Chocolonely – over 20 jaar geen chocolade meer?

Een onlangs gepubliceerd persbericht stelt dat er over 20 jaar misschien geen chocolade meer op aarde verkrijgbaar is. Hoofdoorzaak hiervan zou zijn dat cacao boeren in West-Afrika de cacaoproductie gaan stil leggen en overschakelen op andere producten en gewassen die zij daar kunnen telen die hen meer opleveren bij verkoop. Ook wordt er wereldwijd meer chocolade geconsumeerd dan geproduceerd, een situatie die niet langer kan doorgaan.

Een van de meest toonaangevende chocolatiers, Marc Demarquette voorspelt dat de normale chocoladerepen van ongeveer in euro in de supermarkt in de toekomst niet meer in de schappen zullen liggen en dat er chocoladerepen van rond de tien euro enkel te verkrijgen zullen zijn bij een erkende chocolatier of chocolade speciaalzaak. Ook John Mason, directeur en oprichter van het Nature Conservation Research Council in Ghana stelt:

“Binnen 20 jaar zal chocolade als kaviaar zijn. Het zal zo zeldzaam en duur worden dat Jan-in-de-straat het zich niet langer zal kunnen veroorloven.”

De afgelopen zes jaar steeg de cacaoprijs enorm. Sinds het persbericht is de cacaoprijs verdubbelt tot recordprijs. het Wall-Mart effect zoals dat zo mooi heet, is helaas vernietigend voor de chocolade industrie. Te veel multinationals kopen op grote schaal boerderijen over en hebben totaal niks met het product, ze willen gewoon chocolade in de schappen hebben liggen. De opbrengsten voor de cacaoboeren is daardoor veel te laag geworden voor het intensieve landbouwwerk wat zij verrichten. Cacaobomen produceren immers maar eens in de drie tot vijf jaar waarna men weer nieuwe gewassen moet groeien.

De meeste cacaoboeren gaan over op palmolie, een populair product sinds huidverzorgende producten ook bij mannen en tieners steeds populairder worden. Ook worden er biologische brandstoffen gemaakt van palmolie, in de toekomst zal palmolie wellicht als aardolie zijn en dus ook veel duurder worden.

De prijsstijging van cacao is leuk voor de multinationals maar niet leuk voor de consumenten en al helemaal niet voor de boeren, zie zien hier namelijk niets van terug. De gemiddelde cacaoboer verdient ongeveer een euro per dag. Voor dat geld hebben ze terecht geen zin meer om nieuwe bomen te planten en drie tot vijf jaar te wachten. Ook is door de intensieve cacao winning de grond van Afrikaanse cacaovelden in Ghana en Ivoorkust dood.

Dus, investeer je, juist nu in cacao? Of laat je cacao maar gewoon links liggen en haal je bij je lokale supermarkt nog lekker een reep van een euro? Ik zou zeggen geniet er van, nu het nog kan!

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!