Divergentie

Divergentie ontstaat op een prijs grafiek wanneer de prijs van een activa en een indicator, index of andere gerelateerde activa bewegen in tegenovergestelde richtingen. In technische analyse maken beleggers keuzes door divergentie situaties te herkennen, waarin de prijs van een aandeel of aantal indicatoren, zoals bijvoorbeeld de money flow index (MFI), in tegenovergestelde richtingen bewegen.

In technische analyse spreken we van positieve of negatieve divergentie. Positief of negatief, beide van deze situaties geeft een signaal af van enorme verschuiving van de koers en in welke richting de prijs van een activa als gevolg gaat. Positieve divergentie vindt plaats wanneer de prijs van een activa een nieuw laagte punt aanraakt terwijl de indicator begint te stijgen. Negatieve divergentie vindt plaats wanneer de prijs van een activa een nieuw hoogtepunt aanraakt, maar de indicator juist daalt.

Hoe interpreteer ik divergentie?

Divergentie wordt gebruikelijk geassocieerd met oscillator indicatoren. Oscillators berekenen de positie van huidige data voor een specifieke factor als bijvoorbeeld prijs, momentum of volume, relatief aan de totale range van deze factor op de prijs grafiek. De berekening van oscillators neemt verschillende factoren in acht. Een situatie waarin de berekening van een oscillator resulteert in toppen die lager liggen dan de trend, terwijl de prijs actie op de onderliggende activa juist op zijn top is en iedere prijsbeweging weer nieuwe hoogtepunten aanraakt, indiceert dat ieder nieuw behaald hoogtepunt van de onderliggende prijs zwakker wordt in de zin dat de factor berekend wordt door de oscillator. Op een degelijke koersgrafiek, zal een duidelijke negatieve divergentie ontstaan.

De Chaikin oscillator bijvoorbeeld, neemt het huidige handelsvolume en de onderliggende activa in acht. In het geval van een negatieve divergentie (ook wel bearish divergentie genoemd), raakt de activa bijvoorbeeld steeds hogere hoogtepunten aan, terwijl de Chaikin indicator lagere hoogtes per prijsbeweging voorspelt. Beleggers kunnen vervolgens concluderen dat de hogere hoogtepunten van de activa worden veroorzaakt door een lager volume, wat duidt op een potentiële toekomstige daling (doordat er duidelijk sprake was van speculatie).

Het omgekeerde geldt in het geval van positieve divergentie. De relative strengt index (RSI) neemt de momentum en prijsactie van het onderliggende activa in acht. In een positieve divergentie situatie (ook wel bullish divergentie genoemd), raakt de activa steeds lagere laagtepunten aan terwijl de RSI hogere laagtepunten met iedere prijsbeweging voorspelt. Beleggers kunnen in deze situatie concluderen dat de lagere laagtepunten van een activa tot stand komen met steeds minder momentum, een grote kans op een prijsstijging in de nabije toekomst veroorzakend.

Verkeerde interpretatie van divergentie voorkomen

Beleggingssignalen die tot komen door divergentie die gebaseerd zijn op oscillator indicatoren zijn moeilijk af te lezen op de grafiek en kunnen soms zelfs misleidend zijn. Wanneer er een sterke trend aanwezig is op de beurs in welke richting dan ook, fungeren oscillators niet optimaal. Tekenen van divergentie tijdens een sterke trend kunnen beter met een korreltje zout genomen worden. Divergentie wordt het beste toegepast tijdens bevestigde prijsbewegingen en zou gebruikt moeten worden in combinatie met andere technische indicatoren en fundamentele analyse.

Als je gebruikt wil maken van het handelen op de beurs d.m.v beleggingssignalen is het eens de moeite waard onze signalen afdeling te bekijken. Hier kan je diverse beleggingssignaal systeem aanbieders met elkaar vergelijken. Ook is het mogelijk je eigen signaal en/of robot software te schrijven middels de producten en websites die op de signalen afdeling van deze website vermeld staan.

Het handelen in binaire opties gaat een stuk makkelijker met het gebruik van indicators. Helaas staan de meeste binaire optie handelsplatformen en brokers het gebruik van indicators niet toe omdat de binaire optie handelaar dan een veel groter voordeel heeft ten op zichtte van de broker. Gelukkig staat IQ Option het gebruik van indicators wel toe, zodat je dus veel meer kans hebt, zeker in combinatie met nieuws trading, winstgevende trades te plaatsen.

Lees hier de IQ Option review
Bezoek de IQ Option website

Handel je liever in valuta en aandelen? Dan raad ik aan eens een kijkje te nemen op XM, een van de beste brokers wereldwijd waar je kan handelen met behulp van MetaTrader 4, MetaTrader 5 en Ctrader. Met deze handelsplatformen kan je gebruik maken van honderden indicators en andere technische analyse hulpmiddelen. Meer weten over MetaTrader en het gebruik van indicators? Lees dan hier alles wat je moet weten over MetaTrader.

Lees hier de XM broker review
Bezoek de XM broker website

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com