Duitsland profiteert van lage rente op staatslening

Duitsland heeft sinds 2007 in totaal al meer dan 120 miljard euro minder aan rente betaald aan de Europese Centrale Bank op haar lopende staatsleningen. Dit nieuws publiceerde Welt am Sonntag, als bron werd een berekening van de Bundesbank, de Duitse Centrale Bank aangekaart.

Waar de Duitse overheid in 2007 nog ongeveer 4.3% rente per jaar betaalde op haar staatsschuld, is dit zes jaar later gedaald naar een historisch laag van 2,6%. In 2008 alleen heeft de Duitse overheid meer dan 2 miljard euro bespaart aan rentekosten. Als gevolg van de economische crisis daalde de rente die Duitsland moest betalen aan de Europese Centrale Bank omdat beleggers Duitsland, net als Nederland en Noorwegen, als veilige investering zagen.

Op dit moment heeft Duitsland een tienjarige staatslening lopen met een rente van nog maar 1.02%. In plaats van hyper inflatie lijkt het of Duitsland nu de bedenker is van hyper deflatie, maar dan op haar te terug betalen rente. Dit zou er stiekem op kunnen wijzen dat Duitsland dus toch, zoals we al dachten, de motor achter de West-Europese economie is.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170