Markt evaluatie 28-10-2015

De Nikkei deed het gisteren goed en sloot +0.67% hoger maar waarschijnlijk blijven de grote spelers langs de zijlijn tot na de BOJ meeting aan het einde van de week. Shanghai en HS verhandelden veel en sleepten de ASX (Australian Index) lager in de late handelsuren nadat op zakelijke televisie zenders voornamelijk werd gepraat over een langzamer groeiende globale economie en een sterker wordende dollar. Europa herstelde eerdere verliezen doordat energieprijzen stegen maar over het algemeen werd er vrij weinig gehandeld voor de FED meeting.

Toen de Amerikaanse beurzen openden zagen we positieve beweging op bijna alle Amerikaanse indexen. De Dow Jones, S&P en NASDAQ stegen ieder zo een 1% nadat krantenkoppen de schermen raakten. De markten hadden zichzelf al een zero movement aangepraat en hadden geen enkele leiding; wat de markten ontvingen was een open deur voor een rente stijging in december. De zin die de meeste aandacht trok van beleggers in de FED meeting was vrij vertaald: ‘’wellicht is het verstandig de rente te verhoging in de volgende meeting’’ en werd geinterpreteerd door beleggers als een hint voor volgende maand. Vlak na de aankondiging gingen alle aandelen een paar minuten omlaag maar al kort daarna bereikten zij allen hun nieuwe dagelijkse hoogtepunten. Uiteindelijk steeg de DOW jones met 160 punten (+0.9%), S&P met 24 punten (+1.18%) en de NASDAQ met 65 punten (+1.3%).

De olie markt liet duidelijk merken dat de economie een dieptepunt bereikt had en een ommekeer nabij was. Brent olie sloot op $49.08 (+4.85%), zo een $2.50 hoger. Goud daalde zo een $9 tot $1156 (-0.8%). Een andere grote beweging op de beurs gisteren was de dollar. De DXY steeg +0.75 tot 97.26, een stijging van zo een 0.8%. Aangezien de aankondiging te laat was voor de Europese sessie waren biedingen gering en ver uiteenlopend. Als gevolg zagen we een daling van zo een 1.10%. In de late handelsuren zagen we de Russische Roebel stijgen als gevolg van de stijging van de olieprijs, RUB werd verhandeld op 63.81 (+2.35%) beter aan het einde van de handelsdag.

Al met al sprongen de markten gisteren van de hak op de tak en demonstreert dit juist hoe heftig dit kan zijn. Het is moeilijk voor beleggers om te gaan met zulke fluctuatie en met zo weinig om mee te spelen, zeker als centrale banken niet al te veel economische date weg geven.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!