Beleggen in sigaretten – Liever B.A. Tobacco dan goud?

Na alle ophef over de sterk fluctuerende goudprijs en het hele papier versus gealloceerd goud debacle heb ik goud definitief gedag gezegd. Besides, als ik thuis of in een kluisje bij de bank goud zou hebben en het ooit willen inleveren, krijg ik er zeker niet de hoofdprijs voor, bij de goud-inkoop Chinees om de hoek. Handelen in goud via een broker heb ik in tijden dat het kon alleen gebruikt om een beetje te scalpen. Beleggen in goud op de beurs is net als handelen in een normaal aandeel; je hebt het goud niet, alleen een dure openstaande positie.

 

Om deze reden heb ik voor mijn lange termijn strategie iets heel anders bedacht, een logisch alternatief op goud, als je het mij vraagt. Veel beleggers beweren dat wanneer het financiële systeem instort (aangezien het gebaseerd is op schuld), het handig is goud in huis te hebben. In de tweede wereldoorlog deden mensen erg veel voor een sigaret; wie zegt dat het een slechte belegging is om een schuur vol sloffen sigaretten aan te leggen en een paar aandelen B.A Tobacco te kopen? Ik ken immers niemand die verslaafd is aan goud.

 

Papier versus echt product:

 

De waarde van een aandeel B.A Tobacco wordt alleen maar hoger en hoger, niet zoals bij goud ineens enorme dalingen. Daarbij neemt sigarettengebruik onder jongeren toe en zie ik nog steeds vele filmsterren roken. Wat ik hier uiteenzet, weten grote financiële instellingen al lang. Bij de meeste grote instellingen is B.A Tobacco meer dan goed vertegenwoordigt in de portefeuille. Opmerkelijk is dat zelfs de stichting KWF Kankerbestrijding 300.000 euro in B.A Tobacco aandelen heeft, slimme belegging maar een beetje onethisch als je het mij vraagt. Maar zij weten wel dat mensen blijven roken, de kans op kanker blijft/toeneemt, waardoor de stichting zal blijven bestaan.

 

Als ik in 1984 een ounce goud had gekocht, kostte me dit $384, en had ik nu ongeveer $1,000, mijn ingelegde geld maal 3.

 

Als ik in 1984 een aandeel B.A Tobacco had gekocht, kosste me dit $6,75 en had ik nu ongeveer $120, mijn ingelegde geld maal 20.

 

Wat ik hieruit als belegger kan concluderen is dat sigaretten gewoon een betere investering zijn dan goud. Ik zal ook de Babylonische wijsheid toepassen en derhalve 10% van mijn totale beleggingsvermogen in B.A Tobacco stoppen om deze aandelen lang in bezit te houden; o, ja helemaal vergeten, op aandelen zit dividend, en op goud niet;)

Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!