Hoe ontwikkel je een handelsgeest? – Trading Psychologie

Hoe krijg je nu een handelsgeest? Handel beter op de beurs en houd je geest er bij. Trading psychologie is heel belangrijk tijdens traden op de beurs.

”De grootste vijand van een belegger is angst. Hij die bang is, verliest.” Dat is de onderliggende thesis van ”tradingpsychologie”, een in 2012 in Duitsland gepubliceerd beleggingsboek wat werd ontvangen met groot enthousiasme. Veel lezers en recensenten waren van mening dat het het beste boek over het onderwerp dat zij ooit gelezen hadden. Anderen vonden het het eerste praktische boek wat daadwerkelijk te gebruiken viel.

Auteur van het boek, Norman Welz, is een psycholoog en journalist die een specifieke interesse voor de beurs en handelspsychologie heeft ontwikkelt. Zijn specialitet is handelspsychologie, een onderwerp waar hij niet alleen zelf veel ervaring mee heeft maar ook unieke inzichten. Naast andere bezigheden, helpt hij beleggers en traders om hun brein in de juiste richting te sturen.

Wellz onderscheid zich met zijn werk en boek van de algemene beleggingsliteratuur en onderstreept de toepasbare handelspsychologie. Het is algemeen bekend dat beleggers en day traders discipline moeten bezitten, maar dit idee enkel accepteren is simpelweg niet genoeg voor beleggers en day traders om op de juiste manier te handelen.

Het zit hem allemaal in de mindset

De essentie van het probleem is dat de meeste mensen zekerheid nodig hebben in allerlei vormen, maar ”beleggen is een van de meest onzekere businesses waar je in kan zitten”, aldus Welz. Hij beargumenteert dat geen enkel ander beroep zo veel en zulke intense emoties veroorzaakt. Hij gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat beursactiviteiten geld personificeren: ”we handelen niet alleen in activa en geld, we worden geld,” volgens Welz.

Om efficient te handelen, is de juiste mindset belangrijk. Toch is niets moeilijker dan onszelf distantieren van het enorm aantal factoren welke onze gedachtegang of mindset in eerste instantie veroorzaken en dicteren hoe ons brein werkt. We worden beinvloed door ouders, familie, vrienden, omgeving, media, boeken en meer.

Tegen de tijd dat we beginnen met beleggen, zorgen al deze invloeden voor gefixeerde handelspatronen die vaak afunctioneel of suboptimaal zijn. Het proberen te veranderen van deze patronen is moeilijk en soms zelfs beangstigend.

Waarom negeren traders psychologie?

Om Welz’s aanpak te begrijpen, is het noodzakelijk dat we de pervasieve rol van psychologie en het brein begrijpen. Hoewel we weten dat psychologie belangrijk is tijdens beleggen, en dit niets nieuws is, gelooft Welz dat traden letterlijk 100% psychologie is. Zonder psyche kunnen we nooit financieel risico evalueren or trends herkennen. ”Geen hersens, geen handelen op de beurs,” aldus Welz.

Mentale kracht is dus absoluut fundamenteel nodig voor succes op de beurs. Sterker nog, zo’n 95% van alles wat we doen gebeurd door ons onderbewustzijn. We zijn geneigd ons gedrag keer op keer te herhalen. Vaak betekend dit herhalend patroon dat we het verkeerde doen – en blijven doen.

Om deze stelling te verdedigen, refereert Welz naar een studie waarin 120 traders een systeem kregen wat haar intrinsieke waarde statistisch 19 van de 20 afgelopen jaren verhoogde. Na een test jaar werd het duidelijk dat 119 beleggers faalden het systeem te volgen doordat mentale afleidingen hun van het systeem deed afwijken.

Alle beleggers op een enkele na, volgde het verkeerde mentale proces. ”Hoogmoed komt voor de val,” volgens Welz. Het systeem was goed, maar de houdingen van de traders en de psychologie die toegepast werd door de beleggers niet.

De meeste beleggers en day traders zijn mannen die denken dat psychologie niet echt toepasbaar is. Zij denken dat simplistische acties als kalmheid, rationaal denken, informatie en ervaring voldoende zijn. Dit is echter niet het geval. Dus, wat kunnen we nu doen om ons brein onderbewust toch goed te doen handelen?Welz’s aanpak

Welz werkt met de hersenen van traders door het onderbewustzijn en met hypnose technieken. Studenten worden in een betrouwbare gedachtegang geleid en de nodige competentes worden belicht op een hersenscan. Ook al klinkt dit als nonsens, heeft Welz wel honderden beleggers hun blokkades en angsten doen verdwijnen. Hij heeft zelfs een sportkampioen Olympisch goud laten winnen.

Verder heeft hij beleggers geld doen verdienen door de juiste mentale energie, motivatie en dus gedragingen te leren en geven. Hij onderstreept dat ieder mens unieke mentale blokkades en barrieres heeft en deze moeten worden doorbroken om succesvol te worden en blijven.

”handelsgeest” komt van iemands gedrag in de gewenste richtng drijven en mentale weerstand en angst overkomen. Al helemaal wanneer het aankomt op trading. Welz gelooft dat er erg veel weerstand is, wanneer iemand handelt op de beurs. Het is niet zo dat handelstechnieken irrelevant zijn, maar dat men wel de juiste mentale patronen dient te volgen, wanneer men handelt op de beurs.

Effectief handelen betekent vaak verandering van personaliteit. Volgens Welz ”zijn mensen die dit niet willen proberen de beurs niet waardig.” En kunnen zij beter hun geld sparen op een bankrekening. Hen die zich enkel concentreren op de zogenaamde logische aspecten van grafieken en trends, zullen vroeg of laat ten onder gaan aan hun emoties, tijdens het traden.

Alles in dit artikel heb ik een korte versie van Welz theorie en visie belicht. De essenties zijn hierboven beschreven. Ik geloof er zelf n dat iedereen een belegger of trader kan worden, als hij/zij maar eigen emoties overwint. Je moet een goed inzicht krijgen in de realiteit als succes het gevolg is van goed handelen. Naast de juiste mindset spelen natuurlijk beurskennis, vaardigheden, informatie en onderzoek allen een belangrijke rol tijdens het traden.

Wel geloof ik er in dat het hard werk is om op dat niveau te komen. Net als Welz geloof ik dat beginnende beleggers niet moeten denken dat ze kunnen beginnen met een mini-account en leven van hun tradinginkomsten als professionele belegger binnen zes maanden. Dit wordt op Youtube overigens door sommigen wel zo gepretendeerd. Het vereist tijd en devotie. Als dit niet het geval was, hadden we allemaal wel een Ferrari, Lamborghini en een Shopify dropship webshop 😉

Bestel het boek via onderstaande link en heb het morgen nog in huis via Bol.com:

Oefen online beleggen met €100 gratis welkomstbonus

Kijk of beleggen iets voor jou is met de gratis €100 welkomstbonus. Oefen het online beleggen zonder je eigen geld op het spel te zetten. Beleg pas met eigen geld als je door hebt hoe het handelsplatform werkt. Ontvang €100 welkomstbonus enkel voor het aanmaken van een account.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170