Valuta handelaren storten zich op de Yen

Grondstoffen en valuta handelaren verstopten zich vanmorgen. Grondstof gerelateerde valuta daalden doordat de Yen ralliede. Gisteren gaf Goldman Sachs nog een waarschuwing rondom de valuta af, in een speech op de Economics Club. Yellen legde uit dat de reden dat de Centrale Bank voorzichtig is met de rente percentage wijzigingen is dat het risico te snel te verhogen groter is dan langer te wachten. Ze wordt morgen verwacht weer te spreken, maar de meeste analisten verwachten weinig verandering in haar mening.

In brede zin ging Yellen’s speech over haar verwachtingen dat wereldwijde stagnatie in de economie waarschijnlijk een gelimiteerd effect heeft op de Amerikaanse economische groei door stabiele binnenlandse uitgaven.

Dollar koers Bloomberg

Goldman Sach’s voorspellingen voor de Yen, Yuan en Won zijn beerachtiger dan de meesten. Volgens voorspellingen zal de Japanse valuta dalen naar 118 per Dollar tegen het einde van maart 2017, de Chinese valuta zal tegen 6.7 versus de Dollar verhandelen in dezelfde periode en de Koreaanse Won is geprojecteerd op 1,218 ten opzichte van de Dolar in enquetes gehouden door Bloomberg.

De Yen steeg 0.1% naar 110.85 per Dollar en de Won steeg 0.7% naar 1,146.13 aangezien beleggers nog steeds denken dat de Federal Reserve maar langzaam haar rente percentages zal wijzigen. Vanochtend daalde de dollar enigszins ten opzichte van de Yen en de Euro maar steeg de Dollar tegenover de Australische, Canadese en Nieuw Zeelandse Dollar door lagere grondstofprijzen.

De Australische Dollar werd het hardst geraakt doordat beleggers in defensive modes keerden met de monetaire beleidsplannen van de Reserve Bank of Australia in het achterhoofd. De Australische Dollar daalde 31 punten naar 0.7575 en de Nieuw Zeelandse Dollar daalde naar 0.6814. Data uitgebracht door de Australian Bureau of Statistics afgelopen maandag (vergelijkbaar met onze CBS) liet zien dat detailhandel verkopen onveranderd bleven in februari, de hoop op een verwachtte 0.4% stijging vernietigend.

Wel steeg het aantal goedgekeurde bouwprojecten in het continent met 3.1% in dezelfde periode. De Australische handelsbalans staat op haar 5e hoogste punt ooit met een schuld van $3.4 miljard sinds het Australian Bureau of Statistics 45 jaar geleden begonnen is met het opslaan van data.

Handelsbalans van Australie

Alle ogen zullen gericht zijn op de rente percentage beslissing van de Reserve Bank Australia later vandaag maar er worden vrij weinig veranderingen verwacht. Ook interessant om in de gaten te houden is de Global Dairy Trade Auction, Nieuw Zeelands grootste grondstoffen export exchange, waar veel meer aanbod is dan vraag op het moment.

De sterke Yen is een enorm probleem voor de Japanse economie en Minister President Abe overweegt als gevolg een verhoogde belasting op goederen, producten en services toe te passen (vergelijkbaar met onze BTW). In een bijeenkomst van het Council on Economic and Fiscal Policy vroeg de Minister President ministers ‘’makkelijke en overtuigende maatregelen’’ in het economische en fiscale plan van het land op te nemen wat rond Juni af moet zijn.

Abe pleit het BNP met 20% te verhogen naar ¥600 triljoen rond 2020. Deze uitspraak kwam als gevolg op opmerkingen van prive-sector leden in het overheidspanel, die aangaven dat het een extreem belangrijke uitdaging voor Japan is om tijdens de G-7 Summit bijeenkomst dit jaar, leiderschap uit te stralen in de wereldwijde economie.

USD/JPY koers maart 2016

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!