Alles over cyclische aandelen

Wat is een cyclisch aandeel?

Een cyclisch aandeel is een type aandeel waarvan de prijs beinvloed wordt door macro-economische en systematische veranderingeren in de algemene economie. Cyclische aandelen staan er om bekend de cycli van een economie te volgen: groei, stabilisatie, recessie en herstel.

Men spreekt voornamelijk over cyclische aandelen wanneer een bedrijf producten verkoopt die consumenten kunnen betalen in tijden van economische groei. Keerzijde is uiteraard dat cyclische aandelen vaak bedrijven zijn waar consumenten minder geld aan uitgeven of op besparen, tijdens een recessie.

Over het algemeen zijn defensieve aandelen precies het tegenovergestelde van cyclische aandelen. Defensieve aandelen zijn vaak aandelen in bedrijven die goederen en diensten aanbieden die mensen blijven gebruiken en afnemen gedurende alle cycli van de economie.

Cyclische aandelen stijgen en dalen in waarde gedurende de economische cyclus. Doordat deze economische cyclus aardig voorspelbaar is, proberen sommige beleggers dan ook de markt te timen en hier winst mee te maken. Deze beleggers kopen de aandelen tegen een gunstige, lage prijs en proberen deze op het hoogste punt in een economische cyclus te verkopen, tegen een hoge winst.

Enkele voorbeelden van bedrijven met cyclische aandelen zijn autofabrikanten, luchtvaartmaatschappijen, kledingwinkels, hotel-en restaurantketens. Wanneer het goed gaat met de economie, kunnen mensen nieuwe auto’s betalen, duurdere kleding kopen, uit eten en op vakantie gaan.

Wanneer de economie niet zo lekker gaat, zijn dit de eerste diensten en producten waarop consumenten gaan besparen. Als een recessie hardnekkig genoeg is, kunnen cyclische aandelen totaal waardeloos worden en kunnen sommige bedrijven zelfs failliet gaan.

Belangrijkste aantekeningen

– Cyclische aandelen worden beinvloed door macro-economische veranderingen, welke de cyclus van de economie volgen.

– Cyclische aandelen zijn over het algemeen het tegenovergestelde van defensieve aandelen. Cyclische aandelen vertegenwoordigen over het algemeen wat luxere bedrijven terwijl defensieve aandelen bedrijven vertegenwoordigen waarvan men goederen en diensten blijft afnemen, ook in tijden van een recessie.

– Cyclische aandelen zijn vaak volatieler en kunnen significant meer winst opleveren gedurende een economische groei fase.

De rol van cyclische aandelen in een beleggingsportefeuille

Cyclische aandelen worden gezien als volatieler dan non-cyclische of defensieve aandelen, welke over het algemeen stabieler zijn gedurende periodes van economische zwakte. Echter bieden cyclische aandelen een groter groei potentieel doordat zij vaak andere aandelen outperformen tijdens een periode van economische groei.

Beleggers die lange termijn groei voor ogen hebben met gematigde volatiliteit balanceren hun portfolio vaak met een mix van cyclische-en defensieve aandelen.

Van tijd tot tijd kiezen beleggers voor exchange-traded funds (ETF’s) om exposure te krijgen op cyclische aandelen gedurende economische groei perioden. Het SPDR ETF is een voorbeeld van een populair cyclisch ETF investeringsfonds.

Een goede Nederlandse broker om ETF’s mee te verhandelen tegen zo laag mogelijke kosten (tijdelijk 0,00 Euro) is Flatex.

Voorbeelden van cyclische aandelen

Cyclische aandelen kunnen verder worden onderverdeeld in bedrijven die duurzame goederen, non-duurzame goederen en diensten aanbieden.

We spreken over bedrijven die duurzame goederen produceren als het bedrijf physieke goederen produceert waarvan de levensverwachting of gebruiksduur langer dan drie jaar is. Denk bijvoorbeeld aan autofabrikanten als BMW, Ford Motor Company en Tesla. Ook kan je denken aan bedrijven die bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines en andere appliances maken als General Electrics en Whirlpool Corporation.

Op diverse economische kalenders wordt altijd weergegeven wanneer het aantal duurzame goederen orders gepubliceerd word, aangezien dit een indicator is voor toekomstige economische performance. Wanneer het aantal duurzame goederen orders stijgt, kan dit een indicator zijn voor sterkere economische activiteit en groei in de opvolgende maanden.

Non-duurzame goederen producerende bedrijven of soft goods bedrijven, produceren en distribueren goederen die korter dan drie jaar mee gaan. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn bijvoorbeeld kledingfabrikant Nike Inc. en supermarktketen WalMart Inc.

Bedrijven die voornamelijk diensten in plaats van producten aanbieden zijn een aparte categorie cyclische aandelen aangezien deze bedrijven geen physieke goederen produceren. In plaats hiervan bieden zij diensten aan als reizen en entertainment. Enkele goede voorbeelden zijn Walt Disney Company en Netflix Inc.

Je kan (beginnen met) beleggen in cyclische aandelen vanaf ongeveer 20 Euro bij een online aandelen broker als Binck Bank, DeGiro en sinds kort ook Flatex. Bij Flatex kan je beleggen in Amerikaanse aandelen zonder transactiekosten, wat een hoop geld bespaart.

Oefen het handelen in cyclische aandelen met $100 gratis

Test of beleggen iets voor jou is met FBS Markets GRATIS $100 STARTKAPITAAL actie. Doe mee met duizenden beginnende beleggers en plaats trades met gratis startkapitaal voordat je je eigen geld op het spel zet. Oefen handelsmethoden zodat wanneer je met je eigen geld handelt, je geen onnodige fouten maakt. Oefen online handelen met deze app >>

Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170