Facebook Whatsapp overname slimme zet van Zuckerberg

Onlangs heeft Facebook het instant messaging service bedrijf Whatsapp overgenomen voor de hoofdprijs van 19 miljard dollar (13,8 miljard euro). 4 miljard dollar hiervan zal cash zijn en 12 miljard in aandelen Facebook. De oprichters van Whatsapp ontvangen ook nog een extra potje van 3 miljard dollar in toegekende aandelen.

Het is de duurste overname tot nu toe; voor de overname van fotodienst Instagram betaalde de social media gigant slechts 1 miljard dollar en bij Snapchat werd Mark Zuckerberg uitgelachen met zijn bod van ‘slechts’ 3 miljard dollar. Toch vinden vele analisten de overname van Whatsapp door Facebook een zeer slimme zet van Mark Zuckerberg.

Door namelijk niet alleen je sociale leven online te beheren maar ook offline in je telefoon heeft Zuckerberg een gigantische databank met gebruikersinformatie, lees: ze weten alles van je. Dit is natuurlijk wel geld waard! Als ik precies weet wie mijn klant is, met wie die omgaat en wat hij of zij leuk vind, dan is dat mooi meegenomen, en zo denken adverteerders er ook over.

Whatsapp telde op moment van aankoop 450 miljoen geregistreerde gebruikers en naar verluidt komen er een miljoen geregistreerde gebruikers per dag bij. Ongeveer zeventig procent van deze nieuwe geregistreerde gebruikers gebruikt de dienst vervolgens dagelijks.Een venture capital bedrijf genaamd Seqouia Capital investeerde volgens The wallstreet Journal ongeveer 60 miljoen dollar in het bedrijf, in ruil voor aandelen die nu al weer zo’n 3 miljard dollar waard zijn.

Facebook zelf bestaat alweer 10 jaar en kent 1,15 miljard maandelijks actieve gebruikers. Er werken 5300 mensen bij Facebook, 100 keer zoveel als bij Whatsapp. Volgens Zuckerberg past Whatsapp bij Facebook: beiden hebben namelijk als doel mensen met elkaar te verbinden.

In een verklaring schrijft Zuckerberg dat Whatsapp op weg is een miljard mensen met elkaar te verbinden. Ook schrijft Zuckerberg zin te hebben in de samenwerking met zijn kennis Jan Koum, oprichter van Whatsapp en zijn team.

Ook Jan Koum, oprichter Whatsapp schrijft positief in zijn verklaring: namelijk dat de snelle groei van Whatsapp gebruikers nu kan worden gestuwd door het simpele en op krachtige wijze versturen van (korte) berichten.  Hij bedoeld hiermee de Facebook-Whatsapp integratie.

De bekendmaking van de overname van Whatsapp door Facebook schoot bij beleggers en aandeelhouders in het verkeerde keelgat door de hoge aankoopsom, en de koers daalde even 3 procent.  Toch zijn Facebook aandelen overigens nog best een goede investering, als je kijkt hoe de aandelen vorig en dit jaar gepresteerd hebben.

Autoriteiten gaan deze deal nog goedkeuren of niet, zo niet krijgt Whatsapp toch een miljard dollar in cash en een miljard dollar in aandelen Facebook, mooi meegenomen.

 

 

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170