Hoe handel ik EURJPY?

Het belangrijkste om te onthouden wanneer het om het EUR/JPY valutapaar gaat is dat het een kruisingspaar is en kruisingsparen bewegen anders vergeleken met andere valutaparen.

Een valutapaar verhandelen – EUR/JPY

Het verschil tussen een major en een cross valutapaar komt door het feit dat de zogenaamde majors altijd de Amerikaanse Dollar als component hebben, en de cross valutaparen niet. De Amerikaanse dollar blijft de wereldvaluta en de gehele beurswereld draait om de Amerikaanse Dollar. Het is niet duidelijk of deze status van de Amerikaanse dollar ook nut heeft voor de Verenigde Staten, een ander feit is wel duidelijk: cross valutaparen zijn er niet direct van afhankelijk.

Doordat dit het geval is beweegt het EUR/JPY valutapaar door veranderingen tussen de EUR/USD en USD/JPY valutaparen, twee major valutaparen die een inverse correlatie met elkaar hebben.

Echter, is deze correlatie niet 100% als in dat het zou betekenen dat EUR/USD 1 punt daalt, USD/JPY met 1 punt zou stijgen of vice versa. Als we hieraan toevoegen dat JPY valutaparen altijd zwaar afhankelijk zijn van wat er gebeurd op de aandelenmarkt zien we al dat het een moeilijk totaalbeeld word.

Zoals elk ander Euro gerelateerd valutapaar, is dit valutapaar afhankelijk van Europese data en wat er gebeurd in de Eurozone in het algemeen.

Belangrijkste data gepubliceerd in Europa: ECB bijeenkomsten welke 8 maal per jaar plaatsvinden, persconferenties die hierop volgen, PMIs (Purchasing Managers Index) en CPI (Consumer Price Index).

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in Europa:

Het spreekt voor zich dat nieuws buiten Europa en Japan weinig effect heeft op het EUR/JPY valutapaar. Wanneer het op Europa aankomt, is het CPI (Consumenten Prijs Index) de belangrijkste graadmeter aangezien deze de huidige inflatiestand representeert. De ECB (Europese Centrale Bank) kijkt naar het inflatie niveau om haar monetair beleid aan te passen.

Daarna is de PMI (Purchasing Manager index) het belangrijkste. Deze laat zien of een sector uitbreid of stagneert en hoe de centrale bank deze data interpreteert: bullish of bearish, hawkish of dovish.

GDP (Gross Domestic Product) of BNP (Bruto Nationaal Product) en werkloosheidscijfers zijn belangrijke informatiestukken die beleggers in acht moeten een wanneer zij handelen in EURJPY. De Euro beweegt het meest tijdens een ECB bijeenkomst die elke maand word gehouden. Na elke ECB bijeenkomst is er een persconferentie. Tijdens deze persconferentie stellen journalisten vragen en de ECB president beantwoord er een paar. Tijdens deze ‘’minuten’’ is de markt heel volatiel en fluctueert EURJPY het meest.

In het algemeen zijn deze economische publicaties er alleen voor beleggers zodat zij een weloverwogen mening kunnen vormen over wat de centrale bank volgende bijeenkomst gaat doen. Als bijvoorbeeld inflatie daalt onder het target van de ECB, dan is het normaal om te verwachten dat rente percentages omlaag zullen gaan, wat negatief is voor de Euro in zijn algemeen en dus effect heeft op EURJPY.

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in Japan:

Recentelijk, is het belangrijkste om in de gaten te houden wanneer het aankomt op de Japanse economie wat de centrale bank (Bank of Japan) gaat doen aan en wat deze zegt over het Japanse obligatie terugkoop programma.

Het is algemeen bekend dat het obligatie terugkoop programma in Japan, of quantitive easing program, zoals het ook wel genoemd wordt, de meest agressieve is ter wereld in de zin dat het land drie keer meer compensatie biedt voor de obligaties dan de Verenigde Staten en dat terwijl de economie meer dan twee keer kleiner is.

Dit zorgt ervoor dat de dynamiek in de Japanse economie zwaar beïnvloed wordt door monetair beleid van de Bank of Japan en dit maakt elke speech, persconferentie, bijeenkomst interessant om te volgen door forex handelaren over de hele wereld.

Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, zijn economische publicaties als het CPI (Consumenten Prijs Index), GDP (Gross Domestic Product) of BNP (Bruto Nationaal Product), Tankan Rapport etc. van invloed op het EUR/JPY valutapaar maar staan deze op de tweede plek omdat de markt vaker gefocust is op de correlatie tussen het EUR/JPY valutapaar en wereldwijde aandelenmarkten, met die van de VS in het algemeen.

De klassieke relatie tussen rente percentages en beslissingen van de centrale banken gaat ook hier weer op en het is bekend dat hogere inflatie zorgt voor hogere rente percentages en lagere inflatie zorgt voor lagere rente percentages. Dit betekend dat wanneer er een CPI publicatie op komst is, beleggers kunnen rekenen op meer volatiliteit.

Hoe kan ik inspelen op economische publicaties?

Verwacht veel volatiliteit aangezien dit ‘’cross’’ valutapaar sneller beweegt dan EUR/GBP door de aandelenmarkt waarvan de Japanse Yen afhankelijk is.

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

4 Responses to “Hoe handel ik EURJPY?”

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!