Contactloos betalen tijdens Corona crisis

Er zit nu al een half jaar een bankbiljet in mijn portemonnee. Naarmate de tijd vordert, brandt het een steeds groter gat in mijn zak.

In het begin voelde ik me ongemakkelijk om het uit te geven, na de COVID-19-waarschuwingen om meer aandacht te besteden aan handhygiëne en de oppervlakken die we allemaal dagelijks aanraken.

Nu heb ik daar steeds minder gelegenheid toe. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik van contant geld nooit heeft afgeraden, tonen steeds meer bedrijven borden met de tekst ‘Wij accepteren alleen contactloze betalingen’ naast hun kassa’s.

Een recente wereldwijde peiling uitgevoerd door MasterCard,een bedrijf dat reden heeft om de voorkeur te geven aan op kaarten gebaseerde betalingen, wees uit dat 82% van haar gebruikers contactloze betalingen als schoner beschouwt dan contant geld.

Ook online winkelen neemt een hoge vlucht. Alleen al de waarde van Amazon is dit jaar met 570 miljard dollar gestegen.

Maar hoewel elektronisch betalen onze blootstelling aan ziektekiemen kan verminderen, laat het banken, leveranciers en betalingsplatforms ook zien wat we met ons geld doen. Sociale media worden overspoeld met berichten waarin het gedwongen gebruik van contactloos betalen wordt veroordeeld uit angst dat opzichters de uitgaven in de gaten houden. Sommige mensen boycotten zelfs winkels die geen contant geld accepteren.

De groei van digitale transacties legt nog een ander aspect van ons persoonlijke leven bloot aan, wat de sociaal psycholoog Shoshana Zuboff heeft genoemd, “surveillancekapitalisme”. Financiële gegevens zijn nu een waardevolle grondstof die in naam van winst kan worden gekocht, verkocht en verfijnd.

De daling van contant geld

Toen de pandemie begon, was het contant geld al jaren aan het afnemen. In Australië is de vraag naar munten tussen 2013 en 2019 met meer dan 50% gedaald.

Voor veel mensen is toenemende digitalisering synoniem met vooruitgang. Het kan worden gezien als een manier om de omslachtige, historische artefacten van munten en bankbiljetten achter te laten.

COVID-19 heeft deze verschuiving van contant geld versneld. Op hun hoede voor door microben geteisterde bankbiljetten heeft ertoe geleid dat contactloos betalen een spontane norm voor de volksgezondheid is geworden.

Omdat contant geld een sociaal materiaal is, beweegt het tussen ons en verbindt het ons zowel financieel als fysiek. De Amerikaanse Federal Reserve besloot zelfs eerder dit jaar dollars die uit Azië terugkwamen in quarantaine te plaatsen in een poging om te voorkomen dat het coronavirus de grenzen overschrijdt.

Digitale broodkruimels laten vallen

Een voordeel van papiergeld is dat het geen papieren sporen achterlaat. Digitaal geld laat echter sporen na in de databases van banken, verkopers en platformeigenaren, terwijl overheden scherp over hun schouders meekijken.

Financieel journalist Brett Scott noemt dit een “gevangenis van waarneembare betalingen”.

Belastingambtenaren zijn dol op digitale transacties omdat ze het gemakkelijker maken om de economie van het land te volgen. Banken en betalingsplatforms zijn ook tevreden: ze innen niet alleen vergoedingen en krijgen de mogelijkheid om transacties toe te staan ​​of te belemmeren, ze kunnen ook profiteren van de schat aan persoonlijke gegevens die zich op hun servers opstapelen.

Intern gebruiken banken deze gegevens om u andere op maat gemaakte diensten aan te bieden, zoals leningen en verzekeringen. Maar informatie wordt ook geaggregeerd om bredere economische trends beter te begrijpen, en vervolgens doorverkocht aan derden.

Op dit moment worden deze gegevensstatistieken geanonimiseerd, maar dat beschermt niet tegen detailhandelaren die technieken voor het anonimiseren gebruiken om transacties aan uw identiteit te koppelen.

Datamakelaars bestaan ​​juist om deze reden: het bouwen van digitale profielen en het creëren van een marktplaats voor hen. Hierdoor kunnen retailers u targeten met op maat gemaakte advertenties op basis van uw uitgaven. De apparaten die iedereen binnen handbereik heeft, worden een feedbacklus van informatie waarin bedrijven analyseren wat mensen hebben gekocht en hen vervolgens aansporen om meer te kopen.

Kan surveillance in uw voordeel werken?

Het hebben van gegevens van elke transactie kan ook nuttig zijn voor individuen. Bedrijven zoals Revolut en TransferWise bieden ‘bestedingsanalysediensten’ om klanten te helpen hun geld te beheren door elke maand bij te houden waar het naartoe gaat.

Maar informatie over het eigen gedrag van een gebruiker is nooit echt van hen. En, zoals de digitale econoom Nick Srnicek uitlegt, “het onderdrukken van privacy vormt de kern van het bedrijfsmodel”.

Digitaal betalen met (enige) privacy

Terwijl het vullen van virtuele mandjes of betalen door op een kaart te tikken transacties opent voor inspectie, zijn er nog steeds manieren waarop u uw gezondheid en uw gegevens tegelijkertijd kunt beschermen.

“Virtuele kaarten” zoals die van Naga zijn een handig hulpmiddel. Met deze diensten kunnen gebruikers meerdere kaartnummers maken voor verschillende online aankopen die consumptiepatronen verbergen voor banken en creditcardgegevens voor handelaren.

Cryptocurrencies kunnen ook weer in de schijnwerpers komen in deze pandemie. Geprezen als contant geld voor internet, zouden de ingebouwde privacymechanismen van Bitcoin, Zcash en Monero transacties kunnen maskeren.

Het is echter een uitdaging om bedrijven te vinden die ze accepteren, en hun privacymogelijkheden worden vaak overschat voor dagelijkse gebruikers. Dit geldt met name bij het gebruik van uitwisselingen en portefeuillesoftware van derden, zoals Binance.

In fysieke winkels kan het moeilijker zijn om onder de radar te blijven. Prepaidkaarten zijn een optie, maar u moet de kaart zelf contant kopen als u uw anonimiteit volledig intact wilt houden. En dat brengt ons terug bij af.

Bitcoin en andere Crypto kopen met iDEAL

Cashless betalingen afronden en beleggen tegelijkertijd

Een van de mooiste manieren van beleggen en overigens zeer slim bedachte app waar ik echt mijn hoed voor af neem is de PEAKS app van Rabobank. Ik heb zelfs een uitgebreide Peaks app review geschreven. Wat deze app doet is vrij ingenieus. Eerst downloadt u de app en stelt u een risico profiel in, net zoals u zou doen als u een beheerde beleggingsrekening opent bij bijvoorbeeld Binck Bank.

Vervolgens betaalt u ergens met uw pinpas. Laten we zeggen dat u ergens afrekent voor een kop koffie, al spreekt dat nu tijdens COVID-19 misschien niet zo tot de verbeelding, maar enfin. Het kopje koffie kost €1,75. U betaald contactloos; de ”merchant” of verkoper van de koffie ontvangt de €1,75 zoals gebruikelijk maar er wordt €2,00 van uw rekening afgeschreven. €0,25 Wordt naar uw Peaks beleggingsrekening overgemaakt en belegt via uw risicoprofiel.

Het spreekwoord ”alle kleine beetjes helpen” komt naar boven. Voordat u het weet heeft u toch een paar honderd Euro op de beleggingsapp, veilig en wel, een mooi jaarlijks rendement opleverend, zonder dat u deze ”voelde” in uw portefeuille.

Als ik kinderen zou hebben in de puberteit zou ik hen aanbevelen deze app te downloaden vanaf het moment dat zij hun eerste pinpas ontvangen, aangezien het gespaarde / belegde bedrag aardig snel groeit.

Cashless Betalingen afronden en beleggen tegelijkertijd

Verder lezen:

Link naar .PDF file van Deutsche Bank omtrent cashless society tijdens COVID-19

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170