7 Trading fouten die iedereen maakt maar jij kan vermijden

Quarantaine en overheidsstimuli brengen de day trader in menigeen burger naar boven.

day-trading-corona

Veel mensen zitten nog thuis door het coronavirus en sommigen investeren overheidsstimuli als uitkeringsgeld in online trading. Sommige brokers hebben dan ook een enorm aantal nieuwe beleggers erbij sinds de lockdown in maart begon. Het scherpe herstel van aandelen samen met de toekomstige heropening van de economie versterkt natuurlijk de euforie van deze nieuwe traders.

Inderdaad, door commissie-vrij te kunnen day traden bij sommige brokers lijkt dit een makkelijke manier om snel geld te verdienen.

Echter gaat aandelen handelen soms om substantiele bedragen, dus als je er mee wilt beginnen, leer dan ten minste een beetje hoe het moet, om je kansen op winst te verhogen. In dit artikel bespreek ik de zeven vaakst voorkomende trading mistakes of trading fouten en hoe men deze kan voorkomen.

1. Te grote, te zelfverzekerde verrichtingen of posities: Als je het merendeel van of al je geld snel wilt verliezen, maak dan te grote trading bets, net als een roulette speler die alles op rood of zwart zet. In feite zijn grote trading posities een vorm van gokken.

Doe dit niet en handel in kleine hoeveelheden, 100 aandelen of minder per keer, en uiteraard geld: zet niet meer in dan je bereid bent te verliezen.

2. Overtrading: Veel day traders kopen dozijnen aandelen die in prijs aan het stijgen zijn, hopende op snelle winsten. Te vaak day traden en met te veel aandelen is vaak een recept om snel je account op te blazen.

Probeer slechts een of twee aandelen per dag te verhandelen. Om meer aandelen in de gaten te houden is voor gokkers en niet voor traders. Hoewel de officiele pattern day trading regel soms vervelend kan zijn (maximaal drie trades per vijf dagen als je minder dan 25,000 Euro aan saldo hebt), forceert het je wel minder maar veel accurater te handelen en beslissingen te maken.

3. Het te lang vasthouden aan verliezende posities: Weten wanneer je verlieslijdende posities van de hand moet doen vereist ervaring. Als je te snel verkoopt, mis je namelijk potentiele winsten als het aandeel of de activa een ommekeer maakt qua koers (reverse). Als je te laat verkoopt, zal je grote verliezen lijden. De meeste beginnende day traders houden vaak hun verlieslijdende posities te lang aan, hopende quitte te spelen.

Onthoud goed, als je day trade, ben je aan het traden en niet aan het beleggen. Houd verlieslijdende posities niet lang aan. Probeer al helemaal overnight posities te voorkomen. Als het duidelijk is dat een slecht lopende positie niet gaat herstellen voor de markt sluit, verkoop dan gewoon en trade morgen verder.

4. Wistgevende posities te vroeg of te laat verkopen: je winstgevende posities managen is net zo uitdagend en lastig als het beheren van je verlieslijdende posities. Veel traders verkopen profitabele posities te sel en missen hierdoor nog grote winsten. Erger nog, in sommige gevallen kunnen deze winstgevende posities zelfs veranderen in verlieslijdende trades.

De oplossing? Bepaal van te voren waneer en je wilt verkopen en houd je daaraan. Als je grote, winstgevende posities hebt, verkoop deze dan. Als je daar op een of andere manier moeite mee hebt, schaal dan langzaam en verkoop de helft en de rest later.

5. Te veel technische indicators: veel beginnende day traders denken dat hoe meer market indicators zij gebruiken, hoe beter. Alsof indicators hen zullen leiden tot de heilige graal. In werkelijkheid is het moeten opletten op te veel indicators erg verwarrend en afleidend en het preventeert je te focussen op wat echt belangrijk is: de beurs of markt zelf.

Hoe minder indicatoren je gebruikt, hoe beter. Kies er een of twee uit die het beste voor je werken (hiervoor zal je even moeten experimenteren) en wordt er meester in. De meeste day traders die ik ken gebruiken VWAP (Volume Weighted Average Price) of the NYSETick.

6. In paniek de populairste aandelen kopen: Momentum trading is geruime tijd een rage geweest en veel day traders deden het goed met populaire aandelen als Tesla, Nvidia en Netflix.

Toch moet ik zeggen dat de makkelijke dagen en tijden voor momentum trading voorbij zijn. Veel beginnende traders focussen te veel op aandelen die al grote runs gehad hebben. Wat een vaak voorkomend scenario is is dat momentum stocks gaan stallen op een gegeven moment en dan snel dalen in prijs, waardoor traders grote verliezen lijden.

Het achtervolgen van ”hot stocks” is heel riskant en zou vermeden moeten worden simpelweg omdat momentum zich snel tegen je kan keren. Het is prima om sterke groei aandelen te volgen, maar ga ze niet ‘chasen’. Day trade is emotioneel al zwaar genoeg en paniekerig kopen of verkopen is nooit verstandig om te doen.

7. Niet genoeg oefenen: Lees een boek of bekijk een video over beleggen en nog beter, oefen met demo accounts bij verschillende reputabele brokers.

Te veel geld en te weinig handelservaring is een gevaarlijke combinatie. Voordat je ook maar een dubbeltje inzet op een trade, oefen eerst met een demo account, zodat je weet hoe prijsschommelingen en traden in het algemeen in zijn werk gaan.

Mocht je in plaats van willen traden liever op de langere termijn beleggen? Vraag dan bijvoorbeeld de gratis Binck Bank informatiemap aan, lees jezelf in en bepaal of beleggen iets voor jou is.

Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!