Australische overheid zoekt oplossing dubbele belasting bitcoin

De Australische overheid heeft aangekondigd dat zij een legislatieve oplossing zal ondersteunen rondom bitcoin belasting als onderdeel van een breed monetair beleidsplan op financiële technologie. Onder het huidige belastingregime wordt in Australië bitcoin gezien als een manier van handelen in plaats van een vorm van geld. Australische ondernemers moeten een goederenbelasting betalen (GST) vergelijkbaar met onze BTW wanneer zij digitale valuta verkopen en kunnen worden aangeslagen bij de belasting als zij ze aannemen als betalingsmiddel.

Het nieuwe beleidsplan heeft al veel kritiek ontvangen van de startup community in Australië welke beredeneren dat het een oneerlijk belasting klimaat zal worden. Vorige zomer vroeg de Australische senaat om voorstellen rondom het probleem omtrent digitale valuta.

Vandaag zei de Australische overheid dat zij samen zal werken met de digitale valuta industrie in Australië om tot een oplossing te komen:

’’De overheid erkent dat het huidige beleid omtrent digitale valuta inhoud dat consumenten ‘’dubbel getaxeerd’’ worden wanneer zij met digitale valuta iets kopen wat al btw onderhevig is. De overheid zal haar best doen de ‘’dubbele belasting’’ op digitale valuta aan te passen en zij zal samen met de industrie werken om tot legislatieve opties en uitkomsten te komen.’’

Australische bankier Scott Morrison zei vandaag dat de overheid digitale valuta niet meer zal gaan belasten, aldus The Australian Financial Review.

Deze bewering kwam binnen na een beleidsrapport uitgekomen op FinTech door de Australische overheid. Het beleidsrapport stelt hoe de overheid bedrijven wil gaan reguleren die werken met nieuwe financiële technologieën alsmede digitale valuta en blockchain applicaties in het bijzonder.

De overheid wil de regels makkelijker maken voor beleggers en startups in de FinTech sector. Beleggers en startups zullen flexibiliteit krijgen met en zogenaamde ‘’regulatory sandbox’’ aanpak. Een adviesgroep gewijd aan de FinTech sector is ook al gevormd onder leiding van Westpac bankdirecteur Craig Dunn.

‘’Het verwijderen van een ‘’dubbele belasting’’ op digitale valuta en het toepassen van adequate anti-witwas regels en anti-terrorisme regels zullen de FinTech sector verder doen groeien in de nabije toekomst’’, aldus de overheid.

Legislatieve plannen digitale valuta

De anti-witwas regulator in Australie, de Australian Transaction Reports and Analysis Centre stemde toe met de plannen rondom blockchain technologie controle. Wel zij de regulator dat het nog moet uitzoeken hoe nieuwe regels geïmplementeerd gaan worden rondom financiële dienstverleners.

‘’Het is van belang dat deze nieuwe technologie de gevoelige financiële data die gebruikt wordt voor intelligente doeleinden beveiligd en transparant houd door het gebruik van encryptie’’, aldus AUSTRAC. ‘’aangezien zo’n systeem het risico met zich meebrengt door criminelen geëxploiteerd te worden willen we een extra regulatorische aanpak bieden, een high-level leidend legislatief framework en een serie regels die betrekking hebben op de algoritmen in de software.’’

AUSTRAC indiceerde niet wanneer zij haar nieuwe regels zal invoeren, zeggende dat dit participatie van ‘’stakeholders’’ vereist.

Overheid debatteert AML regels

Elders in het uitgebrachte beleidsrapport indiceerde de overheid dat het zal blijven afwegen in welke mate financiële surveillance nodig is op digitale valuta exchange services in het land.

Het Australische gerechtshof is bezig met een besluit omtrent anti-witwas en know-your-customer regels welke in ieder geval op binnenlandse exchanges toegepast zal worden. Dit besluit geldt voor alle startups in de FinTech sector in Australië.

‘’De huidige visie op de Australische anti-witwas en anti-terrorisme wet (AML/CTF) wordt gezien als een breed scala maatregelen die de voortgang van de FinTech industrie ondersteunen,’’ aldus de overheid.

Steun Blockchain

De Australische overheid gaf aan bedrijven die gebruikmaken van blockchain technologie te blijven steunen. De overheid richt zich voornamelijk op de Australian Securities Exchange, welke opzoek is naar markttoepassingen van blockchain software gebruikers als blockchain startup Digital Asset Holdings.

De overheid zei vrij vertaald:

‘’Hoewel we nog in de beginfase van ontwikkeling zijn, heeft deze technologie het potentieel de werking van de huidige markt en hoe deze end-to-end werkt, radicaal te versimpelen, wat van groot voordeel is voor beleggers, participanten, regulatoren en overheidsinstellingen.’’

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com