Hoe handel ik AUDCAD?

Het AUD/CAD ‘’cross’’ valutapaar is een van de meest interessante valutaparen omdat het veel eigenschappen heeft die andere valutaparen niet hebben. Ook wel het ”commodity cross paar” genoemd omdat het valutapaar beweegt op twee verschillende grondstoffen valuta, de Australische Dollar en de Canadese Dollar.

Een valutapaar handelen – AUD/CAD

De Australische dollar is zwaar afhankelijk van grondstoffen markten dus veranderingen in prijzen daar zorgen voor beweging van het valutapaar. Kijk hoe goud, palladium, platinum, zilver, ijzererts etc. het doen, en je krijgt een goed idee waar de Australische Dollar heen gaat.

Een andere zaak om te onthouden is dat wanneer u handelt in welk AUD valutapaar dan ook, de economische situatie in China belangrijk is aangezien China verantwoordelijk is voor meer dan een derde van de totale Australische export. In andere woorden, een stagnering in China laat een zwakkere vraag naar Australische goederen zien en dit vertaald zich naar een lagere Australische Dollar. Het tegenovergestelde geldt ook, een sterke Chinese vraag staat gelijk aan een sterkere Australische Dollar.

Misschien is het belangrijkste aan het AUD/CAD valutapaar nog wel dat het cross pair een positieve swap betaald en daarom zijn beleggers geïnteresseerd in carry trading actief op het valutapaar. Een positieve swap betekend dat iedere en elke handelsdag de longposities op dit paar een rente, of swap ontvangen proportioneel aan het bedrag geïnvesteerd in de positie.

Hierdoor zijn AUD/CAD bewegingen de meeste tijd zinloos in technische analyse en snelle scherpe stijgingen-en dalingen zijn dit valutapaar meer dan bekend.

De economische publicaties die men in de gaten dient te houden wanneer men handelt in AUD/CAD zijn: elke vorm van Chinese data gerelateerd aan PMI en BNP aangezien dit belangrijke factoren zijn over hoe de Chinese economie zich beweegt, RBA (Reserve Bank Of Australia) bijeenkomsten en persconferenties, CPI (Consumer Price Index) of inflatie aangezien dit de belangrijkste data is voor elke centrale bank, PMI’s in Australië en het besef dat deze in drie verschillende sectoren veranderingen laat zien (bouw, dienstverlening en industrie), edelmetaal-en grondstoffenprijzen.

Om het nog interessanter te maken, wordt de Canadese Dollar sterk beïnvloed door de oliemarkt en olieprijsveranderingen worden gereflecteerd door fluctuaties op CAD. Houdt daarom olie voorraden en OPEC bijeenkomsten in het oog.

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in Australië :

Zoals hierboven al vernoemd, is de Australische economie zwaar afhankelijk van er gebeurd met de Chinese economie en met grondstoffenprijzen, dus men dient continu te weten wat de Chinese economie aan het doen is en hoe goud, platinum, palladium, koper, ijzererts worden verhandeld aangezien deze sterke invloed hebben op het AUD/USD valutapaar.

Naast deze feiten worden PMI’s (Purchasing Manager Index) publicaties in drie verschillende stukken verdeeld, een voor iedere sector: dienstverlening, bouw en industrie. Wanneer PMI niveau boven de 50 uitkomt laat dit een bullish conditie voor de sector zien en een niveau beneden de 50 laat een probleem met recessie zien.

Banencijfers en BNP (Bruto Nationaal product) zijn belangrijke economische publicaties maar belangrijker voor de Australische Dollar zijn interventies van de centrale bank.

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in Canada :

Zoals eerder hierboven genoemd, is alles gerelateerd aan de olie industrie zoals het aantal Amerikaanse olieboorplatformen, olie voorraden, OPEC bijeenkomsten, OPEC productie niveaus, etc. en dit is informatie die elke AUD/CAD forex handelaar zou moeten weten aangezien het valutapaar scherp beweegt op deze data.

Ivey PMI in Canda is de enige PMI die wordt berekend in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Europa en Australië die minimaal twee PMI’s gebruiken) en het is belangrijk omdat deze enkele publicatie de staat van de Canadese economie laat zien en of deze groeit of stagneert. Een score van 50+ toont groei aan en een score onder de 50 stagnatie of zelfs recessie.

De klassieke publicaties dienen in de gaten te worden gehouden, detailhandelsverkopen, BNP (Bruto Nationaal Product), industriële productie data, etc. maar de meest belangrijke factor naast rente percentage wijzigingen van de Bank of Canada, blijft de olieprijs.

Over de Bank of Canada gesproken, elke bijeenkomst wordt gevolgd door een persconferentie en tijdens de persconferentie worden vragen gesteld waardoor tijdens zo’n persconferentie de valuta erg volatiel is.

Hoe kan ik inspelen op economische publicaties?

Verwacht een valutapaar dat even snel beweegt als het EUR/GBP ‘’cross pair’’ en als verwachtingen hoger uitkomen dan verwacht zal de val of klim scherper zijn. De ‘’range’’ waarin AUD/CAD handelt valt vaak mee.

Ook in deze educatie reeks:

Hoe handel ik AUD/USD?
Hoe handel ik GBP/USD?
Hoe handel ik EUR/JPY?
Hoe handel ik USD/JPY?
Hoe handel ik EUR/GBP?
Hoe handel ik EUR/USD?

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!