5 Manieren om je geld te verdubbelen

Het idee geld te verdubbelen op een belegging spreekt veel beleggers aan. Het is een eremedaille die gedragen wordt op cocktail feestjes, een belofte die gemaakt wordt door overenthousiaste financiële adviseurs en een krantenkop die vaak te vinden is in populaire beleggingsmagazines.

Wellicht komt dit van diep binnen het brein van de belegger, het risico-nemende aspect van ons dat ervan houdt snel geld te verdienen. Ook kan het simpelweg van ronde getallen houden, zeggen dat je 97% in de plus staat is toch net even niet zo sexy als ‘’ik heb mijn geld verdubbeld.’’

Gelukkig is het verdubbelen van je geld een realistisch doel waar beleggers naar zouden moeten streven, echter blijft het ook een gegeven dat veel beleggers kan lokken tot impulsieve beleggingsbeslissingen, die uiteindelijk fout kunnen aflopen.

In dit artikel kijken we naar juiste en onjuiste manieren om met beleggen geld te verdubbelen.

De klassieke methode – Slow en Steady

Beleggers en day traders die al een tijdje bekend zijn in de beleggingswereld, kunnen zich wellicht de klassieke Smith Barney commercial herinneren van de jaren 80. In deze commercial informeerde Britse acteur John Houseman met zeer Brits accent dat beleggen ‘’geld verdienen op de ouderwetse manier was en daarom altijd werkte.’’ Wanneer het aankomt op de traditionele manier van beleggen, ligt deze commercial niet ver weg van de waarheid.

Misschien een van de best geteste methoden om je geld over langere termijn te verdubbelen is door te investeren in een solide, non-speculatieve portfolio van top bedrijven en obligaties. Hoewel zo’n portfolio zichzelf niet verdubbeld binnen een jaar, zal dit na verloop van tijd vanzelf wel gebeuren, dankzij de bekende 72 regel.

De 72 regel is een bekende benaming voor het berekenen hoelang het duurt voordat een belegging zichzelf verdubbeld als deze jaar op jaar procentueel in waarde groeit. Volgens de 72 regel deel je je verwachtte jaarlijkse rendement door 72 en dit vertelt je hoeveel jaar het duurt voordat je je geld verdubbeld.

Als je verwachte winst 8% is volgens de 72 regel, verdubbeld je belegging iedere negen jaar. Dit klinkt vrij langzaam maar het mooie is dat de belegging vier keer zo veel waard is na 18 jaar.

De controversiële manier – Blood in the streets

Elke belegger weet dat er tijden zijn waarin je gewoon moet kopen, niet zo zeer omdat iedereen denkt dat instappen zo wijs is maar juist omdat iedereen uitstapt. Net als wanneer topsporters in een dip raken wanneer hun fans teleurgesteld raken, dalen soms de aandelenprijzen van bekende bedrijven door een of ander schandaal of andere oorzaak.

Zoals Baron Rothschild en Sir John Templeton zeiden: ‘’slimme beleggers kopen wanneer er bloed door de straten vloeit, zelfs als het hun eigen bloed is.’’ Natuurlijk betekend dit niet dat je slechte en daarom goedkope aandelen moet kopen. Echter doelen zij op situaties waarin goede beleggingen oversold zijn, wat juist een goede kans biedt voor slimme beleggers die hun huiswerk gedaan hebben.

Een van de meest klassieke barometers om te berekenen of een aandeel oversold is is de price-to-earnings ratio en de boekwaarde van een bedrijf. Beide deze waarden hanteren goede historische normen voor bredere markten en specifieke sectoren. Wanneer bedrijven aardig onder deze historische waarden komen te liggen om bepaalde redenen, nemen slimme beleggers de kans hun beleggingen te verdubbelen.

De veilige manier

Net zoals de linkerbaan en rechterbaan op de snelweg uiteindelijk naar dezelfde bestemming leiden, zijn er snelle en langzame manieren om je geld te verdubbelen. Dus zelfs voor beleggers die bang zijn hun portfolio bij een hectometer paaltje te laten liggen, zullen zelfs beleggingen langzaam in waarde stijgen.

Obligaties zijn een manier om langzaam maar zeker meer waarde te creëren over verloop van tijd. Hoewel obligaties voor beginnende beleggers als een erg lastig te begrijpen financieel product in de oren klinken, zijn deze nog niet zo moeilijk te begrijpen.

De speculatieve manier

Hoewel slow en steady misschien werkt voor sommige beleggers, vallen andere beleggers en met name day traders in slaap wanneer zij op deze manier handelen. Dit type belegger wilt meer spanning in zijn of haar portfolio en is bereid grotere risico’s te nemen om hogere winst te maken. Voor dit type belegger is dit de snelste manier naar een grotere bankrekening.

Dit type belegger kan gebruik maken van opties, margin trading of penny stocks.

Binaire opties als simpele puts en calls, kunnen gebruikt worden om te speculeren op een aandeel van een bedrijf, valuta of grondstof. Voor veel beleggers, zeker diegenen die verstand hebben van een specifieke sector, kunnen enorm veel geld verdienen met binaire opties in een zeer kort tijdsbestek.

Aangezien binaire opties tot wel 1000% en hoger kunnen uitbetalen, hoeft dit type belegger het maar een paar keer goed te hebben om flink over de kop te gaan met zijn of haar initiële investering. Let wel op, bij binaire opties kan je ook net zo snel verlies lijden als winst maken.

Voor hen die niet willen leren hoe put en call opties werken en liever niet in de wereld van binaire opties terecht komen maar wel hun vertrouwen of twijfel in een bepaald aandeel willen doen speculeren, is er de optie te kopen of te shorten op margin.

Bij beide van deze manieren leent de belegger geld van een brokerage kantoor of online broker om meer aandelen te kunnen kopen of verkopen dan dat zij zelf bezitten, wat op haar beurt de potentiële kans op meer winst verhoogd. Deze manier is niet voor terughoudende beleggers geschikt, aangezien men door margin calls ook weer veel kunnen verliezen.

Wat men ook kan doen, is op koopjesjacht gaan. Enorm goedkope aandelen kopen in de hoop dat deze over een paar jaar (veel) meer waard zijn. Of je nu beslist om aandelen te kopen van bekende bedrijven die onder de Euro kosten of een paar duizend Euro verspreid over tientallen, dan wel niet honderden bedrijven, door middel van het kopen van penny stocks kan je je geld verdubbelen op een enkele handelsdag.

Onthoud wel goed dat als een bedrijf haar aandelen voor onder een Euro verkoopt, deze prijs laat zien dat andere beleggers geen waarde zien meer te betalen.

De beste manier om je geld te verdubbelen

Hoewel het niet zo geweldig is als je favoriete aandeel op het 8 uur journaal te zien verschijnen en niet sexy is op feestjes en conferenties, is een lange termijn investering die uiteindelijk verdubbeld na een jaar of 7 a 10, toch heel netjes. Er hoeft niet over opgeschept te worden en er kan met een gerust hart aan andere zaken worden gedacht.

De conclusie van dit artikel is dat iedere belegger anders is en andere doelen heeft. Wat ik wel nog wil meegeven is dat het oude gezegde: ‘’als iets te mooi is om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk’’ zeker geldt in de beleggingswereld, aangezien er veel meer beleggingsscams zijn dan zekerheden.

Hoewel er talloze andere manieren zijn om je geld te verdubbelen dan in dit artikel genoemd, wees altijd op je hoede omtrent beloofde resultaten. Of dit nu een broker is, je zwager of financieel getinte reclame, neem de tijd om er zeker van te zijn dat deze gene of instantie niet jou gebruikt om hun geld te verdubbelen.

+

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!