De beste cannabis aandelen

Happy 420 allemaal! Hoewel dit artikel eigenlijk gisteren al geupload moest worden, waren er toch nog een paar kleine aanpassingen die ik nog even snel wilde doen alvorens de blogpost online te plaatsen. Zoals sommigen van jullie al wel weten was 2017 het jaar van crypto en is 2019 het jaar van cannabis.

Wereldwijde uitgaven aan legale cannabis worden verwacht te groeien met 230% tot $32 miljard in 2022, vergeleken met slechts $9.5 miljard in 2017, volgens Arcview Market Research en BDS Analytics. Onderzoek wijst uit dat bijna $23.4 miljard zal komen uit de Verenigde Staten. Met steeds meer Amerikaanse staten die de groei van cannabis legaliseren, lijkt dit ook niet meer dan logisch.

In het afgelopen jaar daalde de United States Marijuana Index met 20,7%. Vergeleken met 6.5% verlies op de S&P 500 lijkt dit zeer slecht, echter gaan we geen appels met peren vergelijken in dit artikel en gaan we juist kijken waarom het juist nu interessant is cannabis aandelen te bestuderen.

Cannabis legalisatie en waarom dit belangrijk is

Terwijl de Canadezen marijuana al legaliseerden op 17 oktober 2018, blijft het een illegale drugs van de eerste klasse in de Verenigde Staten. Dit is bepaald in de zogenaamde Controlled Substances Act. Wel stemmen steeds meer staten voor het rechtmatig gebruiken van cannabis in bepaalde vormen. Cannabis legalisatie is en blijft net als in Nederland een wereldwijd debacle.

Afgelopen november hebben de volgende Amerikaanse staten gestemd voor cannabis legalisatie ter recreatief of medisch gebruik:

Michigan: Burgers stemden toe met Proposal One, welke marijuana gebruik en groei legaliseert voor inwoners ouder dan 21. Ook mag cannabis commercieel verkocht worden door retailers met een door de staat afgegeven vergunning.

Missouri: Stemmers waren in deze staat pro Amendment 2, welke het medisch gebruik van cannabis legaliseert en patiënten in staat stelt thuis planten te kweken. Marijuana mag in deze staat niet recreatief gebruikt worden of te veel THC bevatten.

Utah: Inwoners van Utah stemden toe met Proposition Two, waarin gesteld werd dat cannabis medisch gebruikt mag worden.

Op 26 juni 2018 stemde ook Oklahoma voor het legaliseren van cannabis voor medisch gebruik, waardoor het de dertigste staat werd die marijuana gebruik oogluikend toestaat. De federale overheid heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen wat betreft wat exact wel mag en wat niet.

Later, in januari 2018, pleitte Attorney General Jeff Sessions, een vocale tegenstander van marijuana legalisatie, voor hardnekkig optreden tegen de cannabisindustrie. Dit manifest wordt ook wel het Cole Memo genoemd.

President Trump zelf heeft ook een aantal keer zijn mening veranderd. Begin 2015 noemde hij recreatief marijuana gebruik slecht maar een paar weken geleden stemde hij toe een oplossing te zullen vinden voor de verschillende staten en hoe deze omgaan met de situatie.

Uiteraard is het net als met casino’s zo dat de staat van regulatie het uiteindelijke lot van de industrie zal bepalen. Doordat er vandaag de dag steeds vrijer wordt omgegaan met de cannabisregelgeving in de States, ondervinden veel bedrijven een exponentiële groei door verhoogde vraag en interesse. Dit momentum kan blijven doorgaan wanneer er meer duidelijkheid is rondom regelgeving.Waar worden cannabis aandelen verhandeld?

De heersende onzekerheid qua regelgeving heeft er voor gezorgd dat sommige cannabis bedrijven zich buiten de Verenigde Staten hebben gevestigd. Er zijn zelfs Amerikaanse bedrijven die richting Canada zijn vertrokken om succesvollere beursgang te bewerkstelligen. Het voorheen in California gevestigde MedMen is een goed voorbeeld.

OTC markten vs NYSE/NASDAQ

De twee grootste Amerikaanse beurzen, de NYSE en de NASDAQ zagen in 2018 hun eerste cannabis bedrijven genoteerd worden. De Cronos Group was de eerste die haar trading debut op de NASDAQ maakte in februari 2018. Kort daarna volgde Canopy Growth Corp. genoteerd op de NYSE in mei.

Zelfs nu grotere exchanges en handelsplatformen open staan voor bedrijven in deze sector, blijft een breed scala aan cannabisbedrijven penny stocks en worden deze enkel verhandeld op OTC markten. Hierdoor heerst scepticisme en risico perceptie onder enkele beleggers.

Waar je op moet letten

Net als met iedere andere investering, dienen beleggers eerst hun huiswerk te doen voordat ze een move maken. Dit kan soms lastig zijn, aangezien heel veel cannabisbedrijven enkel verhandeld worden op OTC markten met minimale publicatieplichten, vergeleken met grote exchanges. Het kan soms ook lastig zijn de business models te begrijpen en/of informatie te vinden over deze nieuwe en relatief jonge industrie.

Puur omdat een cannabisbedrijf enkel verhandeld word op een OTC marktplaats, wilt dit nog niet zeggen dat het een schimmig aandeel is. Hoogstwaarschijnlijk is het de enige plek waar zij een IPO kunnen doen. Er zijn enkele goede namen in de OTC marktplaatsen, dus laat dit je niet wegjagen. Er zijn immers illustere bedrijven op de NYSE waar men het reilen en zeilen niet eens van wilt weten.

Toch kan het soms mis gaan. Laten we ter voorbeeld kijken naar Insys Therapeutics (INSYS), een in Arizona gevestigd bedrijf wat genoteerd staat op de Nasdaq. Insys zette hevig in op cannabisolie en pleitte voor gebruik ter medicatie van Aids, Multiple Sclerose en als anti-kanker medicijn. In 2016 kreeg het bedrijf toestemming producten te verkopen. Echter ging het aandeel van $44 naar slechts $4 in mid 2017, doordat aan het licht kwam dat het bedrijf vergoedingen gaf aan doktoren die haar fetanyl-gebaseerde drug Subsys voorschreven aan patiënten.

Nog een illuster cannabisbedrijfje is The Green Organic Dutchman Holdings Ltd. Dit in Ontario gevestigde bedrijf werd begin mei 2018 genoteerd op de Toronto stock exchange en staat sindsdien meer dan 20% in de rood. Het interessante aan dit bedrijf is dat het geen winst maakt. Als wel geïnformeerde belegger had je dit kunnen weten en dit bedrijf vermijden.Soorten cannabisaandelen

Als je wilt investeren in cannabisaandelen, kan je ervoor kiezen in een ‘’groei’’ bedrijf te beleggen of in een cannabisbedrijf wat enkel medische wiet teelt. Je kan ook lekker surfen op de koersen zonder te diep in de cannabisindustrie te investeren. Laten we eens kijken naar interessante cannabisaandelen…

Canopy Growth Corp.

Actuele marktwaarde: $13.1 miljard

Het eerste Canadese marijuana bedrijf wat echt groot en bekend werd is bij lange na Canopy Growth Corp. Het bedrijf is genoteerd op de NYSE en het is ’s werelds grootste verhandelde wietbedrijf. Het bedrijf bezit vele en diverse merken en produceert medische en recreationele cannabis. ‘Tweed’ is een van het bedrijf’s populairste merken met Snoop Dogg als merkambassadeur.

In het vorige fiscale boekjaar maakte het bedrijf zo’n $60 miljard winst. In oktober 2017 nam Constellation Brands, het moederbedrijf achter het biermerk Corona, een 10% belang in Canopy Growth. De deal zorgde ervoor dat nieuwe producten ontwikkelt konden worden als bijvoorbeeld alcoholische dranken met cannabissmaak.

Aurora Cannabis Inc.

Actuele marktwaarde: $6.37 miljard

Een ander groot Canadees cannabisbedrijf is Aurora Cannabis. In maart 2018 kocht het bedrijf rivaal MedReleaf op voor 250 miljoen Dollar; dit is ’s werelds grootste marijuana deal tot nu toe. Door consolidatie helpt dit het bedrijf kosten te besparen en efficiënter te produceren. Volgens een perspublicatie verwachten Aurora en MedReleaf samen 570,000 kilo cannabis te produceren per jaar vanuit negen fabrieken in Canada en twee in Denemarken. Aurora debuteerde op de Canadian venture stock exchange (TSX) in oktober 2016 en wordt hedendaags op de NYSE verhandeld.

Cronos Group Inc.

Actuele marktwaarde: $2.44 miljard

Nasdaq’s eerste cannabisaandeel Cronos Group is een in Toronto gevestigde cultivator van medische marijuana. Naast alleen Canada, levert Cronos wereldwijd. Het bedrijf verscheept haar producten o.a naar Duitsland, is bezig met het bouwen van een faciliteit in Israel en heeft een licentie voor een joint venture in Australië. Hoewel het geen vestiging in de Verenigde Staten heeft door onzekerheden op gebied van regelgeving, maakte het bedrijf wel $2.2 miljoen winst in 2018.

Terra Tech Corp

Actuele marktwaarde: $83.14 miljoen

Al bijna tien jaar oud is het bedrijf Terra Tech. Dit bedrijf specialiseert zich in organische meststoffen en verkoopt medische marijuana. Ook verkoopt het bedrijf hydroponische middelen voor andere agriculturele producten. Het bedrijf bezit het medische marijuana merk IVXX. De cultivatie afdeling van het bedrijf gaat onder de naam Edible Gardens. In het laatste jaarrapport heeft het bedrijf een winst van $8.6 miljoen gerealiseerd.

AbbVie

Actuele marktwaarde: $132.9 miljard

AbbVie is een farmaceutisch bedrijf dat zich specialiseert in synthetische cannabis-gerelateerde drugs. Een van deze drugs is Marinol, wat chemotherapie patiënten helpt pijn te onderdrukken. Ook helpt de drugs Aids patiënten die de wil om te eten hebben opgegeven. Het is belangrijk om te onthouden dat Marinol niet het bekendste merk is van AbbVie. Investeren in AbbVie is interessant omdat het synthetische cannabis-gerelateerde drugs produceert en niets doet met cannabis of de plant zelf.

GW Pharmaceuticals

Actuele marktwaarde: $4.06 miljard

Net als Abbie is het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde GW Pharmaceuticals gespecialiseerd in synthetische cannabinole producten. De populairste drugs die het bedrijf verkoopt heet Epidiolex, een geneesmiddel tegen epilepsie. Het bedrijf is genoteerd op de NASDAQ als een American Depository Receipt (ADR).

Cara Therapeutics

Actuele marktwaarde: $624.4 miljoen

Dit kliniek-achtige biotechnologisch bedrijf ontwikkeld voornamelijk drugs tegen Pruritus en acute en chronische pijn. Haar producten bevatten zowel opiaten als cannabinoiden. Wel is dit bedrijf nog in pre-klinische fase, waardoor beleggers met smacht wachten tot het bedrijf ‘’live gaat’’.

Axim Biotechnologies

Actuele marktwaarde: $80.4 miljoen

Dit biotech bedrijf werkt aan minstens 16 verschillende drugs in diverse stadia. De drugs zijn bedoeld als hulpmiddel tegen droge ogen, opiumverslaving en om te stoppen met roken.

The Scotts Miracle-Gro Company

Actuele marktwaarde: $3.76 miljard

Twee jaar geleden deed Jim Hagedorn, de CEO van een tuincentra keten een enorme zet richting de cannabisindustrie via hydroponics. In een Forbes artikel getiteld: ‘Cannabis Capitalist’’ zei hij zelf minimaal een half miljard Dollar te investeren in de cannabissector. Jim heeft zijn woord nagekomen en heeft Sunlight Supply Inc. overgenomen voor $450 miljoen.

KushCo Holdings

Actuele marktwaarde: $569.4 miljoen

Opgericht in 2010 biedt Kush Bottles vandaag de dag verpakkingen van drugs, vaporizers en branding diensten aan cannabis. Het bedrijf bezit 12 faciliteiten in de Verenigde Staten en behaalde vorig jaar een winst van $10.6 miljoen.

GrowGeneration Corp

Actuele marktwaarde $74.6 miljoen

Dit agriculturele bedrijf bezit en managed speciale organische voedingslijnen op 17 verschillende locaties verspreid over zes staten. De winkels verkopen voeding, belichting en hydrologische producten. Het bedrijf draaide vorig jaar een mooie winst van $14.2 miljoen.

General Cannabis Corp

Actuele marktwaarde: $83.3 miljoen

Dit bedrijf biedt een heel breed scala producten aan aan producenten van marijuana. Denk aan vastgoed, consultancy, business development en beveiliging. Ook bezit General Cannabis Corp een cannabis lifestyle kledinglijn onder de naam Chiefton Supply Co.

Innovative Industrial Properties Inc.

Actuele marktwaarde: $506.2 miljoen

Dit op medische marijuana gefocuste Real Estate Investment Trust (REIT) is zeer interessant. Al sinds december 2017 bezit het bedrijf vijf grote panden in New York, Maryland, Arizona en Minnesota met een totale verhuurbare ruimte van 617,000 vierkante meter. Aan het einde van vorig jaar werd het bedrijf gevaluteerd op zo’n slordige 68.3 miljoen Dollar.

mCig Inc.

Actuele marktwaarde: $102.62 miljoen

Dit holdingbedrijf doet veel verschillende dingen in de marijuana industrie. Haar portfolio bevat technologische patenten, consultancy diensten en consumentenartikelen als bijvoorbeeld vaporizers, mediakanalen en groeimiddelen.Non-cannabis aandelen die meedoen aan marijuana-hype

Doordat de cannabismarkt enorm veel populariteit aan het genieten is en steeds meer Amerikaanse staten gebruik in welke vorm dan ook legaliseren, bekijken steeds meer traditionele alcohol-en tabaksbedrijven de mogelijkheden. Aangezien zij de hype niet kunnen bevechten, moeten ze maar meedoen. In mei vorig jaar vermeldde een Moody’s rapport dat alcohol en tabak verkopen zullen dalen door een enorme toename cannabisverkopen. Wel kan het voor deze bedrijven winst opleveren in de vorm van nieuwe productlijnen.

Doordat marijuana gelegaliseerd wordt, kan het alcoholische dranken vervangen, maar er kunnen ook nieuwe drankjes ontwikkeld worden. Wanneer ook het roken van sigaretten minder populair wordt, verwacht Moody’s dat traditionele tabaksbedrijven zich ook op de marijhuanamarkt zullen gaan richten.

Enkele bedrijven zijn hier al mee bezig…

Constellation Brands

Actuele marktwaarde: $30.2 miljard

Niet alleen investeerde de maker van Modelo bier en Svedka $190 miljoen om een 10% aandeel te kopen in Canopy Growth, al snel besloot de populaire drankstoker alcoholische drankjes te produceren die cannabis-infused zijn. Canopy’s CEO Bruce Linton zei begin dit jaar te beginnen met verpakkingsontwerpen en later dit jaar te komen met fysieke producten in de schappen.

Heineken N.V.

Actuele marktwaarde $50.6 miljard

Jaja, je ziet het goed! Last but not least… Ook Heineken wilt een graantje meepikken van de cannabis-hype in de Verenigde Staten en Canada. Laatst kwam Heineken nog met Lagunitas, een IPA-geinspireerd THC en CBD biertje. Ook lanceerde Heineken eerder dit jaar Hi-Fi Hops; een soort Spa Rood maar dan met een wietsmaakje eraan. Lagunatis heeft sinds kort een samenwerking met medisch marijuana bedrijf CannaCraft om de THC en CBD ingrediënten toe te voegen aan nog veel meer verschillende biersoorten.

Waar kan ik cannabis aandelen kopen?

Marijuana aandelen kan je kopen bij de meeste online brokers. Beschikbaarheid verschilt per broker en zoals ik al eerder vermeldde kan je sommige cannabisaandelen enkel aanschaffen via OTC exchanges. Om marijuana aandelen te kopen heb je een beleggingsrekening nodig. Een beleggingsrekening kan je bijvoorbeeld openen bij DeGiro of Binck Bank.

Heb ik nog een interessant cannabisaandeel over het hoofd gezien? Laat het mij weten in de comments below, anyways happy 4-20!

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170