Hoe lees ik candlesticks af in koersgrafieken?

De meest voorkomende en makkelijke manier om een grafiek te volgen is door middel van Japanse candlesticks. Deze helpen je een prijsbeweging te spotten en markt-in en uitgangen te vinden. Japanse candlesticks werden al gebruikt door Japanse rijsthandelaren 200 jaar geleden.

Om deze candlesticks grafieken te ‘lezen’ moet je de structuur van de candlesticks kennen.

Japanse candlesticks helpen je zogenaamde patronen vinden. Dit zijn het soort figuren die periodiek voorkomen op de koersgrafieken. Je kan deze patronen vervolgens gebruiken om je handelsstrategie aan te passen.

Je kan met Japanse candlesticks makkelijk een keerpunt of trend vooruitzetting spotten. Op beide deze bewegingen kan een belegger winst maken.

Hoe zet ik candlesticks aan?

Verwissel je grafiek naar Japanese candlesticks.

Hoe zet ik candlesticks aan in IQ option?
vervolgens wordt de grafiek weergegeven in Japanse candlesticks en kan het analyseren beginnen.
IQ option candlestick charting

Hoe werkt het?
De Japanse kaarsen bestaan uit hogere en lagere schaduwen aan de uiteinden van het ‘lichaam’ van de kaars. De kaars geeft een interval tussen de openings en sluiting prijs weer. Als de markt of koers omhoog ging, is het ‘lichaam’ van de kaars groen, als de markt of koers naar beneden bewegen is, is het ‘lichaam’ van de kaars rood.

candlesticks binaire opties avatar

In de candlestick analyse is het de taak van de belegger patronen te leren herkennen in de grafieken. Als een belegger snel reageert op deze patronen kan hij/zij meer winst behalen dan andere beleggers die pas later inspringen (full swing).

Er zijn eigenlijk een paar basis strategien die men kan toepassen op de candlestick analyse. Door deze strategien te gebruiken kan men een trend ommekeer snel en efficiënt herkenen.

De Piecing Line Candlestick Pattern (Uptrend of opwaarts)

Het ‘Piercing line patroon’ is een handelsstrategie die gebruikt word om te bepalen of er een opwaartse ommekeer aanwezig is op een dalende koers (bestaande uit twee kaarsen).

Simpel voorbeeld:

Vind twee kaarsen op de grafiek, van welke één sluit boven het lichaam van de vorige neerwaartse trend kaars.
Wacht op de tweede opwaartse kaars.
Wanneer de derde opwaartse kaars verschijnt, koop je een call optie.

candlestick charting leren gebruiken handelen in binaire opties

Drie zwarte kraaien strategie (neerwaarts)

De ‘drie zwarte kraaien’ handelsstrategie richt zich op het definiëren van een ommekeer op een neerwaartse trend op een opwaartse trend (bestaande uit lange neerwaartse kaarsen).

Simpel voorbeeld:

Vind een sterke opwaartse trend bestaande uit meerdere dalende (groene) kaarsen op rij;
Wacht op een ommekeer, drie neerwaartse (rode) kaarsen op rij
Na het sluiten van de derde kaars, koop je een put (verkoop) optie.

candlestick charting leren gebruiken handelen in binaire opties

Geavanceerd gebruik

De candlestick patronen worden traditioneel ook wel ‘reversal patterns’ of ‘kicker patterns’ genoemd omdat zij waarschuwen voor veranderingen in de trend (niet per ce een ommekeer!), wanneer de trend gradeert of plat langs de huidige bewegingen gaat van een trend. Om deze reden moeten we ook op andere indicatoren letten als steun-en weerstand niveaus, tegenkracht en bewegende gemiddelden (moving averages) letten als we gebruik maken van candlestick patronen.

Pin-bar strategie

Pin Bar is een handelsstrategie die gebaseerd is op hele specifieke koers patronen. Dit patroon lijkt beleggers voor de gek te houden, door een valse sterke ommekeer te laten zien. In de meeste gevallen is dit patroon een sterk signaal betreffende de richting van een prijsverandering.

Martin Pring legt in zijn boek ‘On the Pricing Model’ uit hoe kaarsen en staven (bars) bewegen en hij noemt de term ‘Pinnochio Bar’’.

Simpel voorbeeld:

Ga op zoek naar een ‘Pinocchio kaars’ welke een signaal kan zijn de markt binnen te dringen. Hier is een voorbeeld van hoe zo een ‘Pinocchio Kaars’ eruit ziet:

candlestick charting leren gebruiken handelen in binaire opties

Definieer hoe ‘goed’ de Pin-bar is.Basis eigenschappen van een goede Pin-bar:
-Pin-bar’s open en sluiting niveaus dienen te worden geplaatst na het einde van een bar ook wel, niet dichtbij de bodem of top.
-Pin-bar’s open en sluiting niveaus dienen geplaatst te worden vlakbij de vorige bar, ook wel ‘eye’ genoemd.
Als alle parameters goed zijn, koop je een optie op het moment dat de Pin-bar sluit.
Als de Pin-bar naar beneden gesloten is (rood) dan koop je een put optie.
Als de Pin-bar naar boven gesloten is (groen) dan koop je een call optie.

Geavanceerd gebruik

Pin-bar wordt gebruikt om apart op een koers te handelen, maar de beste resultaten worden behaald wanneer een Pin-bar gebruikt wordt tijdens:

Break-even punten op ‘moving averages’,
Break-even punten op steun en weerstand punten,
De meest krachtige patronen komen voort uit door combinatie van bovenstaande factoren.
Op de bodem of top van een trend.

Als de Pin-bar gevormd is onder omstandigheden hierboven, indiceert dit op hoge kans dat een trend gaat veranderen. Zodra de Pin-bars laagste punt bereikt is en dan vervolgens omgekeerd richting de neus gaat, is dat het laatste signaal dat wij beleggers nog krijgen om vertrouwen te krijgen.

Huiswerk: probeer opties te kopen op een demo rekening volgens grafische patronen na deze cursus beleggen te lezen. De IQ Option app en handelsplatform demo ontleent zich hier prima voor.

Leer beleggen met $1000 demo geld of vanaf 10 euro met echt geld.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com