Dash (cryptocurrency) kopen

Dash (vroeger bekend als Darkcoin of Xcoin) is een open source peer-to-peer cryptocurrency die als doel heeft de meest gebruiksvriendelijke en on-chain-scalable cryptocurrency ter wereld te worden. Naast dezelfde functies als Bitcoin, biedt Dash instant transactions aan (InstantSend), privé transacties (PrivateSend) en hanteert het een zelf regulerend en zelf financierend model dat ervoor zorgt dat het Dash netwerk individuen en bedrijven kan betalen om waarde toe te voegen aan haar netwerk.

Dash’s decentralized regulatie en budgeting systeem zorgen ervoor dat Dash een decentralized autonomous organization (DAO) genoemd mag worden.

Geschiedenis van Dash cryptocurrency

Dash werd officieel gelanceerd als ‘’XCoin’’ (XCO) op 18 januari 2014. Tien dagen later op 28 februari werd de naam veranderd naar ‘’Darkcoin.’’ Op 25 maart 2015 werd de naam Darkcoin op haar beurt veranderd naar ‘’Dash.’’ Dash is een portmanteau van ‘’Digital Cash.’’

Binnen de eerste twee dagen nadat Dash gelanceerd werd, waren er al 1.9 miljoen coins gemined, ongeveer 10% van het totale aantal Dash dat ooit vrijgegeven zal worden. Ontwikkelaar en developer van Dash, Evan Duffield, beweerd dat dit te danken is aan een bug toen de Litecoin code forkte om Dash te creëren. Hierdoor werd volgens hem de difficulty verkeerd aangepast en probeerde het systeem een corrupte waarde als rekenmodel om te berekenen wie recht had op welke en hoeveel coins.

Toen het probleem opgelost was, stelde Evan voor de coin opnieuw te lanceren, echter was de community hier sterk op tegen. Hij suggereerde een ‘’airdrop’’ coins om zo het initiële aanbod coins te verbreden, ook hier was de community het niet mee eens. Als gevolg hiervan werd de initiële distributie maar met rust gelaten en zette de ontwikkeling van het project zich voort.

Het merendeel geminede coins werd gedistribueerd onder cryptocurrency exchanges in de maanden die erop volgende tegen zeer lage prijzen. Het Dash Core Team, welke verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de digitale valuta, heeft vandaag de dag 30 full-time werknemers, 20 part-time werknemers en tientallen onbetaalde vrijwilligers. Alle Core Team werknemers worden betaald uit Dash’s budget systeem en zijn daardoor niet afhankelijk van donaties of sponsorships welke zouden kunnen leiden tot belangenconflicten.

Volgens CoinMarketCap is het dagelijkse handelsvolume van Dash zo’n 43 miljoen Dollar en is de totale marktkapitalisatie van Dash meer dan 2.2 miljard Dollar (oktober 2017). Dash is naast Ethereum de meest actieve altcoin community op BitcoinTalk met meer dan 6400 pagina’s, 133k reacties en 7.9M keer bezocht.

Functies van Dash als cryptocurrency

PrivateSend

PrivateSend is een coin-mixing dienst gebaseerd op CoinJoin met een aantal aanpassingen. Onder de aanpassingen verstaan we het gebruik van masternodes in plaats van een enkele website, die gelinkt zijn met meerdere andere masternodes, die het mixen beperken tot bepaalde denominaties (0.1 DASH, 1 DASH, 10 DASH, etc.) en passieve mode. Het maximale te verzenden PrivateSend bedrag is 1000 DASH.

Verdere aanpassingen aan de PrivateSend functie van Dash als cryptocurrency kwamen in de vorm van pre-mixing denominaties ingebouwd in de cryptocurrency wallet van de gebruiker. De implementatie van PrivateSend stelt vanaf een paar maanden geleden masternodes ook in staat de transacties via een speciale netwerk code te versturen, DSTX genoemd. Deze functie verhoogt de privacy van gebruikers doordat het zogenaamde ‘’deadchange issue’’ hiermee wordt opgelost. Dit probleem is op andere CoinJoin gebaseerde implementaties als DarkWallet en CoinShuffle nog steeds aanwezig.

In juni 2016 werd de naam DarkSend veranderd naar PrivateSend.

In de huidige versie van PrivateSend wordt privacy toegevoegd aan transacties door identieke inputs van meerdere gebruikers te combineren in een enkele transactie met meerdere outputs. Door de identieke inputs kunnen transacties normaalgesproken niet direct gevolgd worden, doordat de toestroom van gelden verborgen wordt gehouden. PrivateSend maakt Dash ‘’bruikbaar’’ door coins te mixen in dezelfde denominatie als andere wallets, om er zo voor te zorgen dat alle coins dezelfde waarde blijven houden.

InstantSend

InstantSend is een systeem wat er voor zorgt dat er bijna-instant transacties plaats kunnen vinden. Door dit systeem kunnen inputs specifieke transacties herkennen en worden bevestigd door het consensus van het masternode netwerk. Conflicterende transacties en blocks worden afgewezen. Als het consensus niet geschaad wordt, worden de transacties gevalideerd door het standaard block confirmation systeem. InstantSend biedt een oplossing voor het double-spending probleem door langere confirmation times te hanteren vergeleken met andere cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Bitcoin.

Tot juni 2016 heette InstantSend InstantX.

Dash masternodes

In tegenstelling tot Bitcoin’s single-tier netwerk, waar alle jobs binnen het netwerk uitgevoerd worden door miners, hanteert Dash een two-tier netwerk. Bepaalde netwerkfuncties zoals het creëren van nieuwe blocks, worden vervult door miners. De second tier van het Dash netwerk bestaat uit masternodes, welke PrivateSend en InstantSend transacties verwerken.

Om als bedrijf of persoon een Dash masternode op te zetten dient men 1000 DASH als borg te betalen om sybil attacks te voorkomen. Deze borg kan op ieder gewenst moment worden opgenomen of uitgegeven, echter wordt dan de masternode uit het netwerk verwijderd. Doordat de masternodes vitale functies binnen het Dash netwerk vervullen, worden block rewards verdeeld onder miners en masternodes. Iedere groep krijgt 45% van de block reward en de overgebleven 10% gaat naar her budget of treasury systeem.

Dash als decentralized autonomous organization (DAO)

Dash is de eerste decentralized autonomous organization gebaseerd op een Sybil proof decentralized governance en funding systeem. Decentralized Governance by Blockchain (DGBB) verwijst vaak simpelweg naar het ‘’treasury systeem’’ als manier om tot overeenstemming te komen binnen voorgestelde netwerk veranderingen binnen het Dash ecosysteem. Tien procent van alle block rewards gaan naar deze ‘’treasury’’ om projecten te kunnen betalen die gunstig zijn voor Dash. Tot op heden zijn gelden van het treasury systeem voornamelijk gebruikt om extra developers en werknemers aan te nemen, boots op conferenties te huren en integraties met grote cryptocurrency exchanges en API providers te ontwikkelen.

Iedere masternode operator heeft één stem. Voorstellen kunnen geld uit de treasury ontvangen aan de hand van de volgende formule: (ja stemmen – nee stemmen) > (totaal aantal masternodes x 0.1). Als er meerdere voorstellen zijn die aan de criteria voldoen maar niet genoeg geld in het treasury systeem, dan worden de voorstellen met het hoogste aantal stemmen doorgezet en gefinancierd. Interactie met de community en personen die voorstellen insturen voor hun project gebeurd via de dash.org forums en via community-gedreven websites als DashCentral.

Op deze websites kunnen mensen hun plannen publiceren en door de community laten bekijken en beoordelen voordat zij daadwerkelijk hun project aan het netwerk voorstellen. Als mensen genoeg support ontvangen voor hun project, zal het netwerk automatisch geld ter beschikking stellen uit de mining opbrengsten van de zogenaamde super block, welke maandelijks gemined wordt.

Het treasury systeem werkt goed. Waar het treasury systeem eind 2015 nog maar $14,000 ter beschikking stelde voor nieuwe ontwikkelingen binnen het Dash ecosysteem per maand, is het bedrag gestegen tot vandaag de dag al meer dan $650,000 per maand. Het treasury systeem zorgt voor een loop van positieve feedback, waarin nieuwe ontwikkelingen de waarde van Dash verhogen, wat op haar beurt weer het totaal beschikbare bedrag in het treasury systeem verhoogt.

Hoe en waar kan ik Dash (DASH) kopen?

Dash kopen kan op verschillende manieren. Men kan eerst Bitcoin kopen met iDEAL of Bancontant en dan vervolgens op een cryptocurrency exchange deze Bitcoin omzetten naar Dash of men kan direct Dash kopen op handelsplatformen waar ook in aandelen, grondstoffen, opties en valuta gehandeld kan worden.

Als u niet eerst met iDEAL of Bancontant Bitcoin wilt kopen (tegen een premie), vervolgens hier Dash van kopen (tegen exchange kosten), deze Dash opnemen (tegen opname kosten) naar een Dash wallet (welke men veilig dient te houden en het wachtwoord bewaren), is het aan te raden Dash CFD’s te kopen op AvaTrade, IQ Option of Plus500.

Men verdient dan wél geld met prijsverschillen op moment van aankoop en verkoop van de cryptocurrency maar hoeft níet alle hierboven genoemde stappen te doorlopen. De online broker bewaard de cryptocurrency voor u en u logt alleen in op de bijbehorende website of app, stelt koop-en verkoopprijzen in op de grafiek met de makkelijk te begrijpen user interface en neemt uw eventuele winst op in Euro, Dollar of Britse Pond.

Bitcoin kopen met fiat geld om Dash van te kopen kan op BTCdirect en Bitonic.
Direct Dash kopen met fiat geld kan op: AvaTrade, IQ Option en Plus500
Bitcoin verhandelen tegen Dash en Dash verhandelen tegen andere cryptocurrencies kan op o.a Poloniex, Coinbase, Kraken en Bittrex

online beleggen in bitcoin

Bronvermelding Dash (cryptocurrency) kopen

Dash Official Website | Dash Crypto Currency — Dash“. www.dash.org. 09-10-2017.
Duffield, Evan (2017-06-28). How To Enable On-Chain Scaling. 09-10-2017
InstantSend Official Documentation. 09-10-2017
PrivateSend Official Documentation. 09-10-2017
Juan S. Galt. DASH – The First Decentralized Autonomous Organization?. 09-10-2017
Dash (DASH) price, charts, and info – Crypto-Currency Market Capitalizations. coinmarketcap.com. 09-10-2017
Distribution of 4065 Dash Masternodes V3. Dash Masternode Information. 09-10-2017

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170