Hoe verdient Whatsapp geld?

WhatsApp is opgericht in 2009 door Brian Action en Jan Koum als alternatief op dure SMS-diensten. De app stelt gebruikers in staat al hun contactpersonen in één keer in te laden en iedereen gratis berichten te sturen wanneer de app geïnstalleerd is. WhatsApp is beschikbaar op iPhones, Androids, Blackberries, Windows telefoons, Nokia telefoons en sinds kort zelfs op desktop PC’s.

Facebook kocht WhatsApp in februari 2014 tegen 19 miljard Dollar en volgens het 2014 Facebook Form 10-Q heeft het bedrijf vervolgens de negen maanden die hierop volgde een winst gedraaid van $1,289,000.

Op maandag 30 april 2014 kondigde WhatsApp oprichter en Facebook Inc. directeur Jan Koum aan te vertrekken bij Facebook. Volgens diverse media besloot Koum Facebook te verlaten door een onenigheid over Facebook om ging met gebruikersdata en de drang ook in WhatsApp te adverteren. Samen met medeoprichter Brian Action strijd Koum al tijden voor meer privacy voor WhatsApp gebruikers.

In februari 2018 bereikte WhatsApp 1.5 miljard gebruikers en werd het Facebook’s belangrijkste digitale activa. WhatsApp werd ook als berichtensysteem populairder dan Facebook’s messenger en Instagram. In dit artikel gaan we kijken hoe WhatsApp precies geld verdient.

één Dollar per keer

Het korte antwoord zou zijn: $1 per keer. In sommige landen kostte de app $1 om te downloaden. In andere landen was het eerste jaar gratis maar ieder jaar daarna kostte lidmaatschap $1. In andere woorden heeft WhatsApp dus een subscriptie model. Op het hoogtepunt had WhatsApp 700 miljoen betalende gebruikers wereldwijd en kan de jaarlijkse winst op 700 miljoen Dollar per jaar geschat worden.

In januari 2016 kondigde Facebook aan in haar 10-Q formulier dat WhatsApp op dergelijke manier gemonetized word dat er geen betekenisvolle winst kan worden gerealiseerd de komende jaren. Kort daarna kondigde WhatsApp aan in een blog post dat het tijdperk van het subscriptie model afgelopen zal zijn en de messaging dienst vanaf heden gratis te gebruiken zou zijn.

Op moment van schrijven zijn er nog geen ads in de app, echter zal dit veranderen komend jaar. WhatsApp is tools aan het testen om gebruikers te laten communiceren met bedrijven en organisaties, direct via de app. De desbetreffende instanties zullen betalen voor het directe contact met de klant.

Hoewel WhatsApp’s jaarcijfers niet publiekelijk toegankelijk zijn (doordat Facebook haar winst niet weergeeft per bedrijf), schatte Forbes de totale winst van WhatsApp op zo’n 5 miljard Dollar rond 2020. Gemiddeld zou WhatsApp zo’n $4 per gebruiker verdienen. Sinds februari 2018 heeft WhatsApp meer dan 1.5 miljard gebruikers en worden er meer dan 60 miljard berichten per dag verstuurd.

Buiten de Verenigde Staten is het sturen van berichtjes duurder geworden. SMS apps zijn populair en worden met succes gemonetized. WeChat, de populairste Chinese SMS app heeft ads en online spelletjes. WeChat is deels van Tencent’s en draaide maar liefst 6 miljard Dollar in het laatste kwartaal van 2016. WeChat heeft 846 miljoen wereldwijde gebruikers.

Focus op groei

WhatsApp groeit met zo’n miljoen nieuwe gebruikers per dag, voornamelijk in Latijns-Amerika, India en Europa. Met SMS apps is de groei altijd exponentieel, want wanneer een persoon in een sociale groep de app download en anderen erover vertelt, registreren vele nieuwe personen zich om te kunnen communiceren met de originele persoon. Deze nieuwe gebruikers moedigen op hun beurt weer nieuwe gebruikers aan de app ook te downloaden en te gebruiken.

Door verhoogde markt penetratie wordt de app onmisbaar en blijft het gebruikersaantal groeien.

Gaat het echt om het geld?

Sommige analisten speculeren over het feit dat er geen rationele reden is voor Facebook om WhatsApp te kopen afgezien van de toegang tot de persoonlijke data van haar gebruikers. Met locatie voorzieningen ingeschakeld worden er meer dan 60 miljard berichten per dag gestuurd.

Met z’n allen sturen we dus gemiddeld zo’n tien WhatsApp berichtjes per dag. Facebook heeft intussen toegang tot de gehele contactlijst van de gebruikers en dus toegang tot een schat aan persoonlijke informatie, welke allemaal geupload en bewaard wordt op haar servers.

Hoewel Mark Zuckerberg in het verleden stelde dat data niet gebruikt zal worden om gerichtere reclame naar Facebook gebruikers te sturen, bleek dit niet het geval. De gebruikers van WhatsApp dienen nog steeds zelf ergens onder instellingen de settings zo in te stellen dat er geen informatie met Facebook gedeeld word.

End-to-end encryption

WhatsApp en andere aanbieders van berichtendiensten hebben het moeilijk gehad het afgelopen jaar doordat overheden over de gehele wereld vast hebben gesteld dat de apps gebruikt worden om terroristische daden te plegen. Overheden en anti-terreur bewegingen willen dat bedrijven de encryptie sleutels overleggen zodat de berichten van en naar terroristen eerder kunnen worden onderschept. De bedrijven weigeren echter hieraan mee te doen.

Conclusie

Hoewel sommige beleggers en analisten van mening zijn dat Facebook te veel heeft betaald voor WhatsApp, denken anderen weer dat er nog enorme groei mogelijkheden zijn voor de berichtendienst. Denk jij dat WhatsApp nog verder zal groeien of zal er spoedig een nieuwe SMS-app ten tonele verschijnen?

Oefen met €100,000 demorekening te handelen in aandelen, opties en cryptocurrencies

Wil jij leren beleggen maar heb je geen idee waar te beginnen? Probeer dan vandaag nog de gratis aandelen simulator.

Doe samen met honderden andere Onlinehandelen.com beleggers mee aan diverse beleggingswedstrijden en win echt geld bedragen! Oefen online beleggen zonder je eigen geld in te zetten voordat je met eigen geld de beurs op gaat. Of je nu wilt leren beleggen in aandelen, opties, cryptocurrencies of virtual items en skins, oefen 100% gratis en verblijvend met de €100,000 demorekening.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170