditeit betekend dat er veel aandelen beschikbaar zijn en dat er veel in gehandeld word. Als een aandeel niet liquide is, kan je je short trades niet snel genoeg liquideren om je winst te behouden.

Aandelen zonder liquiditeit verhogen je risico op het moeten verrichten van een ‘’early sale’’. Als de daadwerkelijke eigenaar van de aandelen die je geleend hebt besluit de aandelen te verkopen, dien je ze te vervangen. Je kan dit doen door andere aandelen te vinden om te lenen van je broker of door aandelen bij te kopen op de beurs. Als je aandeel niet liquide genoeg is, wordt het lastig om aandelen te vinden die je kunt lenen om je oorspronkelijke aandelen te vervangen.

Wees op de hoogte van het feit dat short covering tijdelijk de prijs van een aandeel of investering kan doen verhogen. Dit is een onbedoeld gevolg van short selling. Wanneer je een aandeel initieel short, gaat de prijs van het aandeel omlaag omdat je effectief gezien aandelen verkoopt. Wanneer je het aandeel terug koopt tijdens je cover, stijgt de aandelenprijs. Als veel beleggers besluiten hun short positie aandelen te coveren op het zelfde moment, stijgt de prijs van dat aandeel aanzienlijk in korte tijd. Dit wordt een ‘’short squeeze’’ genoemd.

Wees geduldig.

Beleggers die short gaan op aandelen stappen vaak snel in en uit de markt. Ze doen vaak alleen investeringen wanneer de kans op snelle winst zich voordoet. Wees geduldig en ga niet achter snelle winsten aan als je nieuw bent in het handelen van aandelen.

Met de komst van online brokers als Plus500, iForex en XM en 24/7 toegang tot beursnieuws, is day trading heel populair geworden. Echter kan day trading ook risicovol zijn, zeker als je nog een beginnende belegger bent. Zorg dat je de risico’s van het online handelen in aandelen goed begrijpt, alvorens ermee te beginnen.

Een betrouwbare broker vinden.

Als je nog geen broker hebt, moet je er nog een vinden. Er zijn meer dan honderd verschillende brokers online en beschikbaar voor Nederlandse, Belgische en Zuid-Afrikaanse beleggers. Met zoveel keuze, is het moeilijk tussen de bomen het bos te zien. Gelukkig kan je op deze website verschillende brokers met elkaar vergelijken en vervolgens een beleggingsrekening openen. Over het algemeen zijn er vijf typen broker bedrijven en aandelen websites.

Discount forex brokers en CFD aanbieders. Hier vallen o.a. Plus500, iForex en XM onder.
Full-service brokers. Hier vallen o.a. Binck Bank, Lynx Bank en IG onder.
Binaire optie brokers. Hier vallen o.a. Optie24, OptionClub en IQ Option onder.
Social Trading brokers. Hier vallen o.a. Tradeo, Trade360 en eToro onder.
ECN/STP brokers. Hier vallen o.a. ETX Capital, AVAtrade en FXTM onder.

In dit artikel gaan we het nog even niet hebben over binaire optie brokers, social trading brokers en ECN/STP brokers maar belichten we Full-Service brokers en discount brokers. Full-service brokers bieden vaak een enorm scala aan financieel advies en diensten aan. Gebruikelijk bieden ze een gepersonaliseerde beleggingsaanpak aan. Full-service brokers werken op commissie basis, dit betekend dat zij hun geld verdienen met het aantal transacties die jij als belegger verricht. Hun kosten liggen vaak hoger dan die van discount brokers.

Discount brokers bieden vaak geen gepersonaliseerd advies aan en onderzoeken de markt niet voor je. Gebruikelijk, verrichten zij enkel je trades. Omdat ze minder betrokken zijn met jou en je spaardoel, hanteren deze brokers vaak veel lagere kosten. Discount brokers verdienen hun geld door een zogenaamde spread of spreiding toe te passen op je trades en hanteren geen commissies.

Je kunt verschillende discount brokers en full-service brokers met elkaar vergelijken en beoordelingen en ervaringen van beleggers lezen op de bijbehorende broker review pagina’s onder het kopje brokers vergelijken in het hoofdmenu van deze website.

Brokers vergelijken

Wanneer je eenmaal een aantal reputabele brokers op het oog hebt, is het belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen die je zullen helpen bepalen of de broker bij je past:

Hoe worden de brokers betaald? Op commissie basis of op spreidingsbasis? Krijgen zij extra bonussen door jou als belegger investeringsrecommendaties te verschaffen? Betalen andere bedrijven de broker om jou bepaalde aandelen aan te praten? Zijn de gehanteerde commissies onderhandelbaar?

Kosten. Sommige brokers hanteren hogere kosten op trades van meer dan 500 of 1000 aandelen. Bepaalde activa en aandelen kunnen verschillende kosten bevatten. Weet wat je aan kosten kan verwachten, alvorens een account te openen bij een broker.

Wat voor advies biedt de broker aan? De grotere brokers (IG, ETX Capital) kunnen je een breed scala aan research en analyse tools aanbieden die je helpen betere keuzes te maken op de beurs. Sommige brokers bieden handige functies aan waarmee je de markt beter kunt volgen. Zorg dat je weet wat voor functies een broker heeft alvorens een beleggingsrekening te openen.

Open een margin account

Als je al een cash account hebt bij een broker, is het makkelijk om bij die broker ook een margin account te openen. Margin accounts dienen als een soort escrow wanneer je aandeel short. In essentie, is een margin account een soort lening van de broker aan jou, ergens in de nabije toekomst. Net als bij andere leningen, zal de broker je rente in rekening brengen op je margin account en zal de broker de activa die je koopt (in dit geval geshorte aandelen) gebruiken als onderpand voor de lening. Omdat je de aandelen niet bezit wanneer je short op ze gaat, dien je op je margin account genoeg geld te hebben om je short aandelen te verkopen (coveren) of vervangen.

De aandelen waarop je short gegaan bent worden als onderpand gebruikt totdat je covert. Je kan een gedeelte of al je onderpand verliezen als de markt je tegenwerkt. Je dient ook de aandelen en het geldbedrag op je margin account onder bepaalde omstandigheden te houden om ‘’equity’’ te behouden.

Equity betekend tijdens margin trading naar de waarde van je activa op je margin account, min wat je hebt geleend van je broker. Om een margin account bij een broker te openen dien je een margin overeenkomst te tekenen. Deze overeenkomst bevat de specifieke termen van je margin account, onder andere de algemene voorwaarden van de lening, de gehanteerd rente, je terugbetalingsverplichting en hoe je activa zullen dienen als onderpand. Lees je margin account overeenkomst altijd goed door alvorens deze (digitaal) te ondertekenen. Mocht je vragen hebben omtrent je margin account overeenkomst, contacteer dan je broker. Mocht je een margin account overeenkomst van een bepaalde broker niet goed begrijpen, aarzel dan niet contact met mij op te nemen door je vraag en mailadres achter te laten in het live chat venster of direct te mailen naar [email protected].

De meeste brokers hanteren een bepaalde minimale margin vereist. Als je als belegger op een bepaald moment onder je minimale margin komt te liggen, krijg je een zogenaamde ‘’margin call’’. Een margin call houdt vaak in je gevraagd word extra geld bij te storten op je beleggingsrekening. Doe je dit niet tijdig of daalt je equity nog verder, dan verkoopt de broker je aandelen zelf en sluit je beleggingsrekening.

Wees op de hoogte van margin vereisten van je broker

Instanties als de Securities Exchange Commission (SEC) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) en andere organisaties, hanteren regels rondom brokers en het verhandelen van aandelen. Hierdoor heeft elke broker een specifieke maintenance margin vereiste waaraan je als belegger moet voldoen. De meeste beleggingsinstellingen en brokers hanteren Amerikaanse regelgeving. Volgens deze regelgeving dienen short sell trades 150% van de waarde van de trade te bevatten op het moment van de short sell.

Ter voorbeeld: als je 100 aandelen van 30 euro ieder short, dien je een totaal van 4500 euro op je margin account te hebben, 3000 euro voor de short en nog eens 1500 euro (50% van 3000) als equity om je storting op het margin account te behouden. Hier komt bij dat wanneer je short gaat op een aandeel, je gebruikelijk 125% van de actuele marktprijs op je margin account moet hebben als maintenance margin. Dit percentage kan verschillen onder brokers maar de meeste grotere brokers hanteren minimaal 30% of meer.

Wanneer de prijs van een aandeel stijgt waarop je short bent gegaan, gaat het geleende bedrag omhoog en daalt je equity. Wanneer de prijs van een aandeel daalt waarop je short bent gegaan (waar je op hoopt), stijgt je equity. Ter voorbeeld: je short 100 aandelen tegen 40 euro per stuk. Je initiële margin balans is 6000 euro. Als de aandelenprijs stijgt naar 50 euro per stuk, dien je je maintenance margin te verhogen. De nieuwe marktwaarde van je aandelen is nu 5000 euro, in plaats van 4000 euro. Als je brokers maintenance margin 25% bedraagt, dien je nog eens 250 euro op je margin account te storten om de ‘’maintenance margin call’’ te coveren.

Als je geen geld kunt bij storten om de margin te dekken, liquideert de broker je positie door 100 aandelen te kopen tegen huidige marktprijs. Je hebt een bepaalde hoeveelheid tijd om de margin call te dekken voordat je broker de positie liquideert. Echter, kan de broker je lening ieder moment ‘’callen’’ en je short positie coveren zonder je hiervan op de hoogte te brengen.

Aandelen lenen van je broker

Voordat je short kan gaan op een aandeel moet je bepalen óf je wel short kan gaan op het gewenste aandeel. Uit te lenen aandelen kunnen beschikbaar zijn voor een vaste, vooraf ingestelde periode (een termijnlening). Gebruikelijker is dat deze uit te lenen aandelen op ieder moment kunnen worden terug geroepen door de uitgever.

Wat je áltijd moet onthouden wanneer je short gaat op een aandeel:

Je bezit de aandelen waarop je short gaat niet. Je broker leent je de aandelen of effecten welke je short, uiteindelijk dien je deze te ‘’coveren’’ of terug te betalen. De meeste brokers hanteren een ‘’hard to borrow’’ indicator welke je laat weten of bepaalde aandelen beschikbaar zijn om te lenen en dus short op te gaan. Als je broker geen aandelen kan vinden om uit te lenen, kan je niet short gaan op dat aandeel. Beleggers die short gaan betalen een vergoeding aan de eigenaren van de aandelen, alsmede dividenden en aandelen splitsingen, mochten deze plaatsvinden of uitgekeerd worden in de geleende periode. Hoe moeilijker een uitleenbaar aandeel is om te vinden, hoe duurder het short gaan op dat aandeel word.

Het plaatsen van een short sell order

Je kan kiezen uit diverse mogelijkheden wanneer je short wilt gaan op een aandeel en dus een short sell order wilt plaatsen bij je broker. De mogelijkheden die je hebt verschillen per broker:

Sell Short Market Order. Een short sell market order zal het aandeel tegen de beste prijs verkopen wanneer de order aankomt bij de broker. In sommige gevallen is de SEC Rule 201 van toepassing. Deze regel is in het verleden ingesteld om markt stabiliteit te verhogen en beleggers vertrouwen te bewaren. De regel verbiedt het short gaan op aandelen wanneer de prijs van het aandeel meer dan 10% gedaald is vergeleken met de sluitingsprijs van de dag ervoor. De SEC Rule 201 wordt ook wel ‘’alternative uptick rule’’ genoemd.

Sell Short Limit Order. Een limit order zal alleen geëxecuteerd worden als het aandeel de prijs bereikt die je van te voren instelt. Dit limiet kan een minimaal bedrag zijn welke je wilt ontvangen voor de verkoop. In tegenstelling tot markt orders, worden deze orders niet gegarandeerd uitgevoerd.

Sell Short Stop Order. Een stop order wordt een markt order wanneer de stopprijs is behaald. Ter voorbeeld: als je denkt dat de aandelenprijs van bedrijf XYZ zal dalen wanneer het 15 euro per aandeel bereikt, kan je 14 euro instellen als stop order. Als de prijs 14 euro per aandeel bereikt, wordt je order onmiddellijk doorgevoerd.

Een buy to cover order plaatsen

Om een short positie te sluiten, dien je een koop order te plaatsen om je geleende aandelen te coveren. Ook dit keer heb je weer een bepaald aantal manieren om je short positie te sluiten.

Buy to Cover Market Order. Een buy to cover market order wordt gegarandeerd uitgevoerd, maar de prijs waartegen is niet gegarandeerd. Een markt order zal de aandelen terugkopen tegen marktprijs wanneer de order is ontvangen door de broker. Dit type orders kan je het best gebruiken als je probeert een short positie zo snel mogelijk te coveren of als je grote winst behaald hebt en bang bent dat de prijs vrij snel zal herstellen.

Buy to Cover Limit Order. Een buy to cover limit order wordt altijd uitgevoerd tegen een lagere dan de huidige marktprijs. Ter voorbeeld, een koop cover limit order tegen 20 euro zal aandelen kopen om te coveren tegen de eerstvolgende beschikbare prijs van 20 euro of lager. Let op dat limit orders nooit worden uitgevoerd als de prijs niet daalt.

Buy to Cover Stop order. Een buy to cover stop order is in het bijzonder belangrijk voor beleggers die graag short gaan op de beurs. Je kan dit type order gebruiken om jezelf te beschermen tegen verliezen of om winsten te behouden. Wanneer de aandelen hoger dan of gelijkwaardig verhandeld worden tegen de stopprijs die je in hebt gesteld, wordt dit type order automatisch een market order. Deze zal zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd tegen een niet-vastgestelde prijs.

Onervaren beleggers die nieuw zijn in het shorten van aandelen of obligaties, doen er goed aan altijd meerdere buy to cover stop orders te plaatsen om grote verliezen te voorkomen. Ter voorbeeld, je short aandelen van het bedrijf XYZ tegen 50 euro per aandeel. Je stelt direct een buy to cover stop order in van 55 euro per aandeel. Wanneer de prijs 55 euro per aandeel aanraakt, veranderd je stop-loss order in een normale market order en koopt deze genoeg aandelen om je te coveren voordat de prijs per aandeel nog verder stijgt. Dit zal je potentiële verlies limiteren tot ongeveer 10% marktprijs per aandeel. Wanneer de prijs per aandeel van bedrijf XYZ daalt naar 40 euro per aandeel, kan je je eerder geplaatst buy to cover stop order tegen 55 euro sluiten en een nieuwe instellen op 44 euro. Dit beschermt je winst als de prijs per aandeel weer zal stijgen in de nabije toekomst. Dit type orders worden ook wel trailing stop orders genoemd.

Wees voorbereid rente te betalen op je short posities terwijl je wacht op een cover moment

In de meeste gevallen kan je een short positie zo lang als je wilt open hebben staan. Echter, omdat je aandelen leent van je broker of bank, dien je rente te betalen op je openstaande positie. Hoe langer je je investering behoud, hoe meer rente je dient te betalen op de openstaande positie. Er bestaat immers niet zo iets als gratis geld.

Als de aandelen of effecten van het bedrijf waarop je short wilt gaan lastig te vinden zijn, zullen de rente percentages hoger uitvallen. Rente percentages op short posities kunnen oplopen tot wel 20% op extreem moeilijk-te-vinden aandelen.

Houd je telefoon bij de hand, short sellers worden vaak gebeld door broker en bank

Aandelen kunnen zogenaamd ‘’gecalled’’ worden om een aantal redenen. Ter voorbeeld: soms moet een belegger die short gaat op een aandeel geforceerd eerder coveren dan verwacht omdat de broker ‘’called’’ en haar uitgeleende aandelen terug wilt (onthoud goed dat je nooit de aandelen bezit waarop je short gaat, je leent ze enkel). Als dit gebeurd, kan je geforceerd worden een niet profitabele positie te coveren en dus geld verliezen.

Omdat je de aandelen waarop je short gaat niet bezit, wordt er van je verwacht dat je ze ieder moment kan coveren. De meeste uitleners behouden het recht hun uitgeleende aandelen op ieder gewenst moment te ‘’vallen’’, zonder je hierover van te voren op de hoogte te brengen.
Hoewel het niet vaak gebeurd dat je ‘’gecalled’’ wordt door je broker, is het niet geheel sporadisch. De meeste beleggers ontvangen margin call notificaties wanneer grote aantallen beleggers short gaan op een bepaald aandeel of activa op hetzelfde moment.

Begrijp dat een margin call je forceert actie te ondernemen

Als belegger wordt er van je verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid of percentage van je gehele balans als equity beschikbaar hebt bij je broker. Als je een margin call ontvangt omdat je balans onder het minimum equity gevallen is om welke reden dan ook, dien je of extra geld op je beleggingsrekening te storten of direct te coveren. Als je niet kan voldoen aan de margin call, dien je de aandelen die je geleend hebt direct te coveren of te liquideren.

Weet dat bedrijfsbesluiten invloed hebben op je risico

Naast alleen de normale markt gerelateerde risico’s van het short gaan, kunnen besluiten van het bedrijf waarvan je aandelen short, invloed hebben op je risico en je winst. Je bent, net als het bedrijf waarin je geïnvesteerd hebt, verantwoordelijk dividenden uit te betalen, en je dient zogenaamde ‘’splits’’ te coveren of te dekken wanneer je short gaat. Bedrijven betalen vaak dividenden aan hun aandeelhouders uit. Als een bedrijf besluit dividend uit te betalen aan haar aandeelhouders en jij toevallig short bent gegaan op de aandelen van dit bedrijf, dien je de dividend op de aandelen die je geleend hebt uit te betalen. Laat ik het makkelijker uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Je koopt 100 aandelen van bedrijf XYZ en short deze. Terwijl je wacht op een prijsdaling zodat je kan coveren, besluit bedrijf XYZ 10 cent per aandeel dividend uit te betalen. Jij dient die 10 euro te betalen aan de andere aandeelhouders. Dit oogt in het geval van kleine trades of posities niet zo hoog, maar als je short gaat op grotere getallen aandelen of als je grote dividenden financiert, kan dit grote verliezen met zich mee brengen.

Als een aandeel ‘’splitst’’, ben je als belegger verantwoordelijk voor het resulterende aantal aandelen. Een vaak voorkomende split ratio is 2 tegen 1. In dit scenario ‘’split’’ bedrijf XYZ een 100 euro aandeel in twee aandelen van 50 euro ieder. Als je 100 aandelen van 100 euro geleend hebt om te shorten, dien je 200 aandelen van 50 euro terug te betalen. De materiële positie van de belegger blijft dus fundamenteel gezien onveranderd door een split. Let er wel op dat wanneer je covert, je meer aandelen terugkoopt dan het originele aantal.

Time is money, gebruik tijd in je voordeel

Beleggers die long gaan houden hun beleggingen vaak voor een langere periode vast, het juiste verkoopmoment afwachtend. Sommige beleggers behouden hun aandelen zelfs hun gehele leven. Short sellers hebben vaak niet dat luxueuze voordeel. Vaak dienen zij snel te verkopen en nog sneller te coveren. Omdat de beleggers die short gaan de posities van hun brokers geleend hebben, werken ze met ‘’geleende tijd’’. Vandaar dat ik in het einde van dit artikel over het short gaan op aandelen nog even inhaak op de belangrijkste aspecten van het shorten van aandelen, natuurlijk met als doel, jouw verlies beperken en winst maximaliseren.

Als je besluit short te gaan op aandelen, wees er dan zeker van dat de prijzen van die aandelen aanzienlijk zullen moeten dalen in de nabije toekomst, wil je winst maken. Zet jezelf een duidelijke artificiële deadline met een buffer periode. Als het aandeel of de aandelen niet significant dalen in de artificiële deadline en bufferperiode, evalueer dan je positie en stel jezelf de volgende vragen:

Hoeveel rente dien ik te betalen op deze short positie?
Hoeveel heeft deze short positie mij al gekost/opgeleverd?
Zijn de omstandigheden nog hetzelfde als op moment van aankoop of sluiting order?

Op basis van je antwoorden op deze vragen kun je een adequate beslissing nemen over je short positie.

Mocht je het nog niet helemaal begrijpen of mochten er nog onduidelijkheden zijn, lees (bepaalde delen van) het artikel dan overnieuw of neem contact met mij op per live chat of email: [email protected]. In de nabije toekomst zal er meer informatie gepost worden in het kader van het shorten van aandelen en obligaties.

Internet brokers die het shorten van aandelen toestaan met hele lage minimum bedragen zijn o.a. Plus500, iForex, IG Markets en XM.

Een populaire broker voor Nederlandse beleggers om aandelen te shorten met gunstige margin en equity vereisten is IG Markets. Klik hier om de IG Markets website te bezoeken.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

5 Responses to “Hoe ga ik short op aandelen?”

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com