Olie daalt in waarde – stijging in olievoorraden

Brent en WTI ruwe olie futures daalden in waarde vanochtend tijdens de Aziatische sessie en een hoger-dan-verwachte voorraad Amerikaanse olie voorraad gecombineerd met een uitgebracht rapport dat stelt dat Rusland en Saudi Arabië consensus over een olie productie stillegging hebben bereikt zorgde voor verdere daling in waarde van olie.

Brent futures daalden 27 cent naar $44.42 per vat na eerder nog op haar hoogste punt in vier maanden te hebben gestaan gisteren. Mei WTI ruwe olie futures daalden met 37 cent naar $41.80 per vat.

Een sterkere dollar drukte ook op de in dollar gedenomineerde oliemarkt maar de grootste impact kwam door de hogere dan verwachte olievoorraden in de Verenigde Staten.

Volgens het American Petroleum Institute’s wekelijkse rapport stegen Amerikaanse olievoorraden meer dan verwacht met 6.2 miljoen vaten naar 563.3 miljoen vaten vorige week. Beleggers hadden een 1.9 miljoen vaten stijging verwacht. Het enige positieve punt in het rapport was een daling van 1.93 miljoen vaten in Cushing, Oklahoma.

Later vandaag zal de U.S. Energy Information Administration een inventaris rapport publiceren over de week eindigend op 8 april. Verwacht word dat Amerikaanse olievoorraden met 1.85 miljoen vaten zijn gestegen, vergeleken met een afname van 4.937 miljoen vaten in de week daarvoor.

Ruwe olie prijzen stegen gisteren doordat een rapport boven water kwam welke indiceerde dat Rusland en Saudi Arabië consensus hebben bereikt over een olie productie stillegging. Beleggers wachten nu af om te zien of andere OPEC en non-OPEC olieproducerende landen een akkoord kunnen bereiken tijdens de bijeenkomst in Doha op 17 april.

Amerikaanse olieproductie wordt verwacht te dalen met 560,000 vaten per dag naar 8.04 miljoen vaten in 2017, terwijl de vraag naar olie vanuit de VS met 190,000 vaten per dag (bpd) zal stijgen, volgens het EIA’s korte termijn’s energie vooruitzicht gisteren gepubliceerd.

Wereldwijde vraag naar olie zal toenemen met 1.16 miljoen vaten per dag dit jaar, 10,000 vaten meer dan eerder verwacht, aldus het EIA in een maandelijkse voorspelling.

Het agentschap heeft ook haar schatting voor de stijging in vraag naar olie in 2017 aangepast met 120,000 vaten per dag naar 1.33 miljoen vaten per dag.

In ander economisch nieuws rapporteerde China dat ruwe olie importgetallen met 13.4% gestegen waren in het eerste kwartaal vergeleken met het jaar ervoor. De import van andere olie producten daalde 1.9% in het eerste kwartaal.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!