Hoe herken je een Pump en Dump en hoe vermijd je deze?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is pump en dump? Pump en dump is een georganiseerde vorm van financiële fraude waarbij beleggers misleid worden. Deze gedupeerde beleggers kopen cryptocurrencies tegen kunstmatig hoge prijzen – vaak aan de man gebracht door betaalde beroemdheden en social influencers.

Als je deze crypto winter overleven wilt en jezelf inlezen over hoe het crypto ecosysteem precies werkt, dan is dit hét artikel dat je gelezen moet hebben. 

Aangezien wij ons nu in een bear market bevinden, is het van extra groot belang dat je een veelbelovend crypto project van een scam coin onderscheiden kunt. Ongetwijfeld zullen er de komende tijd wat dubieuze nieuwe crypto projecten langskomen dus laten we eens de werking van dit soort projecten, ofwel pump en dumps bespreken.

Wat is pump en dump?

Zoals we in de intro van dit artikel al even kort besproken hebben, zijn pump en dumps dus een vorm van fraude waar crypto traders en investeerders misleid worden en coins te duur inkopen. Vervolgens daalt de crypto in kwestie spontaan enorm in waarde en blijven de traders en investeerders met lege handen en een volle bag achter.

SafeMoon token is een van de beste voorbeelden van een typische pump en dump coin. Bij de promotie van deze crypto waren beroemdheden en social media influencers betrokken zoals Nick Carter, Soulja Boy, Lil Yachty en Jake Paul.

Toen investeerders eenmaal massaal de coin of token gekocht hadden tegen de al te hoge prijzen, verkochten de mensen met de grootste aantallen tokens al hun coins op hetzelfde moment, waardoor de crypto ontzettend veel in waarde daalde in een zeer kort tijdsbestek.

Terwijl fraudeurs pump en dumps vermommen onder het mom van het creëren van de volgende reeks crypto-miljonairs, hebben goed geïnformeerde investeerders de overhand bij het identificeren en vermijden zij enkele vorm van betrokkenheid.

Hoe kun je een pump en dump herkennen?

Pump en dumps kun je meestal herkennen aan 3 dingen. Ten eerste beloven deze altijd een real-world use case te hebben. Ten tweede beloven deze enorm hoge winsten voor hen die er vroeg bij zijn. Last, but not least, staan beroemdheden en social media influencers volledig achter de coin en beweren zij met al hun crypto knowledge dat het dé volgende 100x coin gaat zijn.

Pump en Dump

Het succes op de lange termijn van een cryptocurrency is erg afhankelijk van de use cases die het dient. Als gevolg hiervan volstaan ​​mensen die pump en dump projecten geloven vaak hun betrokkenheid door de use-cases te benadrukken die de crypto of token wil dienen. Bovendien lokken de bedenkers van dit soort praktijken meestal beroemdheden hun coin of token te promoten in ruil voor een vooruitbetaling in cashgeld of, nog erger, tokens in het project.

Vervolgens gaan de beroemdheden en influencers de coin of token dan promoten en verkopen aan hun vertrouwende en nietsvermoedende fans, vaak met de belofte dat de crypto coin of token veel winst zal opleveren in een korte tijd.

Echter ging het bij SafeMoon net even wat anders. Beroemdheden en influencers pasten hier de zogenoemde ‘slow rug pull’ tactiek toe, wat een langzame verkoop van crypto tokens impliceert waardoor het handelsvolume van particuliere beleggers hoog bleef.

Do Your Own Research (DYOR)

In de volgende bull market cyclus zullen traditionele en crypto beleggers over de hele wereld hun inspanningen opvoeren om verliezen van de aanhoudende bearmarkt terug te verdienen. Met deze informatie in het achterhoofd zullen fraudeurs proberen kansen te vinden om onoplettende investeerders voor de gek te houden door onrealistische winsten voor te stellen. Als gevolg hiervan staat doe je eigen onderzoek, op z’n Engels Do Your Own Research (DYOR), als een van de beste adviezen in crypto.

Waarom geen pump en dump Telegram of Discord group joinen?

Onze goede vriend Coffeezilla legt in de onderstaande video precies uit waarom het niet zo’n verstandig is lid te worden van een pump and dump groep.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com