Olieprijzen weerspiegelen hoopvolle uitkomst bijeenkomst april

Op Zondag zei Oman’s minister van olie en gas Dr Mohammed bin Hamad Al Rumhy dat hij er zeker van is dat ruwe olie prijzen zich zullen herstellen, na een bijeenkomst tussen OPEC en non-OPEC leden op de agenda te hebben gezet voor april in Doha, Qatar, waar de eventuele stillegging van de productie zal worden besproken.

Volgens de minister zouden olieprijzen met zo’n 25% kunnen herstellen tegen het einde van dit jaar, van het huidige niveau van $35 per vat voor ruwe olie uit Oman, naar zo’n $42-$45 op de korte termijn.

Rumhy zei dat olie producenten eerst akkoord moeten gaan met een stillegging van de productie voordat zij naar de bijeenkomst komen volgende maand. ‘’Ik hoop dat er een akkoord klaar ligt zodat het idee van de bijeenkomst simpelweg is te bespreken waar we het al over eens zijn’’, aldus Rumhy tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

Met het vertrouwen toenemend dat ‘werelds grootste olie producenten samen een deal zullen maken volgende maand, zijn beleggers weer terug bij de grondstof na de afgelopen weken al veel gespeeld te hebben rond het laagste punt van de grondstof de afgelopen 13 jaar.

De Qatari minister van energie Mohammed al-Sada bevestigde eerder deze week dat exporteurs binnen en buiten het OPEC cartel een bijeenkomst zullen hebben op 17 april in Doha, hopend op een samenwerking die ellende kan voorkomen.

‘’Ruwe olie krijgt steun van groeiend optimisme dat OPEC en non-OPEC producenten het eens zullen worden en een deal sluiten olieproductie stil te leggen’’, aldus Inenco Energy Consultants in een publicatie richting haar klanten afgelopen vrijdag.

Olieprijzen herstelden afgelopen week, het langdurige gevecht tegenover de vallende Dollar verlengend. Ruwe olie futures rallieden voor de derde dag op rij en bracht wat duidelijke winst-neem momenten met zich mee. Nieuws over dat een raketaanval door militanten een gas producent in OPEC land Algerije had geraakt ging aan de meeste beleggers voorbij. Ruwe olie prijzen daalden iets op vrijdag door een uitgebracht rapport door Baker Hughes over een stijging van het aantal olieboorplatformen.

Amerikaanse energiemaatschappijen voegden deze week een olieboorplatform toe na 12 weken afname achter elkaar, volgens het rapport uitgebracht door Baker Hughes. Daarnaast zijn het aantal olieboorplatformen met tweederde afgenomen richting het laagste aantal in 2009. Wel is de boorsnelheid toegenomen na de 50% prijs rally sinds Februari.

Olieprijzen stegen maar liefst 6% afgelopen donderdag waardoor verliezen van de twee dagen daarvoor weggevaagd werden. WTI ruwe olie kwam terecht op $2.12, of 5.8% hoger tot $38.46 per vat na ongeveer vijf procent te zijn gedaald in de eerdere twee handelssessies. Brent olie eindigde $1.59 hoger, op $40.33 per vat na net onder $40 te zijn gevallen in eerdere handelssessies.

Ondanks haar kleine bevolkingsaantal zijn de Verenigde Arabische Emiraten ‘werelds zesde grootste olie producent, Amerika, Saudi Arabië, Rusland, China en Canada volgend. Onder de Organization of Petroleum Exporting Countries leden is het het tweede grootste land, na Saudi Arabië.

Deze rangschikking zou de aankomende jaren nog flink kunnen veranderen, zeker als de landen in het Midden Oosten hun productie met 30% a 40% opschroeven voor 2020 en als ruwe olieprijzen rond de $40 per vat blijven.

op globaal niveau daalt olieproductie eindelijk en dat is constructief voor de olieprijs. De International Energy Agency rapporteer dat de laagste prijsniveaus waarschijnlijk al bereikt zijn en deze binnenkort weer zullen stijgen.

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!