De 7 nadelen van moving averages

Een moving average is de gemiddelde prijs van een activa over een bepaalde tijdsperiode. Analysten gebruiken vaak moving averages als analytische tool om het makkelijker te maken beurstrends te volgen terwijl activa omhoog en omlaag gaan.

Moving averages kunnen trends bevestigen en momentum meten, hierom kunnen ze gebruikt worden als indicator voor beleggers of hij of zij een bepaalde activa moet kopen of verkopen.

Beleggers kunnen moving averages ook gebruiken om support of resistance punten te herkennen of wanneer aandelenprijzen waarschijnlijk van richting veranderen. Door historische trading ranges te bestuderen kan je support en resistance punten bevestigen. Deze punten worden gebruikt om koop-of verkoopbeslissingen te maken.

Moving Average nadelen

Moving averages zijn echter geen perfecte maatstaf om trends te berekenen en kunnen wel vele kleine risico’s vormen voor beleggers. Belangrijker; moving averages zijn niet van toepassing op alle bedrijven en industrieën.

Sommige van de grootste nadelen van moving averages:

1. Moving averages tekenen trends op basis van informatie uit het verleden. Ze nemen geen veranderingen in de toekomst in acht; nieuwe concurrenten, hogere of lagere vraag naar producten in de industrie en andere veranderingen.

2. Idealiter laat een moving average een consistente prijsverandering zien van een activa over tijd. Helaas werken moving averages dus niet voor alle bedrijven en al helemaal niet voor hele volatiele industrieën of bedrijven die zwaar beïnvloed worden door economisch nieuws. Dit is met name het geval in de olie industrie en in de cryptocurrency wereld.

3. Moving averages kunnen uitgespreid worden over een tijdsperiode. Echter kan dit problematisch zijn omdat de algemene trend ineens kan veranderen. Kortere tijdsframes hebben meer volatiliteit terwijl langere tijdsframes minder volatiliteit hebben maar dus geen toekomstige prijsveranderingen in acht nemen. Beleggers moeten goed opletten welk tijdsframe ze hanteren voordat een trend duidelijk en relevant is.

4. Er word vandaag de dag veel gediscussieerd of er niet meer aandacht besteed moet worden aan de recentste dagen gedurende het tijdsframe. Sommige beleggers zijn van mening dat recente data beter laat zien welke kant een activa op gaat terwijl andere beleggers van mening zijn dat bepaalde dagen zwaarder te laten wegen de algehele berekening niet klopt. Beleggers die andere rekenmethoden gebruiken dan moving averages tekenen wellicht hele andere trends op de grafiek.

5. Veel beleggers zijn van mening dat technische analyse een zinloze manier is om marktgedrag te voorspellen. Zij zeggen dat de markt geen geheugen heeft en het verleden geen garantie biedt voor de toekomst. Er is ook veel onderzoek hiernaar gedaan wat dit bevestigd.

Topbelegger Roy Nersesian deed onlangs een studie met vijf verschillende strategieën die gebruik maakten van moving averages. De succesratio van iedere strategie varieerde tussen de 37% en 66%. Het onderzoek suggereert dat moving averages slechts ongeveer de helft van de tijd gelijk hebben. Dit maakt moving averages een risicovolle propositie om de beurs te timen.

6. Aandelen laten vaak een cyclisch patroon zien. Dit is al helemaal het geval bij nutsbedrijven, welke vaak een stabiele vraag hebben naar hun producten gedurende het jaar maar welke wel sterke seizoensveranderingen kennen. Hoewel moving averages kunnen helpen deze trends te herkennen, kunnen ze ook het feit verbergen dat de activa wordt verhandeld in een oscillators patroon.

7. Het doel van een trend is om te voorspellen wat de prijs zal zijn van een activa in de toekomst. Als een activa in geen enkele richting beweegt, biedt het geen kans om winst te maken door het aandeel te kopen of te shorten. De enige manier voor een belegger om winst te maken is door een ingenieuze optiestrategie toe te passen die ervan uit gaat dat de prijs stabiel blijft.Conclusie

Moving averages worden door veel beleggers gezien als waardevolle analytische tool maar, om een tool effectief te laten zijn, dien je eerst de functies ervan te begrijpen, wanneer het te gebruiken en wanneer juist niet. In de zeven punten die ik net besproken heb zien we dat moving averages niet altijd een effectieve rekenmethode zijn, zoals bijvoorbeeld in het geval van volatiele activa en hoe beleggers wellicht belangrijke statistische informatie over het hoofd zien, zoals cyclische patronen.

Het is ook nog maar de vraag hoe effectief moving averages zijn om accuraat prijstrends te indiceren. Gezien deze nadelen kunnen moving averages het beste gebruikt worden in combinatie met andere indicators. Als het er op neer komt is persoonlijke ervaring de ultieme indicator voor hoe effectief moving averages zijn voor jouw beleggingsportefeuille.

Oefen beleggen met €100,000 in virtueel geld

Kijk of jij succesvol kan beleggen met deze gratis aandelen simulator. Doe mee met honderden beleggers en kijk of jij tradeskills in huis hebt! Plaats trades in een virtuele omgeving voordat je je eigen geld riskeert. Oefen beleggingsstrategieën zodat wanneer je wel de echte beurs op gaat, je de oefening gehad hebt die je nodig hebt.


Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!