Wereldbank vindt voedselprijzen te hoog

De Wereldbank heeft vandaag gewaarschuwd dat er sprake is van een wereldwijde norm voor hoge voedselprijzen. De situatie rond de voedselprijzen is weliswaar op dit moment stabiel, maar lijken ten opzichte van de recordprijzen van vier jaar geleden niet veel af te wijken.

De organisatie heeft een scenario voor ogen dat arme mensen de dupe zullen worden als er wereldwijd te gemakzuchtig wordt omgegaan met de hoge voedselprijzen. Er lijden volgens de Wereldbank over de hele wereld ongeveer 870.00.000 mensen honger. Bovendien sterven er op de wereld nog altijd miljoenen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding.

De Wereldbank heeft gemeld dat in het afgelopen jaar de prijs van het graan met ongeveer twaalf procent gestegen is. Daardoor is de prijs van graan net zo hoog als in de periode van de voedselcrisis, die zich in 2008 heeft voorgedaan. In die periode braken er in Azië en Afrika door de crisis rellen uit. De voedselprijzen zijn het afgelopen jaar met gemiddeld zeven procent gestegen. Dat de prijs van graan nu hoog is, komt onder meer door de aanhoudende droogte in de Verenigde Staten, waardoor het graan in slechte staat verkeert. In de maand juli heeft zich overigens een zorgwekkende stijging van de prijzen voorgedaan, waarna de prijzen overigens wel weer stabiel beleven. Dat komt volgens de organisatie echter doordat er geen paniekbeleid is gevoerd, waarbij er beperkingen kunnen worden opgelegd op bijvoorbeeld de export van voedselproducten.

Mocht de stabiliteit van voedselprijzen in gevaar komen, dan zal dat een direct gevaar vormen voor de armste bevolking. De Wereldbank ziet voor de korte termijn een oplossing voor het voedselprobleem voor de arme bevolking door onder meer schoolvoedselprogramma’s te ontwikkelen en voorwaardelijke leningen te verstrekken. Voor de lange termijn geldt echter dat er een stabiele en sterke voedselpolitiek moet komen.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!