Hoe handel ik USDJPY?

Het USD/JPY valutapaar is een van de vaakst verhandelde valutaparen en meest interessante valutapaar om in te handelen doordat het een hoge correlatie heeft met aandelen markten.

Een valutapaar verhandelen – USDJPY

Dit betekend dat wat er op de aandelenmarkt gebeurd wereldwijd invloed heeft op het USD/JPY valutapaar en het valutapaar USD/JPY invloed heeft op de wereldwijde aandelenmarkt.

Om deze reden zijn monetair beleid en economische data die aandelen doet bewegen de belangrijkste factoren voor het USD/JPY valutapaar, zelfs belangrijker dan economische publicaties uit Japan.

Recentelijk kwam het valutapaar in een flinke rally terecht nadat de Bank of Japan een quantitive easing program invoerde en er zijn geen tekenen dat deze snel zal verdwijnen. Dit maakt de Japanse Yen een slachtoffer van inflatie dragende activa op de aandelenmarkt.

De volgende aspecten zijn het allerbelangrijkste tijdens het handelen in USD/JPY:

– Aandelenmarkten, en vooral Amerikaanse, monetair belied in de Verenigde Staten en Japan. Het beste voorbeeld is dat toen beide centrale banken quantitive easing programs hadden, het USD/JPY valutapaar agressief steeg.
– Rente percentage beslissingen en persconferenties van centrale banken. De Bank of Japan houdt een maandelijkse bijeenkomst, de Federal Reserve eens in de zes weken. Tussendoor doet de Federal Reserve korte publicaties, ‘’minutes’’ genaamd.
– Het Tankan rapport in Japan laat de staat van de gehele Japanse Economie zien.

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in Japan:

Recentelijk, is het belangrijkste om in de gaten te houden wanneer het aankomt op de Japanse economie wat de centrale bank (Bank of Japan) gaat doen aan en wat deze zegt over het Japanse obligatie terugkoop programma.

Het is algemeen bekend dat het obligatie terugkoop programma in Japan, of quantitive easing program, zoals het ook wel genoemd wordt, de meest agressieve is ter wereld in de zin dat het land drie keer meer compensatie biedt voor de obligaties dan de Verenigde Staten en dat terwijl de economie meer dan twee keer kleiner is.

Dit zorgt ervoor dat de dynamiek in de Japanse economie zwaar beïnvloed wordt door monetair beleid van de Bank of Japan en dit maakt elke speech, persconferentie, bijeenkomst interessant om te volgen door forex handelaren over de hele wereld.

Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, zijn economische publicaties als het CPI (Consumenten Prijs Index), GDP (Gross Domestic Product) of BNP (Bruto Nationaal Product), Tankan Rapport etc. van invloed op het USD/JPY valutapaar maar staan deze op de tweede plek omdat de markt vaker gefocust is op de correlatie tussen het USD/JPY valutapaar en wereldwijde aandelenmarkten, met die van de VS in het algemeen.

De klassieke relatie tussen rente percentages en beslissingen van de centrale banken gaat ook hier weer op en het is bekend dat hogere inflatie zorgt voor hogere rente percentages en lagere inflatie zorgt voor lagere rente percentages. Dit betekend dat wanneer er een CPI publicatie op komst is, beleggers kunnen rekenen op meer volatiliteit.

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in de Verenigde Staten:

Als het aankomt op de Verenigde Staten is het belangrijk aan te geven dat dit de grootste economie wereldwijd is en dat er enorm veel economisch nieuws uit de Verenigde Staten komt elke maand.

Doordat de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, een duaal mandaat hanteert, zijn banendata (Non-Farm Payrolls) en inflatie (CPI) de belangrijkste economische publicaties waar beleggers op moeten lekker. Echter zijn er ook een aantal andere belangrijke rapporten die van tijd tot tijd gepubliceerd worden: ISM (Institute for Supply Management) Manufacturing en Non-manufacturing (dit zijn de Amerikaanse tegenhangers van Europa’s PMI, genoemd hierboven), Retail Sales (op maandbasis), GDP (per kwartaal), PPI (Producer Price Index), ADP (private payrolls), Durable Goods orders en meer.

Hoe kan ik inspelen op economische publicaties?

Verwacht alvast dat economische publicaties niet al te veel betekenen voor het USD/JPY valutapaar. Vaak worden deze gepubliceerd in de Aziatische sessie welke kenmerkend is aan lage liquiditeit en lage volatiliteit. Echter, als de economische publicatie enorm verschilt van de verwachting, dan gaat de markt scherp bewegen aangezien lage liquiditeit zorgt voor scherpe en snelle prijsbewegingen.

Doordat er zo’n sterke correlatie is met Amerikaanse aandelenmarkten is het vaak verstandig te kijken wat daarmee gebeurd. Qua futures dient men altijd te kijken naar wat de aandelenmarkten doen voordat men een weloverwogen voorspelling van het USD/JPY valutapaar kan doen.

Ter vergelijking tussen beide typen economisch nieuws, de echt belangrijke publicaties komen uit de Verenigde Staten en niet uit Japan. In feite, kunnen we eigenlijk zeggen dat nieuws uit Japan gezien kan worden als tweederangs vergeleken met de Verenigde Staten.

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

6 Responses to “Hoe handel ik USDJPY?”

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!