Economische groei vierde kwartaal VS langzamer dan verwacht

Er was gisteren niet zoveel actie op de beurs doordat het Goede Vrijdag was. De future exchanges waren gesloten en de valuta markt bood slechts gelimiteerde actie aan aangezien de meeste banken en institutionele beleggers langs de zijlijn bleven staan.

Wel werd er een belangrijk rapport gepubliceerd door de U.S. Commerce Department waarin stond dat economische groei in de VS in het vierde kwartaal langzamer was dan verwacht. Gelukkig niet langzamer dan sommige analisten al hadden voorspelt. Consumenten uitgaven waren wel sterk en hoog genoeg.

Nationaal Bruto Product steeg 1.4% in plaats van de verwachtte 1.0%. De groei van het NBP was in den beginne geschat op 0.7%. De economie groeide 2.0% in het derde kwartaal en breidde in totaal 2.4% uit in 2015. Beleggers en economisten hadden verwacht dat in het vierde kwartaal het NBP onveranderd zou blijven op 1.0%.

Consumenten uitgaven, waaruit meer dan 2/3e van de gehele economische activiteit van de VS bestaat, stegen met 2.4%. Dit was hoger dan gepubliceerd in het laatste rapport, welke 2.0% projecteerde.

De langzame snelheid waarop consumenten geld uitgaven wakkerde wel angst aan onder beleggers op een recessie, hierdoor ontstond een massale sell-off op de aandelenmarkt eerder dit jaar.

Het hogere dan verwachtte NBP ondersteund ook het idee dat de Federal Reserve al rentepercentage wijzigingen in April zal doorvoeren.

Om even de week samen te vatten, een sterkere dollar was het hoogtepunt van de week. Dit werd ondersteund door commentaar van meerdere Federal Reserve leden die indiceerden dat de economie sterk genoeg was om een mogelijke rentepercentage wijziging door te voeren in april.

Dit nieuws zorgde voor hogere Amerikaanse rentepercentages, welke de dollar een aantrekkelijkere belegging maakten. De stijgende dollar hielp markten en grondstoffen gedenomineerd in dollars omlaag. Goud en ruwe olie daalden als gevolg. Olie werd nog lager gedreven door een recordhoogte van ruwe olie inventarissen in de VS.

De euro daalde ten opzichte van de dollar door debatten over de hogere rentepercentages. Echter kwam de meeste druk op de Euro door terroristische aanslagen in Brussel.

De dollar drukte ook op de Britse Pond doordat beleggers bang zijn dat het Verenigd Koninkrijk wellicht de Europese Unie zal verlaten. GBP/USD herstelde aan het einde van de week door hoger-dan-verwachtte detailhandel verkopen en technische oversold condities.

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com