Andere lezers vonden deze link interessant: virtueel oefenen in het handelen van aandelen met 100.000 euro start kapitaal.

Hoe zou jij het vinden als je je eigen baas zou zijn door met geld te schuiven en nooit naar werk te hoeven? Stel je voor dat je achterover kunt leunen, je bedrijf kunt zien groeien en je de dividenden binnenhaalt alsof het niks is! Dit lijkt misschien een droom die niet zal uitkomen, maar de realiteit is dichterbij dan je denkt. Je bent namelijk op deze website terecht gekomen, de beste website voor mensen die online willen handelen. Op de homepagina kan je lezen wat deze website je allemaal te bieden heeft, maar laten we nu focussen op aan de slag gaan.

Zoals je misschien al had gedacht, heb ik het hier over het bezitten van aandelen. Deze fabuleuze categorie financiële instrumenten, zijn, zonder twijfel, de belangrijkste producten ooit bedacht om welvaart op te bouwen. Aandelen zijn een onderdeel, dan wel niet het belangrijkste onderdeel, van een beleggingsportefeuille. Wanneer je begint aan je eigen financiële vrijheid heb je aardig wat kennis nodig van aandelen en hoe je deze verhandelt op de beurs.

De laatste paar jaar is het interesse in aandelen van de normale persoon exponentieel gegroeid. Wat eens enkel weggelegd was voor de rijken is nu veranderd in een mogelijkheid persoonlijke welvaart op te bouwen voor iedereen, of dit nu in de trein vanaf de smartphone of thuis vanaf de tablet of achter de computer, gebeurd.

De grotere vraag naar aandelen ging gepaard met vooruitgang in handelstechnologie en financiële markten zijn tegenwoordig zo laagdrempelig geworden dat iedereen aandelen kan bezitten, vaak al vanaf een inleg van €100 in plaats van tienduizenden Euro’s voorheen. Sterker nog, ik zal eerlijk zijn, vroeger kostte informatie in een artikel als deze, die tegenwoordig gratis beschikbaar is voor het grote publiek via internet, een paar honderd Euro in de vorm van een beleggingscursus.

Daarna kwamen de e-books van een paar tientjes maar tegenwoordig is alles helemaal gratis en super laagdrempelig. Brokers geven zelfs gratis startkapitaal weg via internet om beleggers aan te trekken tot hun handelsplatform maar daarover later in dit artikel meer.

Ondanks de populariteit van aandelen, begrijpen de meeste mensen het handelen in aandelen toch niet helemaal. Veel van wát zij weten, hebben ze opgevangen in gesprekken bij het koffiezetapparaat op werk van anderen die eigenlijk ook niet precies weten waar ze het over hebben. De kans is groot dat je wel eens een gesprek hebt gehoord in de trant van: ‘’de neef van Henk heeft laatst bedrag x verdient door te handelen in aandelen van bedrijf z en hij heeft nu een auto van het merk y gekocht of een zomerhuisje in Frankrijk.

Ik zal je eerlijk verklappen, zo gaat het ook. Als je het eenmaal begrijpt is financiële vrijheid letterlijk binnen hand bereik. Neem mij als voorbeeld, ik woon in Thailand in een voor Nederlandse begrippen groot huis, wat 100% afbetaald is en ik ben in principe, naast het beheren van deze website, met pensioen op 25 jarige leeftijd.

Maar genoeg over mij nu. Het omgekeerde is ook waar en daarom kan ik je niet vaak genoeg waarschuwen, je kunt ook grote geld bedragen verliezen op de beurs in een paar uur of een paar dagen! Veel misinformatie op internet is gebaseerd op de snel-rijk-worden mentaliteit, welke in grote mate aanwezig is sinds de dotcom markt in de late jaren ’90.

Mensen dachten dat aandelen het magische antwoord op alles waren en dat men snel rijk kon worden zonder risico. Aangezien de dotcom crash een feit is, bleek dit dus niet mogelijk te zijn. Aandelen kunnen (en dat doen ze) ontzettend grote bedragen opleveren, maar niet zonder risico. De enige oplossing is educatie. De sleutel tot succes is jezelf te beschermen op de beurs door te weten waarin je je geld investeert en hoe je dit doet.

Bezoek de Trading School, educatie afdeling van Onlinehandelen.com

Om deze reden heb ik deze pagina compleet herschreven. Vanaf nu ga ik bezoekers van deze website de basisfundamenten bieden die zij nodig hebben om zélf beleggingsbeslissingen te maken. Ik zal beginnen met uitleggen wat een aandeel is en de verschillende types aandelen bespreken, daarna zal ik het hebben over hoe deze verhandeld worden, wat een prijsverandering veroorzaakt, hoe je aandelen koopt en nog veel meer. Als je meer wilt weten over beleggen in aandelen of ‘’online handelen’’ in het algemeen, raad ik je aan lid te worden van de gratis nieuwsbrief.

Start nu met beleggen bij Binck Bank en ontvang 'Beleggen in 2019' en €200 transactietegoed

Wat zijn aandelen?

De definitie van een aandeel is heel simpel, een aandeel is een deel eigenaarschap in een bedrijf. Een aandeel representeert een claim op de activa en verdiensten van een bedrijf. Hoe meer aandelen je bezit, hoe meer eigenaar je wordt van het bedrijf waarin je aandelen bezit. Of mensen het nu hebben over aandelen, shares, equity of stock, het betekend allemaal hetzelfde.

Door eigenaar te zijn van aandelen in een bedrijf ben je een van de vele eigenaren (aandeelhouders) van het bedrijf en heb je in weze een claim op alles wat het bedrijf bezit. Ja, dit betekend dus technisch gezien dat je een (super klein) stukje bezit van elke meubel in het kantoor, elk handelsmerk en elk contract van het bedrijf. Als eigenaar heb je ook recht om je mening te laten horen in belangrijke besluiten van het bedrijf (stemrecht).

Een aandeel wordt gerepresenteerd door een aandelen certificaat. Dit is een mooi ontworpen papiertje wat het bewijs is van jouw eigenaarschap. In het computertijdperk van vandaag de dag, krijg je dit mooie document normaal gesproken niet te zien omdat je broker (effectenmakelaar) dit veilig electronisch opbergt.

Dit wordt in het Engels ‘’holding shares in street name’’ genoemd. Dit wordt gedaan om de aandelen makkelijker verhandelbaar te maken. In het verleden moest een persoon die zijn of haar aandelen wilde verkopen, fysiek verschijnen bij zijn broker kantoor met de certificaten. Tegenwoordig gaat het handelen in aandelen met een simpele muisklik of telefoontje naar de broker.

Door aandeelhouder te zijn van een publiek beursgenoteerd bedrijf heb je geen zeggenschap in het dagelijkse bestuur van het bedrijf. In plaats daarvan heb je één stem per aandeel om een board of directors op jaarlijkse bijeenkomsten aan te stellen.

Ter voorbeeld, als je Microsoft aandeelhouder bent, betekend dit niet dat je Bill Gates kunt opbellen en hem vertellen hoe jij denkt dat het bedrijf gerund moet worden. Helaas is het ook zo dat als je bijvoorbeeld Heineken aandeelhouder bent, je niet zomaar de brouwerij in kunt lopen om een gratis kratje pils te scoren!

Het management van een bedrijf dient waarde toe voegen aan het bedrijf voor de aandeelhouders, iets wat je misschien op school geleerd heb tijdens het vak Management & Organisatie. Als dit niet gebeurd, kunnen aandeelhouders er voor stemmen het management te vervangen, in theorie tenminste. In realiteit, hebben individuele beleggers als jij en ik niet genoeg aandelen in bezit om een materiële invloed te hebben op een bedrijf. Normaalgesproken zijn het de grote jongens als institutionele beleggers, miljardairs en hedge fonds managers die deze beslissingen maken.

Voor normale aandeelhouders, is het niet in staat zijn een bedrijf te managen niet zo’n groot probleem. Uiteindelijk is het idee dat je niet wilt hoeven werken om geld te verdienen, toch? Het belangrijkste aspect van het zijn van een aandeelhouder, is dat je recht heb op een deel van de winst die het bedrijf maakt waarin je aandelen bezit.

Winst van een bedrijf wordt soms uitgekeerd in de vorm van dividend. Hoe meer aandelen je bezit, hoe meer van de winst je krijgt. Jouw deel activa (panden, meubels etc.) is alleen relevant als het bedrijf failliet gaat. Wanneer een bedrijfsliquidatie plaatsvind, krijg jij jouw deel nadat alle crediteuren zijn betaald.

Ik zal de belangrijkste informatie van deze paragraaf even dik gedrukt herhalen: Het belangrijkste van aandeelhouder zijn, is je claim op activa en verdiensten. Zonder deze eigenschappen, zou het aandeel wat je gekocht hebt niet eens het papier waard zijn waar het op gedrukt is.

Een andere, extreem belangrijke functie van aandelen zijn hun gelimiteerde aansprakelijkheid. Dit betekend dat als eigenaar van een aandeel, je niet persoonlijk aansprakelijk bent als een bedrijf niet in staat is haar schulden af te betalen. Andere bedrijfsvormen als partnerships zijn zo opgezet dat als de partnership failliet gaat, de crediteuren achter hun partners (aandeelhouders) persoonlijk aangaan en hun huizen, auto’s, meubilair etc. verkopen om de bedrijfsschuld af te betalen.

Het in bezit hebben van aandelen betekend, het maakt niet uit wát er gebeurd, je nooit meer dan de maximale waarde kan verliezen die je initieel geïnvesteerd hebt. Zelfs als het bedrijf waarin jij aandeelhouder van bent failliet gaat, verlies je nooit persoonlijke bezittingen.

Start nu met beleggen bij Binck Bank en ontvang 'Beleggen in 2019' en €200 transactietegoed

Schuld versus Equity

Waarom geven bedrijven aandelen uit? Waarom willen de eigenaren van een succesvol bedrijf de winsten delen met duizenden mensen en deze niet gewoon zelf houden? Het antwoord op deze vraag is dat op een bepaald punt elk bedrijf geld moet inzamelen. Om dit te doen, lenen bedrijven geld van iemand of verkopen ze een gedeelte van het bedrijf, wat in de volksmond bekend staat als het uitgeven van aandelen.

Een bedrijf kan geld lenen door een lening bij een bank af te sluiten of door obligaties uit te geven. Beide methoden vallen onder de noemer debt financing. Het uitgeven van aandelen wordt equity financing genoemd. Het uitgeven van aandelen is gunstig voor het bedrijf aangezien het niet vereist dat het bedrijf geld moet terug betalen of rente betalen aan de bank. Het enige wat aandeelhouders terugkrijgen voor hun geïnvesteerde geld, is de hoop dat de aandelen ooit op een dag meer waard zullen zijn dan wat ze ervoor betaald hebben. De eerste aandelen emissie van een bedrijf wordt een initial public offering (IPO) genoemd.

Het is belangrijk dat je het verschil tussen debt financing en equity financing begrijpt. Wanneer je een schuld investering doet, bijvoorbeeld door een obligatie te kopen, krijg je gegarandeerd je inleg terug en daarbovenop een beloofde rente. Dit is niet het geval wanneer je een equity investering doet.

Door eigenaar te worden van één of meerdere aandelen, neem je het risico dat het bedrijf misschien niet succesvol zal zijn, net als mensen met een eigen zaak in het MKB. Als aandeelhouder is je claim op activa kleiner dan die van crediteuren. Dit betekend dat wanneer een bedrijf failliet gaat en liquideert, jij als aandeelhouder geen geld ontvangt totdat de bank en obligatiehouders zijn terug betaald, dit heet met een duur woord: achtergesteld deposito. Aandeelhouders verdienen veel geld als een bedrijf succesvol is, maar verliezen hun gehele investering als een bedrijf onsuccesvol is.

Aandelen risico

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat er geen garanties zijn voor het handelen in individuele aandelen. Misschien ken je de bekende slogan: ‘’in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’’ wel.

Niet alleen zijn effectenmakelaars (brokers) en websites strafbaar als ze de risico’s niet vermelden, ook kan het simpelweg gewoon niet vaak genoeg gezegd worden.

Sommige bedrijven betalen dividend uit, andere niet en er is geen regel die bepaald dat bedrijven die in het verleden dividend uit betaalden, dit moeten blijven doen. Zonder dividend, is de enige manier waarop een belegger geld kan verdienen met een aandeel door appreciatie op de open markt. Daar komt bij dat als het bedrijf van het aandeel failliet gaat, je investering niets meer waard is.

Hoewel al deze risicofactoren heel negatief klinken, is er ook een positieve kant. Het nemen van groter risico vraagt om een grotere terugbetaling op je investering. Dit is de reden waarom aandelen historisch gezien alle andere financiële producten voorbij streven als (staats)obligaties en spaarrekeningen. Over de lange termijn, heeft een investering in aandelen een gemiddelde winst van 10 tot 12% per jaar.

Verschillende soorten aandelen

Er zijn twee verschillende soorten aandelen. Normale aandelen, (common stock) en geprefereerde aandelen (preferred stock).

Normale aandelen
Wanneer mensen het over aandelen hebben, praten ze voornamelijk over dit soort aandelen. Sterker nog, de meeste aandelen worden vrijgegeven als dit soort. Hiervoor hebben we het al gehad over de functies van normale aandelen. Normale aandelen representeren eigenaarschap in een bedrijf en een claim op (dividend) een deel van de winst. Beleggers krijgen één stem per aandeel om bestuurders te kiezen, welke de belangrijke besluiten maken in het management. Over de langere termijn, leveren normale aandelen, in de zin van kapitaalgroei, hogere opbrengsten dan bijna ieder andere belegging. Deze hogere opbrengst gaat gepaard met hoger risico, aangezien als het bedrijf failliet gaat, de normale aandeelhouders geen geld zullen ontvangen totdat de crediteuren, obligatiehouders en de bank zijn betaald.

Geprefereerde aandelen
Geprefereerde aandelen weerspiegelen ook een bepaalde hoeveelheid eigenaarschap in een bedrijf maar worden normaal gesproken niet vrijgegeven met dezelfde stemrechten (dit varieert per bedrijf). In het geval van geprefereerde aandelen, krijgen beleggers een gegarandeerde bepaalde dividend levenslang. Dit verschilt dus met normale aandelen, welke variabele dividend uitkeren en nooit gegarandeerde winst opleveren. Een ander voordeel van geprefereerde aandelen is dat in het geval van een liquidatie, geprefereerde aandeelhouders eerder betaald worden dan normale aandelenhouders (maar nog steeds na de crediteuren). Gepresseerde aandelen zijn vaak callbaar, dit betekend dat het bedrijf de optie heeft de aandelen terug te kopen van aandeelhouders op ieder gewenst moment, voor welke reden dan ook (gebruikelijk tegen een premie).

Sommige beleggers zien gepresseerde aandelen meer als een debt (schuld) investering dan een equity investering. Een goede manier om deze aandelen te zien is als een soort mix tussen obligaties en normale aandelen.

Verschillende classificaties aandelen

Normale en geprefereerde aandelen zijn twee verschillende soorten aandelen. Echter, is het ook mogelijk dat bedrijf verschillende classificaties aandelen vrijgeven op de manier die hun het beste uitkomt. De meest voorname reden is dat het bedrijf wilt dat het stemrecht binnen een bepaalde groep blijft en daarom worden er aandelen vrijgegeven van diverse classificatie. Het kan bijvoorbeeld dat een bepaalde classificatie aandelen alleen aan werknemers wordt uitgekeerd, welke tien stemmen per aandeel bevatten terwijl de normale aandelen die aan het grote publiek worden vrijgegeven slechts een enkele stem per aandeel bevatten.

Klasse A aandelen Wanneer er meerdere classificaties aandelen beschikbaar zijn, worden deze verschillende soorten traditioneel aangeduid als Klasse A en Klasse B aandelen. Een populair Amerikaans aandeel, Berkshire Hathaway (BRK), heeft twee verschillende classificaties aandelen. De verschillende soorten worden aangeduid door een extra letter achter het ticker symbool en ziet er zo uit: BRKa, BRKb of BRK.A of BRK.B.

Hoe worden aandelen verhandeld?

De meeste aandelen worden verhandeld op handelsplaatsen, ook wel exchanges genoemd. Dit zijn plaatsen waar kopers en verkopers bijeenkomen en samen tot een prijsbesluit komen. Sommige exchanges zijn fysieke locaties waar transacties verricht worden op een beursvloer. Je hebt waarschijnlijk wel eens afbeeldingen of video’s gezien van een beursvloer, waar beleggers wild met hun armen zwaaien, schreeuwen en elkaar signaleren. Het andere type exchange is virtueel, bestaande uit een computernetwerk waarin transacties electronisch geplaatst worden.

De functie van een beurs is om de transacties van securities tussen kopers en verkopers te faciliteren, waardoor de risico’s tijdens het beleggen verminderd worden. Kan je nagaan hoe moeilijk het zou zijn om aandelen te verkopen als je rond zou moeten bellen naar mensen in de buurt om een koper te vinden. In principe is een beursvloer niets meer dan een super moderne boerenmarkt waar kopers en verkopers samen komen.

Voordat we verder gaan met deze aandelen tutorial, wil ik je het verschil uitleggen tussen de primaire markt en de secundaire markt. De primaire markt is waar securities gecreëerd worden (in de vorm van een IPO) terwijl in de secundaire markt beleggers in het verleden vrijgegeven aandelen kunnen verhandelden, zonder tussenkomst van de bedrijven in kwestie. De secundaire markt is waar men het over heeft als men praat over de aandelen markt of de beurs. Het is belangrijk te begrijpen dat het handelen op de beurs in aandelen van een bepaald bedrijf, dit niet direct met dat bedrijf te maken heeft.

Beursvloeren-en exchanges

De New York Stock Exchange of NYSEThe New York Stock Exchange
De meest populaire beursvloer ter wereld is de New York Stock Exchange (NYSE). De ‘’Big Board’’ werd 200 jaar geleden opgericht in 1792 tijdens de Buttonwood Agreement door 24 beleggers en effectenmakelaars. Vandaag de dag worden populaire aandelen als General Electric, McDonald’s, Citigroup, Coca-Cola, Gillette en Wal-mart verhandeld op de NYSE en is het de exchange waar de grootste Amerikaanse bedrijven genoteerd staan.

De beursvloer van de NYSE
De NYSE is het eerste type exchange (zoals hierboven vermeld) waar het grootste gedeelte van de aandelentransacties face-to-face plaatsvinden op de beursvloer. Ook deze transacties vallen onder de noemer genoteerde transacties. Orders komen binnen via effectenmakelaarskantoor (brokerage firms) welke lid zijn van de exchange en vloeien door naar de brokers (effectenmakelaars) zelf, welke zich naar een specifieke plek bewegen op de handelsvloer om de aandelen daadwerkelijk te verhandelen.

Deze plek op de beursvloer wordt ook wel de trading post genoemd. Op de trading post is een specifiek persoon aanwezig die bekend staat als specialist wiens taak het is kopers en verkopers bijeen te brengen. Prijzen worden bepaald via een veilig methode: de huidige prijs is het hoogste bedrag wat een koper bereid is te betalen en de laagste prijs is het laagste bedrag wat iemand wilt ontvangen om te verkopen.

Wanneer een transactie eenmaal voldaan is, worden de details naar het effectenmakelaarskantoor verstuurd, welke op haar beurt de belegger op de hoogte brengt welke de order geplaatst heeft. Hoewel er nog menselijk contact in dit proces plaats vind, hoef je niet te denken dat de NYSE nog in de steentijd opereert, computers spelen een hele grote rol in dit proces.

De Nasdaq
Het tweede type exchange of beursvloer is een virtuele, ook wel over-the-counter (OTC) beurs genoemd. De Nasdaq is het populairste voorbeeld van dit type exchange. Dit soort exchanges hebben geen centrale locatie of beursvloer. Het handelen gebeurd via een computer en een telecommunicatie netwerk van dealers. Vroeger waren alleen de grootste bedrijven op de NYSE genoteerd en kleinere bedrijven op andere exchanges. De tech boom van de late jaren ’90 bracht hierin verandering. Nu is de Nasdaq de thuisbasis voor de grootste technologie bedrijven als Microsoft, Cisco, Intel, Dell en Oracle. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Nasdaq nu de belangrijkste en populairste technologie exchange is.

Nasdaq scherm op Time SquareHet Nasdaq scherm op Times Square
We kennen allemaal wel het grote beursscherm op Times Square. De prijzen die je hierop ziet afgebeeld zijn de bied-en laatprijzen (respectievelijk bid en ask prices) die tot stand zijn gekomen door market makers waarin een bepaald percentage spreiding (spread) gerekend word door de market makers om koper en verkoper bijeen te laten komen. De market makers doen koper en verkoper direct bijeenkomen maar houden vaak een aantal aandelen achter de hand om aan de vraag van beleggers te kunnen voldoen.

Andere exchanges en beursvloeren
De derde grootste exchange in de verenigde Staten is de American Stock Exchange (AMEX). De AMEX was vroeger een alternatief op de NYSE, maar die rol wordt tegenwoordig vervult door Nasdaq. De National Association of Securities Dealers (NASD), wat het moederbedrijf van de Nasdaq is, kocht de AMEX op in 1998. Bijna alle transacties die tegenwoordig op de AMEX plaatsvinden, zijn small-cap aandelen en derivaten.

Er zijn veel aandelen exchanges in bijna ieder land van de wereld. Zo hebben we in Nederland bijvoorbeeld de AEX, welke bestaat uit de 25 grootste bedrijven. Wel is het natuurlijk zo dat de Amerikaanse beurs de grootste is, maar deze representeert slechts een fractie van de totale beleggingswereld. De andere twee grootste financiële centra zijn de London Stock Exchange en in Hong Kong de Hong Kong Stock Exchange. Daarnaast is er het over-the-counter bulletin board (OTCBB).

De Nasdaq is een over-the-counter beurs, maar deze term wordt in het algemeen vaker gebruikt voor kleinere publiek genoteerde bedrijven die niet aan de noteringsvereisten voldoen om op grotere beurzen te verhandeld te worden. De OTCBB is de thuisbasis voor penny stocks omdat er bijna geen toezicht gehouden wordt. Beleggen op de OTCBB is hierdoor de meest risicovolle manier van beleggen.

Waardoor veranderen aandelen in prijs?

Aandelenprijzen veranderen iedere dag als gevolg van de beurshandel. Dit betekend dat de aandelenprijzen veranderen door vraag en aanbod. Als meer mensen een aandeel willen kopen (vraag) dan verkopen (aanbod), dan gaan de aandelenprijzen omhoog. Respectievelijk, als meer mensen een aandeel willen verkopen dan kopen, dan is er een grotere aanbod dan vraag, en dalen de aandelenprijzen als gevolg

Het begrijpen van vraag en aanbod is vrij gemakkelijk. Wat moeilijker is, is het begrijpen waarom beleggers een bepaald aandeel willen hebben, en een ander aandeel juist weer niet. Om hier succesvol in te worden, dien je uit te vogelen welk nieuws positief is voor een bedrijf en welk nieuws negatief. Er zijn veel antwoorden op deze kwestie en iedere belegger zal een andere mening of strategie hebben.

De basistheorie is dat een beweging in prijs van een aandeel indiceert wat beleggers denken dat een bedrijf waard is. Deel niet de waarde van een bedrijf door haar aandelenprijs. De waarde van een bedrijf is haar markt kapitalisatie, wat berekend wordt door de aandelenprijs te vermenigvuldigen met het aantal vrijgegeven aandelen.

Ter voorbeeld, een bedrijf waarvan een aandeel €100 kost en 1 miljoen aandelen heeft vrijgegeven, is minder waard dan bedrijf waarvan een aandeel €50 kost en 5 miljoen aandelen heeft vrijgegeven. (100 maal 1 miljoen = 100 miljoen terwijl 50 maal 50 miljoen 250 miljoen is). Om het nog moeilijker te maken, is de weerspiegelde prijs van een aandeel niet alleen de huidige waarde van een bedrijf, maar reflecteert het ook de verwachte groei van het bedrijf.

De belangrijkste factor die invloed heeft op de waarde van een bedrijf, zijn haar verdiensten. Verdiensten zijn de winst die het bedrijf maakt, en op de langere termijn kan een bedrijf niet blijven bestaan zonder winst. Nogal logisch, als je er zo over nadenkt. Als een bedrijf nooit geld verdiend, blijft het niet lang bestaan.

Publiek genoteerde bedrijven moeten hun verdiensten vier maal per jaar publiceren (eens per kwartaal). De beurs en beleggers bestuderen deze verdiensten publicaties gronding. De reden hierachter is dat analisten hun projectie en voorspellingen baseren op de toekomstige waarde van een bedrijf. Als een bedrijf’s resultaten verrassend zijn (beter dan verwacht) stijgt de aandelenprijs. Als de resultaten van het bedrijf tegenvallen (slechter dan verwacht), daalt de aandelenprijs.

Natuurlijk zijn het niet alleen verdiensten die het sentiment over een aandeel kunnen veranderen (wat op haar beurt zorgt voor een aandelenprijs verandering). Het handelen op de beurs zou een stuk makkelijker zijn als dit wél het geval was!

Tijdens de dotcom bubbel, stegen de marktkapitalisaties van internetbedrijven richting de miljarden Dollars zonder dat deze ook maar de kleinste winst maakten. Zoals we allemaal weten, waren deze valuaties niet gegrond, en als gevolg daalden de waarde van de meeste internetbedrijven tot een fractie van hun waarde. Wel toont dit voorbeeld aan dat prijzen zo hoog stegen dat er meer factoren dan alleen verdiensten zwaar wegen en van invloed zijn op de huidige aandelenprijs.

Beleggers hebben over de jaren honderden variabelen, ratios en indicators ontwikkeld. Sommige heb je misschien wel eens van gehoord, als de price/earnings ratio, terwijl andere extreem gecompliceerd zijn en vreemde namen hebben als Chaikin oscillator of moving average confergence divergence

Lees in dit artikel meer over de price / earnings ratio

Dus, antwoord op de vraag: waarom veranderen aandelenprijzen? Is dat niemand het echt onder procent zeker weet. Sommigen geloven er zelfs in dat het onmogelijk is te voorspellen hoe aandelenprijzen in de toekomst zullen veranderen, terwijl anderen van mening zijn dat je grafieken kunt tekenen en voorspellingen maken door naar prijsbewegingen in het verleden te kijken. Het enige wat we zeker weten is dat aandelen volatiel zijn en extreem snel in prijs kunnen veranderen.

De belangrijkste punten die je moet onthouden zijn als volgend:

– Op het meest fundamentele niveau, bepalen vraag en aanbod de prijs van een aandeel.
– Aandelenprijs maal het aantal vrijgegeven aandelen (marktkapitalisatie) is de waarde van een bedrijf. Het vergelijken van aandelenprijzen van twee bedrijven is nutteloos.
– Theoretisch gezien, beïnvloeden de verdiensten van een bedrijf, de waardering van het bedrijf onder beleggers, maar er zijn andere indicatoren die beleggers gebruiken om aandelenprijzen te voorspellen. Beleggers hebben verschillende sentimenten, houdingen en verwachtingen als het gaat om aandelenprijzen.
– Er zijn veel methoden om aan te tonen waarom aandelenprijzen bewegen zoals ze bewegen, jammer genoeg, is er geen theorie die álles kan uitleggen en die altijd opgaat.

Start nu met beleggen bij Binck Bank en ontvang 'Beleggen in 2019' en €200 transactietegoed

Aandelen kopen

Nu je tot hier gekomen bent, heb je geleerd wat een aandeel is en weet je een beetje hoe de beurs werkt. Maar hoe koop je nu eigenlijk aandelen? Gelukkig hoef je niet meer de beursvloer op om je order te schreeuwen. Er zijn over het algemeen twee manieren om aandelen te kopen:

Een effectenmakelaar of broker gebruiken

De meest populaire methode om aandelen te kopen is door gebruik te maken van een effectenmakelaar, ook wel broker genoemd. Er zijn verschillende soorten brokers. Full-service brokers bieden je beleggingsadvies aan en kunnen je helpen je beleggingsrekening te beheren, deze brokers hanteren best hoge kosten. Discount brokers bieden weinig persoonlijke aandacht en laten je zelf handelen in aandelen via de computer, tablet en smartphone, dit type broker brengt veel lagere kosten in rekening.

Vroeger konden alleen de rijken onder ons een broker betalen, omdat full-service brokers de enige brokers beschikbaar waren. Sinds internet bestaat zijn er honderden online discount brokers actief. Door deze brokers kan iedereen nu vanaf honderd euro of zelfs minder, beleggen op de beurs. Op Onlinehandelen.com vind je alleen betrouwbare brokers om bij te beleggen. De populairste discount brokers op dit moment staan hieronder in de vergelijkingstabel weergegeven.

Broker Bonus Review Bezoek website
Leren beleggen met 100k demo rekening Review Bezoek
Leren beleggen met 100k demo rekening Review Bezoek
Vaste, lage tarieven Review Bezoek
Leren beleggen met 100k demo rekening Review Bezoek
€200 Gratis Transactie Tegoed Review Bezoek

Als je twijfelt te beginnen met beleggen is het aan te raden een demo rekening aan te maken bij een van de brokers in de tabel hierboven. Met deze demo rekening kan je met virtueel geld oefenen hoe het aandelen handelen in de praktijk werkt.

Wil je liever gewoon kunnen bellen naar je broker die dan vervolgens je koop of verkoop order doorvoert? Dan is het aan te raden de Binck Bank informatie map aan te vragen, welke je in je eigen vrije tijd kunt doornemen. Deze is gratis en vrijblijvend en geeft je goede informatie met wat afbeeldingen en grafieken over hoe het precies werkt. Daarnaast is Binck Bank een zeer betrouwbare partij om bij te beleggen.

Informatiemap Binck aanvragen

De tweede manier om te handelen in aandelen zijn zogenaamde dividend reinvestment plans (DRIP’s) en direct investment plans (DIP’s) aangeboden door individuele bedrijven, tegen minimale kosten kunnen aandelenhouders aandelen kopen direct van het bedrijf. DRIP’s en DIP’s worden vaak aangeboden aan werknemers van bedrijven die publiek genoteerd zijn en zijn een perfecte manier om kleinere geldbedragen op reguliere basis te investeren.

Hoe lees je aandeleninformatie en aandelengrafieken?

Het financiële gedeelte van een krant, of een krant die hier uitsluitend op gericht is als Het Financieel Dagblad, ziet er vaak ongeveer zo uit:

financiele informatie aflezen

Kolom 1 & 2, de 52-wekelijkse hoogte-en laagte punten (high/low) – Dit zijn de hoogste en laagste prijzen waartegen een aandeel verhandeld is de afgelopen 52 weken (1 jaar). Vaak staan in deze kolom niet de getallen van de dag voor publicatie.

Kolom 3, bedrijfsnaam & type aandeel – in deze kolom staat de naam van het bedrijf vermeld. Als er geen speciale symbolen of letters achter de naam staan, gaat het om een normaal aandeel. Andere symbolen impliceren verschillende classificaties aandelen. Bijvoorbeeld ‘’pf’’ betekend preferentie aandeel.

Kolom 4, Ticker symbol – Dit is een unieke alfabetische naam of code die een aandeel aanduidt. Als je wel eens beursnieuws gekeken hebt op televisie, heb je waarschijnlijk al eens een ticker tape gezien onder het scherm, waarin de laatste symbolen langskomen met groene en rode driehoekjes omhoog en omlaag ervoor. Als je online aandelenkoersen opzoekt, zoek je altijd op ticker symbol bedrijven op. Als je de ticker symbool van een bedrijf niet weet, kan je deze opzoeken via finance.yahoo.com/l.

Kolom 5, dividend per aandeel – Dit geeft aan hoeveel jaarlijkse dividend er word uitbetaald per aandeel. Als dit veld leeg is is, betaald het bedrijf op het moment geen dividend uit.

Kolom 6, dividend opbrengst – Het percentage rente op dividend berekend door de prijs per aandeel te delen door de dividend per aandeel.

Kolom 7, Price/Earnings ratio – Deze wordt berekend door de huidige aandelenprijs te delen door de bedrijfsverdiensten per aandeel in de laatste vier kwartalen. Voor meer informatie over de price / earnings ratio kan je dit artikel doornemen.

Kolom 8, handelsvolume – Dit getal toont aantal hoeveel aandelen er die dag verhandeld werden, in honderdtallen. Om dus het echte aantal te berekenen, voeg je gewoon twee nullen toe aan het getal.

Kolom 9 & 10, dagelijkse high en low – Deze geven de prijs range aan in welke het aandeel verhandeld werd gedurende de dag. In andere woorden, de minimale en maximale prijzen die beleggers betaald hebben voor het aandeel.

Kolom 1, sluitingsprijs – de zogenaamde sluitingsprijs is de laatste prijs waartegen gehandeld werd val voor sluitingstijd van de beurs. Als de sluitingsprijs hoger of lager met meer dan 5% veranderd is vergeleken met de dag ervoor, zijn alle kolommen dik gedrukt. Onthoud goed dat je niet gegarandeerd tegen deze prijs de volgende dag aandelen kunt kopen omdat de prijs constant veranderd (zelfs nadat de beurs gesloten is). Dit komt doordat er speculanten en beleggers nabeurs nog doorbeleggen in de vorm van opties. De sluitingsprijs is eerder een indicator van prestatie van de voorgaande handelsdag en behalve in extreme gevallen geeft deze een schatting wat je zou moeten betalen voor een aandeel de volgende dag.

Kolom 12, netto verandering – Dit is de waarde verandering van een aandeel vergeleken met de vorige handelsdag sluitingsprijs, uitgedrukt in dollars. Wanneer je, bijvoorbeeld op Bloomberg, hoort dat bepaalde aandelen ‘’up for the day’’ zijn, betekend dat dat de netto verandering positief was.

Koersen of quotes op het internet
Tegenwoordig is het veel makkelijker om aandelenprijzen of quotes, op internet af te lezen. Deze methode is superieur omdat de meeste websites de hele dag door up to date zijn en je van informatie, nieuws, analyse en grafieken voorzien. Onlinehandelen.com is een voorbeeld van dit type website. Om koersinformatie snel te vinden Google je gewoon: Onlinehandelen.com+bedrijfsnaam en dan kom je 9 van de 10 keer op de juiste pagina terecht.

Bull en bear market uitlegBulls, Bears en de farm

Op de beurs zijn de bulls en de bears in een constante strijd. Als je nog nooit van deze termen gehoord hebt, zul je dat snel genoeg doen, wanneer je begint met beleggen.

Bulls op de beurs

Men spreekt van een bull market als alles in de economie goed gaat, mensen hebben allemaal een baan, bruto nationaal product (BNP) stijgt, en aandelen stijgen als gevolg in waarde. Het gaat allemaal van een leien dakje! Het kiezen van aandelen om in te investeren in een bull market is makkelijk, omdat alles in principe omhoog gaat, Bull markets duren helaas niet voor altijd en soms kunnen ze leiden tot gevaarlijke situaties waarin aandelen worden overwaardeert. Als een belegger optimistisch is en denkt dat aandelen omhoog zullen gaan, wordt hij of zij een ‘’bull’’ genoemd en heeft hij een ‘’bullish outlook’’, een bull-achtig vooruitzicht.

Bears op de beurs

Een bear market is wanneer de economie slecht gaat, recessie is komende en aandelenprijzen dalen. Bear markets zorgen ervoor dat het lastig wordt voor beleggers winstgevende aandelen te kiezen. Een oplossing om toch geld te verdienen wanneer aandelen in prijs dalen, is een techniek genaamd short selling. Een andere strategie is langs de zijlijn te blijven tot je het gevoel hebt dat de bear market bijna afgelopen is, en alleen begint te kopen bij een anticipatie in een bull market. Als een belegger pessimistisch is, en denkt dat aandelen gaan dalen in prijs, wordt hij of zij een ‘’bear’’ genoemd en heeft hij of zij een ‘’bearish outlook’’, een beer-achtig vooruitzicht.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over short selling

De andere dieren op de aandelen boerderij, de kippen en de varkens

Kippen zijn bang ook maar iets te verliezen. Hun angst overheerst hun mogelijkheid winst te maken dus investeren zij alleen in money-market producten of trekken zij zich terug van de beurs. Hoewel je nooit moet investeren in iets waardoor je je nachtrust verliest, zul je ook nooit dikke winst maken als je de beurs compleet vermeid en nooit risico neemt.

Varkens zijn beleggers die juist super veel risico nemen om die ene winstgevende ‘’klapper’’ op de beurs te willen maken. Varkens kopen aandelen wanneer ze een tip krijgen of beleggen in bedrijven waarvan ze de publicaties niet controleren (due diligence). Ze worden ongeduldig, gretig en raken emotioneel gehecht aan hun investeringen. Ze worden gelokt door hoge risico’s en steken hun tijd en geld niet in het leren van de juiste materie. Professionele beleggers houden van varkens, aangezien hun verliezen vaak zorgen voor hogere winsten voor hen.

Wat voor belegger wil jij zijn?

Er zijn veel verschillende beleggers methoden-en strategieën, Hoewel de bulls en de bears altijd aan het vechten zijn, verdienen ze uiteindelijk beiden geld door veranderende cycli in de markt. Zelfs de kippen maken soms een leuke winst, maar vaak niet veel. De grootste verliezer van alle dieren is, op de beurs, het varken. Wees er zeker van dat je de beurs niet opgaat als je er nog niet klaar voor bent. Wees conservatief en investeer nooit in iets wat je niet begrijpt. Voordat je in het diepe springt, zonder de juiste kennis, raad ik je aan te oefenen met een demo rekening.

leren online beleggen met demo

Aandelen tutorial samenvatting en conclusie

Laten we samenvatten wat we allemaal geleerd hebben in deze aandelen tutorial:

Ten eerste hebben we geleerd dat aandelen eigenaarschap in een bedrijf betekenen. Als aandeelhouder heb je ene claim op activa en de verdiensten van een bedrijf, alsmede stemrecht bij het kiezen van nieuw management. Daarnaast hebben we geleerd dat aandelen equity zijn en obligaties debt. Obligatiehouders krijgen een gegarandeerde uitbetaling op hun investeringen en hebben een hogere claim dan aandeelhouders. Dit is waarom aandelen risicovoller van aard zijn en een homogener opbrengst uitbetalen.

We hebben geleerd dat je je gehele inleg kunt verliezen met aandelen. Aan de andere kant hebben we geleerd dat je ook veel geld kunt verdienen op de beurs, als je de juiste aandelen en bedrijven kiest om in te investeren. We hebben geleerd dat de twee belangrijkste soorten aandelen normale aandelen zijn en preferentie aandelen en dat een bedrijf soms aandelen van verschillende classificaties vrijgeeft.

De beurs is de plek waar koper en verkoper samenkomen om aandelen te verhandelen. De NYSE en de Nasdaq zijn de belangrijkste exchanges ter wereld. De Nederlandse beurs heet de AEX. We hebben geleerd dat aandelenprijzen veranderen door vraag en aanbod en dat er veel andere factoren zijn die invloed hebben op de prijs, waarvan de belangrijkste factor de verdiensten van het bedrijf is.

Ook hebben we de conclusie getrokken dat er geen algemene regel is waarom aandelenprijzen fluctueren zoals ze fluctueren. We hebben het erover gehad dat je aandelen kunt kopen via een effectenmakelaar (broker) of via een dividend reinvestment plan (DRIP). We weten nu dat het aflezen van financiële data niet zo moeilijk is als we verwacht hadden. We weten dat bulls geld verdienen, bears geld verdienen maar dat varkens worden geslacht op de beurs.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op social media, via bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Lijkt het je leuk aan de slag te gaan? Oefen dan eerst even met virtueel geld bij een betrouwbare broker, voordat je geld stort. Je kunt bij de brokers in de onderstaande tabel onbeperkt gratis oefenen in het handelen op de beurs met een demo beleggingsrekening. Zie je jezelf liever aandelen kopen en verkopen via de telefoon? Maak dan bij Binck Bank een beleggingsrekening aan. De informatiemap die je opgestuurd krijgt legt je precies uit hoe het werkt en kan je in je eigen vrije tijd doornemen.

Broker Bonus Review Bezoek website
Leren beleggen met 100k demo rekening Review Bezoek
Leren beleggen met 100k demo rekening Review Bezoek
Vaste, lage tarieven Review Bezoek
Leren beleggen met 100k demo rekening Review Bezoek
€200 Gratis Transactie Tegoed Review Bezoek

Als laatste kan je gratis lid worden van de Onlinehandelen.com club en artikelen rondom beleggen en online handelen in het algemeen, ontvangen per email.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!