Goud heeft beste kwartaal in tijden

Goud sloot de maand maart af met een kleine maar toch significante winst aangezien beleggers gokten op dat goud zou dalen deze maand en het kwartaal uiteindelijk zou eindigen in de rode cijfers gezien de beren de stieren versloegen. Maar zoals altijd, greep de Federal Reserve in, verraste zij de markten en liep het allemaal niet zoals gepland.

Goud begint april op 1234.20, wat een stijging van 16.38% gezien is op jaar basis vergeleken met 1 april vorig jaar maar een 23% daling over de laatste drie jaar. Goudprijzen stegen gisteren en zijn op weg hun grootste kwartaallijkse winst te behalen in drie decennia. Reden hiervoor was dat beleggers de kans op een rentepercentage wijziging van de Federal Reserve vrij klein achten de komende maanden.

Het edelmetaal kreeg een boost eerder deze week doordat Federal Reserve Chairwoman Janet yellen haar verwachtingen uitsprak over hoe de centrale bank haar rente percentages zal wijzigen in 2016, ondanks onzekere wereldwijde groei van de economie.

Verwachtingen dat rente percentages laag blijven zijn goed voor goud, omdat goud haar eigenaren niets uitbetaald en het edelmetaal het moeilijk heeft te concurreren met hoog-opbrengende aandelen of investeringen wanneer creditkosten toenemen.

Goud, een veilige belegging in turbulente tijden, heeft ook geprofiteerd van de onzekerheden onder beleggers, waaronder de angst dat centrale banken machteloos zijn mocht er een tweede 2008-achtige financiële crisis ontstaan en onzekerheid over de consequenties van een ‘’Brexit’’ door het Verenigd Koninkrijk.

Beleggers stortten zich in januari massaal op goud ETFs. Goud voorraden in ETFs stegen 21% naar 1,761.3 metric tons dit kwartaal, de grootste stijging in drie maanden sinds maart 2009, volgens een rapport uitgebracht door Bloomberg eergisteren. In de tussentijd zijn handelsvolumen op de grootste futures exchange, de Comex Exchange in New York, op haar allerhoogst; 14.1 miljoen contracten werden er het eerste kwartaal verkocht, een recordaantal.

Goud en goudmijn ETFs bleken vele beleggers aan te trekken gisteren, tijdens de laatste handelssessie van het eerste kwartaal. Populaire aandelen indexen, welke beleggers een wilde achtbaanrit bezorgden tijdens het eerste kwartaal, bleven vrijwel onveranderd.

SPDR Goud aandelen stegen bijna 1% op de beurs vandaag gezien de dollar verder daalde tegenover andere populaire valuta. Goud’s voordeel in risico-aversieve markten is een populair thema geworden onder beleggers dit jaar.

Volgens het World Gold Council zijn de negatieve rente percentages in Europa en Japan de voornaamste oorzaken van de 16% stijging van de goudprijs.

‘’Vooruitkijkend, hebben staatsobligaties gelimiteerde mogelijkheden, door hun lage-tot-negatieve rendementen, en in onze visie zijn deze dus minder effectief dan goud in het verminderen van risico en het zorgen van diversificatie in de portefeuille. Ook helpt goud beter beleggers lange-termijn objectieven te behalen,” aldus Juan Carlos Artigas, directeur van het World Gold Council. ‘’Portfolio analyse wijst uit dat gealloceerd goud in een laag-rente klimaat meer dan twee keer haar gemiddelde lange-termijn verwachtingen behaald.’’

De Amerikanse dollar index verhandelde gisteren lager en bereikte haar laagste punt in vijf en een halve maand. De Dollar beren hebben een goede week tot nu toe en hebben alle winsten van vorige week teruggepakt. Beleggers en handelaren wachten vandaag het U.S. employment report voor maart uitgebracht door de Labor Department af.

Dit rapport is misschien wel het belangrijkste economische rapport van de maand. Het non-farm payrolls getal wordt verwacht meer dan 200,000 hoger uit. Het handelen zal op veel markten vandaag zeer volatiel worden na publicatie van dit rapport. Wellicht tijd om eens een langweekend te houden of juist per minuut te gaan traden.

Reacties op dit artikel zijn meer dan welkom! Laat een reactie achter via het commentaarsysteem of via het forum. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet contact op te nemen per live chat of email.

Wilt u beginnen met beleggen in goud maar heeft u weinig verstand van de beurs of handelen in het algemeen? Probeer dan de $50 gratis startkapitaal van Trade360 eens. Hiermee kunt u gratis het handelen in aandelen en de beurs in haar algemeen uitproberen. Om gebruik te maken van deze actie klikt men op de banner hieronder en volgt men de gemakkelijke instructies.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com