Hoe beleg je in de Nikkei 225?

De Nikkei 225 Stock Average is Japan’s belangrijkste index, vergelijkbaar met onze AEX index. De Nikkei 225 is een barometer van de Japanse economie en aandelenmarkt. Het meet de performance van de 225 grooste, publiek genoteerde bedrijven in Japan in een aantal verschillende sectoren.

De index is vergelijkbaar met de Dow Jones Industrial Average in de VS. De Nikkei 225 bevat blue-chip bedrijven die beursgenoteerd zijn op de Tokyo Stock Exchange.

Je kan bij de meeste brokers niet direct investeren in een index maar bij Plus500 en Flatex kan je wel beleggen in de Nikkei 225. Eventueel zou je via Binck Bank kunnen beleggen in een exchange-traded-fund (ETF) dat de in Yen-gedenomineerde markt volgt.

Performance achtergrond

De Nikkei 225 is geen tekstboekmodel wat de regels volgt van de normale beurs, welke normaal gesproken stabiel en exponentioneel groeit. De Nikkei 225 bereikte haar top op 29 december 1989, gedurende de Japanse asset price bubble. De intra-day high was toen 38,957.44 en de index sloot op 38,915.87.

De index vermeningvuldigde zich zelf maal zes gedurende het decennium. Vandaag de dag, echter, staat de index er wat slechter voor. Begin 2019 stond de Nikkei 225 op 20,844.45, ruw weg de helft van 30 jaar geleden.

Achtergrond informatie Nikkei 225

Net als de Dow Jones Industrial Average, is de Nikkei 225 Stock Average een prijs-wegende equity index. De ranking van de bedrijven wordt bepaald door de aandelenprijs, welke verschilt van andere grote indexen waar marktaandeel gebruikt wordt ter calculatie. Berekend sinds september 1950 is de Nikkei Azie’s oudste index en men noemt het ook wel Nikkei 225 of Nikkei Index.

Holdings in de Nikkei 225 Index

Sommige van ‘s werelds bekendste merken staan genoteerd op de Nikkei 225. Denk bijvoorbeeld aan Canon Inc. (CAJ), Panasonic Corp. (PCRFY), Sony Corp. (SNE), Nissan Motor Co. (NSANY), Toyota Motor Corp. (TM), Mazda Motor Corp (MZDAY) en Honda Motor Co. (HMC).

De meeste aandelen in de index vallen onder de volgende sectoren: technologie, financien, consumentengoederen, materialen, kapitaalgoederen en transport. In totaal bevat de index bedrijven in 36 verschillende sectoren.

ETF’s

Het kopen en volgen van een individueel aandeel in de Nikkei 225 is niet praktisch en kost relatief veel, vergeleken met Nederlandse, Belgische of Amerikaanse aandelen. Als blegger kan je je exposure op de Nikkei verhogen door exchange-traded-funds van welke de onderliggende activa correleren met de Nikkei 225.

ETF’s zijn een soort mandjes die aandelen bevatten van een onderliggende index. In tegenstelling tot mutual funds, van welke de prijs bepaald word aan het einde van de dag, veranderen ETF prijzen gedurende de hele dag. ETF’s bieden diversificatie aan door een enkele belegging en zijn goedkoper dan individuele aandelen.

Japanse ETF’s

Er zijn een aantal ETF’s die de Nikkei 225 volgen op de Tokyo Stock Exchange. Enkele voorbeelden zijn: Blackrock Japan’s iShares Nikkei 25 ETF, Nomura Asset Management’s Nikkei 225 Exchange Traded Fund (NTETF) en Daiwa Asset Management’s Daiwa ETF Nikkei 225.

Om ETF’s te kunnen verhandelen, dien je een account te openen bij een broker die handelen op de Nikkei 225 toestaat. De brokers waar dit kan zijn Flatex, Binck Bank en Plus500.

Brokers Vergelijken

Houd in het achterhoofd dat het handelen in ETF’s moeilijkheden met zich kan meebrengen. Tokyo’s beursgenoteerde ETF’s zijn doorgaans gedenomineerd in Yen. Je moet dus altijd de valutakoers tussen Yen, Euro en Dollar bijhouden.

Conclusie beleggen op de Nikkei 225

Als je brede exposure wilt hebben op de Japanse aandelenmarkt en dan met name de Nikkei 225, zijn ETF’s het handigst. Kies daarom een broker waar men tegen een zo laag mogelijk tarief kan handelen in ETF’s. Op moment van schrijven is dat Flatex. Echter zijn Plus500 en Binck Bank goede alternatieven. Let op dat je bij Plus500 handelt met leverage en niet 1:1.

Beleggen op de Nikkei 225 oefenen met 100 gratis welkomstbonus

Bij Flatex, een nieuwe broker in Nederland die voorheen alleen in Duitsland beschikbaar was, kan je het beleggen op de Nikkei 225 oefenen met €100 gratis welkomstbonus. Zo kan je zien hoe het handelsplatform werkt en hoe het handelen op de Nikkei in werking gaat. Andere alternatieven zijn de 40k demo rekening van Plus500 of de €200 gratis transactie tegoed actie van Binck Bank.

Beleggen op de Nikkei met 100 gratis welkomstbonus
Handelen op de Nikkei met 40,000 demo rekening
ETF’s kopen die de Nikkei volgen met 200 gratis transactie tegoed

Bronvermelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nikkei_225

Foto genomen door Eddi Aguirre

Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170