Beleggen in koffie

Het klinkt misschien niet al te voor de hand liggend, maar beleggen in koffie is zeer populair. Veel beleggers die in grondstoffen investeren beleggen in koffie.

Net als cacao is koffie een soft commodity. Koffie is de primaire bron van caffeine over de gehele wereld. Je vindt caffeine in o.a. frisdrank, energy drinks en sodas. Koffie is de tweede meest gewilde grondstof op ruwe olie na. De wereldwijde marktwaarde van alle koffie ligt boven de 100 miljard Dollar.

Ticker SymboolKT (CME GLOBEX) KC (ICE)
Contract Grootte37,500 pound
Contract MaandenH, K, N, U, Z
Trading HoursCME Globex: vrijdag – zondag, 18:00 – 17:00. (er is altijd 1 uur pauze )

ICE: maandag – vrijdag, 4:45 – 13:30.
Last Trading Day1 werkdag voor notifactie (7 dagen voor einde contract)
Prijs QuoteU.S. Dollar en Cents per Pound koffie
Tick Grootte$0.0005 per pound ($18.75 per contract)

Koffie productie

Hoewel er koffievarianten zijn met slechts een enkele boon, bevatten wereldwijd verhandelde coffee futures twee soorten bonen. De Arabica en de Robusta. Arabica bonen worden over het algemeen als van hogere kwaliteit gezien. Ook hebben Arabica bonen meer smaak. Om deze reden zijn deze bonen dan ook duurder dan de Robusta bonen. Deze bonen zijn bitter van smaak en hebben een 50% hoger caffeine gehalte, vergeleken met Arabica bonen. Beide boonsoorten groeien in kleine bosjes in ongeveer drie tot vijf jaar tijd. Wanneer de bosjes bloesemen, wordt de koffieboon gedroogd en geroosterd.

Koffie wordt geoogst in meer dan 50 landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Tweederde van alle koffie wordt geteeld in Amerika. 90% van alle productie vindt plaats in ontwikkelingslanden. De top drie koffieproducenten zijn Brazilië, Vietnam en Colombia.

Waardoor veranderd de koffieprijs?

Iedere stoorzender in de supply chain kan prijspieken veroorzaken. De belangrijkste stoorzenders zijn:

– Geopolitieke instabiliteit
– Klimaat factoren
– Enterprise trading (het handelen van de ‘’Big Four’’ koffiebedrijven – Kraft, P&G, Sara Lee en Nestle – die zo’n 50% van de wereldwijde voorraad opkopen)
– Te hoog risico nemende speculanten op de beurs

Misschien is beleggen in koffie wel wat voor jou. Je kan het beleggen in koffie oefenen bij Plus500.

>> Leer beleggen in koffie met een $100,000 demo rekening

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!