Hoewel de meeste mensen een beetje huiverig zijn als het om automatisch handelen gaat via een robot of afgekort ‘’bot’’ op de beurs, is dit nergens anders makkelijker dan op de cryptocurrency exchanges. Nu zul je wel denken: hoe werken die bots dan? En kan ik echt geld verdienen met deze bots?

Laat ik bij het begin beginnen. Trading bots zijn software programma’s die direct communiceren met de exchanges door koop en verkoop orders te plaatsen voor je. De bots maken beslissingen terwijl deze naar de prijsbewegingen kijken van bepaalde altcoins, bitcoin en ethereum. De bots handelen altijd naar vooraf ingestelde methoden.

Joseph Lee is het levende bewijs dat bitcoin bots wel degelijk werken en geld opleveren. Hij richtte in 2010 de derivaten exchange BTC.sx op met als handelsplatform algoritmische trading bots die hij zelf had geschreven en geprogrammeerd. Van 2011 tot 2013 heeft hij van $100, $200,000 gemaakt enkel en alleen door het gebruiken van zijn zelf geprogrammeerde software leger. Hoewel hij dit mede te danken had aan een prijsstijging van bitcoin zelf, neemt dit niet weg dat de bots kennelijk werkte.

Joseph gaf aan dat de daadwerkelijke winst per trade aardig marginaal was, dus verwacht niet dat als je gebruikt maakt van een cryptocurrency bot dat je direct enorme bedragen gaat verdienen. Lee claimed dat zijn bots richtten op zo’n 10% per week, wat destijds mogelijk was, aangezien bitcoin nog in een begin stadium was. Zijn eerste bot maakte gebruik van arbitrage tussen verschillende exchanges. De bot spotte een prijsverschil tussen bepaalde exchanges, waarna de bots kochten op de ene en verkochten op de andere, waardoor Lee risicoloos het verschil opstreek.

‘’Essentieel gezien nam ik liquiditeit van de ene markt en injecteerde ik die weer in een andere markt waar er een tekort aan liquiditeit was’’. Toen der tijd was Mt. Gox de grootste exchange en andere exchanges waren eigenlijk niks vergeleken met Mt. Gox, omdat hun bitcoin toevoer zeer beperkt was. In het kort zou je kunnen zeggen dat Josep Lee een market maker was tussen minder gevestigde exchanges en Mt. Gox.

Hoewel Lee zijn eigen auto trading bots schreef, is de bitcoin trading bot markt met de tijd mee gegaan. En zijn er vele bitcoin en altcoin bots beschikbaar. Wat ik persoonlijk heel gaaf vind, is dat de populaire bitcoin bot ter wereld ontworpen is door een Nederlander! De cryptocurrency bot heeft een lekkere Nederlandsche naam: Haas Online. De bot is een Windows-based persoonlijke trading server en de gebruiker kan allerlei indicatoren en condities instellen hoe en hoevaak de bot orders dient te plaatsen. Ook kan men als men niet zoveel verstand heeft van indicatoren en technische analyse, vooraf ingestelde instellingen gebruiken.

Het handelen d.m.v algoritmen, ook wel algo trading genoemd of High Frequency Trading, is niet nieuw en bestaat al jaren op de traditionele beurzen. Grote bedrijven in conventionele financiële markten gebruiken deze methoden al jaren. Lee geeft echter aan dat de bitcoin exchange community de eerste plek is waar ‘’normale mensen’’ direct market access kunnen hebben (DMA) door middel van bitcoin bots. Hierdoor kunnen individuele bitcoin beleggers en altcoin handelaren hun computer of laptop direct elektronische orders laten plaatsen op verschillende exchanges, een facet wat normaal gesproken alleen beschikbaar is voor brokers en investeringskantoren in conventionele markten.

‘’Vroeger waren het de mensen die zich een Bloomberg terminal met API verbinding konden betalen die het handelen met een bot konden uitproberen, zo’n terminal kostte destijds meer dan tienduizend Dollar.’’

Nu zal je misschien al wel denken: waarom doet iedereen dit dan niet?

Dit komt mede omdat de bots werken door ze aan te zetten en niet naar om te kijken. De gebruiker van bot software dient de prestaties van de bot te controleren en waar nodig aan te passen. Het gebruik van een trading bot vereist dan ook wel wat basis kennis van de beurs en marktwerking in het algemeen.

Basis kennis op doen van de marktwerking? Lees de basis beginselen van het online handelen op onze educatie afdeling.

Trading Bot Strategieën

Lee begon te kapitaliseren op een inefficiënte markt, waarin exchanges met genoeg liquiditeit op één hand te tellen waren. De situatie, hoewel deze nog steeds beter kan, is verbeterd. Mogelijkheden om te arbitreren tussen verschillende exchanges (inter-exchange arbitrage) bestaan nog steeds, zoals je kunt zien op de afbeelding hieronder.

Het online handelen op de beurs, of dit nu aandelen zijn, valutaparen bitcoins of altcoins gaat niet alleen om technische analyse. Het is lastig een computer zo te programmeren dat deze kan reageren op fundamentele markt gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een overheid die ineens een bitcoin verbod oplegt of een grote website op het deep web die ineens offline gaat etc.

De meeste bots gebruiken daarom ook een exponential moving average (EMA) als uitgangspunt. Deze gemiddelden houden nauwkeurig prijsbewegingen in de gaten over een bepaald tijdsverloop en de bots kunnen geprogrammeerd worden om te reageren op bepaalde prijsbewegingen (door het breken of aanraken van bepaalde punten). Andere indicatoren die gebruikt worden door bots zijn onder andere:

– RSI – Relative Strength Index
– Stochastic Oscillator
– MACD – Moving Average Convergence Divergence

‘’Als je van een conservatieve aanpak houd, plaats dan niet te veel trades per dag en neem soms een dag rust om de prestaties van je bot te evalueren,’’ aldus Lee. ‘’Het is veiliger op dagelijkse basis te beleggen dan op uur basis. Dit is over het algemeen een veiligere aanpak op de cryptocurrency markten, en al helemaal met bot trading.’’

‘’Als je de grootste nadelen van een EMA begint te ondervinden, ben je bijna altijd al te laat. En dit gedeelte kan verbeterd worden,’’ aldus Stephan de Haas, oprichter van de Haas Online trading bot. Er zijn wel andere methoden, als Relative Strength indicatoren en regressie analyse. Dit type analyse werkt perfect tijdens het verwerken van informatie die relatief onstabiel is.

Hoewel het toepassen van technische analyse een discipline is en dit in weze een indicator is en geen strategie, dien je toch zelf nog te komen met je eigen handelsstrategie. Dit is omdat jíj uiteindelijk de bot gaat vertellen hoe deze beslissingen moet maken. Uiteraard blijven de echt goede strategieën voornamelijk geheim en verklappen mensen deze niet graag. Hierdoor is het moeilijk voor nieuwe beleggers de markt te begrijpen. Toch kan men relatief snel een indruk krijgen van de werking van de digitale valutamarkt, al is het maar door enkel nieuws te lezen en de ‘’trollbox’’ in de gaten te houden.

Is bot trading voor mij weggelegd?

Is bot trading iets voor jou? Misschien. De bitcoin bots bieden een aantal voordelen, de voornaamste natuurlijk het automatisch handelen zonder zelf achter de computer te hoeven zitten en het feit dat de bot 24/7 draait. Een ander groot voordeel is dat de bot emoties tijdens het handelen ontneemt. Aan de andere kant, als je zelf geen goede handelsstrategie kan ontwikkelen, kan de bot foute keuzes maken door slechte marktcondities te volgen. Voor velen blijft de basis gedachte achter bitcoin voornamelijk buy-and-hold maar voor hen die meer dan dat willen zijn volledig vrij te experimenteren met auto trading software.

Of je nu je trades wilt automatiseren of niet, de basisprincipes blijven hetzelfde: investeer nooit meer dan je kan missen.

Automatisch handelen in bitcoin, Ethereum, Monero, Factom en honderden andere altcoins via je eigen bot trading server. Druk op de knop hieronder om meer te weten te komen over Haas Online.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170