Wat is yield farming in DeFi?

Wat is Yield Farming uitlegYield farming is een methode om een passief inkomen op te bouwen met crypto door je coins voor een bepaalde tijd vast te zetten op een cryptocurrency exchange, DeFi of staking platform.

Als we het echt heel simpel zouden moeten uitleggen, dan is yield farming een manier de vergelijkbaar is met crypto staking, waarmee HODLers geld verdienen op hun crypto holdings. Met yield farming verdien je rente op je ‘’uitgeleende’’ coins omdat je een deel van de trading fees krijgt door je coins ter liquiditeit aan te bieden (als liquidity provider). Naast enkel de governance token, kun je soms ook uitbetaald worden in andere coins of tokens.

Yield farming lijkt erg veel op het afsluiten van een lening bij de bank. Wanneer je geld leent van de bank, moet je dit terugbetalen met rente. Yield farming werkt precies hetzelfde, echter zijn de banken dit keer crypto traders net als jij. 

Yield farming is dus een methode om als individu liquiditeit te bieden aan decentralized finance protocols (DeFi) zoals Uniswap om zo winst te maken op ‘’slapende’’ crypto die anders toch niets doet in je exchange of hot wallet. 

Wat zijn liquidity providers, liquidity pools en automated market makers (AMM’s)?

Liquidity providers, liquidity pools en AMM’s zijn de belangrijkse onderdelen van yield farming.

Op decentralized exchanges zie je vaak dat er gewerkt wordt met AMM technieken. Het traditionele order book waar alle koop en verkoop orders op een centralized cryptocurrency in opgeslagen worden, wordt bij DeFi vervangen door AMM. 

Een AMM genereert liquidity pools aan de hand van smart contracts in plaats van aan te kondigen tegen welke prijs een token of coin verhandeld moet gaan worden. Deze pools verwerken vervolgens de trades volledig automatisch door middel van algoritmen.

Om AMM’s draaiende te houden is er liquiditeit nodig. Wanneer er te weinig liquiditeit is krijg je te maken met slippage. Dit is het verschil tussen de verwachte prijs waartegen een crypto getrade moet worden en de daadwerkelijke prijs waartegen deze verhandeld wordt.

AMM’s moedigen traders aan crypto te storten in liquidity pools zodat andere traders toegang tot deze crypto hebben en constant kunnen blijven traden, wat de kans op slippage reduceert.

Het protocol betaalt liquidity providers (LP’s) een gedeelte van de trading fees die het hanteert op de exchange of liquidity pool als beloning. In andere worden, als jouw gestorte crypto in een liquidity pool 1% van de total value locked in een pool is, krijg je LP tokens gelijk aan 1% van de pool’s in rekening gebrachte transactie kosten.

Wanneer je als liquidity provider de pool wilt verlaten, neem je je LP tokens op en betaalt je hier doorgaans een kleine fee voor. AMM’s geven zowel LP’s als traders governance tokens. Met governance tokens heb je een soort van stemrecht en invloed op wat er in de toekomst met de pool zal gaan gebeuren. 

Houd er rekening mee dat bij sommige protocollen de meeste LP tokens en dus governance tokens, in handen zijn van whales, waardoor je in wezen vrij weinig te zeggen hebt qua wat de pool in de toekomst gaat doen. 

Wat is een yield farming strategie?

Crypto staking, het bieden van liquiditeit als liquidity provider aan liquidity pools, het staken van LP tokens en het bieden van liquiditeit aan lending protocols zijn allen voorbeelden van yield farming strategieën. 

Het doel van crypto yield farming is een zo hoog mogelijke return on investment te behalen. Crypto lenen, uitlenen, aanbieden aan liquidity pools en het staken van LP tokens horen hier allemaal bij.

Het lenen en uitlenen van crypto zijn twee makkelijke methoden om een mooie jaarlijkse rente (APY) te verdienen op je crypto investeringen. Een yield farmer kan bijvoorbeeld een crypto lending platform gebruiken om een stablecoin zoals Tether aan te bieden en hier vervolgens rente op te verdienen. Deze rente kan nog verder verhoogd worden door liquidity en leverage te gaan aanbieden.

Een yield farmer kan ook nog eens een gedeelte uitbetaald worden van de swap fees die liquidity pools traders in rekening brengen als deze crypto valutaparen aanbiedt. Dit wordt ook wel liquidity mining genoemd. 

Bij liquidity mining biedt je bijvoorbeeld 100 Tether (USDT) aan en x aantal andere altcoin met in totaal een waarde van precies 100 Tether. Als een andere trader dan die altcoin wilt swappen tegen Tether, kan dit doordat jij dit crypto valutapaar hebt aangeboden. 

Uiteindelijk is het een win-win situatie – de trader betaalt minder kosten als wanneer deze de altcoin tegen Tether zou swappen op een centralized exchange en jij verdient een klein beetje in de vorm van trading fees. 

Nu denk je misschien: ‘’maar hoe weet ik dan welke crypto valutaparen ik moet aanbieden ter liquidity’’? 

Hier kun je zelf achterkomen door op sites als DeFIlama en dergelijke te kijken en zien wat er veel getradet wordt of gewoon een crypto trading bot zo instellen dat deze dit automatisch voor jou controleert en de coins die jij hebt en toch niks mee doet automatisch aanbiedt als liquditity provider aan liquidity pools en lending protocols. 

Hoe werkt yield farming?

Yield farming werkt doordat crypto traders crypto lenen en uitlenen aan elkaar en hier rente op verdienen en trading fees op verdienen.

Een crypto investeerder gaat naar een DeFi platform zoals UpHold of YouHodler en en stelt zijn of haar crypto ter beschikking als lening aan andere crypto traders en verdient hiermee vervolgens rente op de lening. De rentepercentages kunnen vast of variabel zijn, afhankelijk van de soorten crypto lending en staking er voor de desbetreffende crypto gehanteerd worden.  

Om geld te lenen van een DeFi exchange of staking platform moet een lener altijd het dubbele wat hij of zij wilt lenen als onderpand ter beschikking stellen. De waarde van dit onderpand of op z’n Engels collateral, wordt bepaald aan de hand van smart contracts.

Als dit collateral minder is dan het bedrag dat in crypto geleend is, wordt het smart contract getriggered. Vervolgens wordt het account van de lener geliquideerd en alle rente terugbetaald aan de uitlener. Dit betekent dus dat zelfs als de lener de lening niet kan terugbetalen, de uitlener nooit zijn of haar geld verliest.

Waarschuwing: wanneer ontzettend veel accounts tegelijkertijd geliquideerd worden, krijg je een situatie als Celsius, 3 Arrows Capital en Vauld en stort wel het hele kaartenhuis ineen. Wees dus voorzichtig met crypto yield farming en stake alleen crypto waarmee je dit risico kunt nemen. 

Hoe yield farming winst berekenen?

Je berekent je yield farming returns aan de hand van twee belangrijke zaken: het jaarlijkse rentepercentage en het jaarlijkse yield percentage. 

Hoewel je in eerste instantie zou denken dat dit twee dezelfde dingen zijn, verschillen ze toch van elkaar. Het grootste verschil zit hem er in dat de annual percentage rate (APR) geen rente op rente berekent. Bij APY wordt rente op rente wel ingerekend in de berekening. 

Doordat rentepercentages continu wijzigen kunnen de yield calculators die je ziet op de websites van crypto staking, yield farming en DeFi platformen de exacte APY nooit 100% garanderen en dit staat er vaak ook in de kleine lettertjes bij vermeld.

Wat is het verschil tussen yield farming en staking?

Het voornaamste verschil tussen yield farming en staking is dat bij yield farming je je crypto echt cash op het DeFi platform moet zetten terwijl je bij staking je crypto voor je laat werken en de blockchain van de bijbehorende crypto helpt met het sneller valideren van transacties en blocks. 

In andere woorden: bij crypto staking blijft de crypto echt van jou en bij DeFi yield farming komen je crypto’s feitelijk in handen van iemand anders tot het lending/collateral smart contract getriggered wordt. 

Yield farming is dus niet zo simpel als staking, maar het kan wel veel meer opleveren. Er zijn gevallen bekend waar APY’s van hoger dan 100% mogelijk zijn. Bij staking weet je altijd van te voren al hoeveel procent je gaat krijgen, vaak tussen de 5% en 10%. 

Bij yield farming bepaalt de liquidity pool wat de yield farming rates en rewards zullen zijn. Deze veranderen echter constant omdat de cryptoprijzen ook steeds veranderen. 

Yield farming draait volledig op DeFi protocols en smart contracts, waar hackers flink misbruik van maken als deze niet waterdicht zijn. Bij staking is er sprake van een directe link met de consensus van de bijbehorende blockchain en worden mensen die proberen de blockchain schade toe te richten 9 van de 10 keer direct gestraft door validators. 

Door de onvoorspelbare cryptoprijzen heb je als yield farmer te maken met aanzienlijk meer risico vergeleken met staken. Wanneer je crypto ‘’vast zit’’ in een liquidity pool, zal je gegarandeerd verlies lijden als de token ratio van een crypto pair ongelijk begint te worden (depegging). 

Bij crypto staken heb je dit risico niet, omdat je altijd een enkele crypto staked en uitbetaald wordt in deze coin. Mocht de waarde van de coin dalen, maakt dit niet zo veel uit want je krijgt toch rente ook in die coin. Het voordeel van yield farming is wel weer dat je je crypto niet voor een bepaalde tijd vast hoeft te zetten. 

Wat zijn de risico’s van yield farming?

Iedere crypto trader dient op de hoogte te zijn van de risico’s van yield farming, waaronder liquidatie risico’s, controle risico’s en prijs-gerelateerde risico’s.

Hoewel we het eerder in deze yield farming gids al besproken hebben, zullen we hier dieper ingaan op yield farming risico’s.

Liquidatie risico ontstaat wanneer de waarde van jou collateral lager wordt dan dat van je lening. Dit resulteert in een liquidation penalty zoals dat heet, op je collateral. Wanneer de waarde van je collateral lager wordt, wordt je lening duurder en kan deze in het ergste geval geliquideerd worden.

Het vervelende aan yield farming, is dat participanten met relatief weinig crypto groter risico lopen dan investeerders met veel crypto, aangezien deze meer controle over het protocol hebben (doordat zij meer LP tokens bezitten). 

Qua yield farming is prijsrisico, zoals ook bij normale leningen, een belangrijke barrière. Stel dat de prijs van het onderpand onder een bepaald niveau daalt voordat de lener de mogelijkheid heeft om de schuld terug te betalen. In dit geval zal het DeFi, lending of staking platform de lening liquideren.

Is yield farming de moeite waard?

Yield farming is, net als de meeste andere vormen van traden en beleggen, niet geheel zonder risico. Wij suggereren hiermee niet dat de risico’s groter dan de mogelijke opbrengsten, aangezien yield farming nog steeds een van de meest risicovrije manieren is om een passief inkomen met crypto op te bouwen.

Wat jij moet doen als crypto belegger, is de risico’s die wij besproken hebben overwegen en met een oplossing komen hoe je hier voor jezelf mee om zal gaan. Het beste is als je yield farming praktisch aanpakt in plaats van te optimistisch. Wanneer je yield farming volledig links wilt laten liggen, wat ook kan, dan kan je mooie return on investments mislopen.

Waar yield farming en crypto staking?

Bij de onderstaande DeFi platformen kan je het beste doen aan yield farming en crypto staking:

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com