Hoe werkt een blockchain?

Het internet beloofde een tijdperk van gedecentraliseerde vrijheid, maar vandaag zijn we nog steeds sterk afhankelijk van gecentraliseerde spelers zoals we deden in het analoge tijdperk. Veel van de processen die ons wereldwijde financiële systeem en de wereld als geheel besturen, zijn nog steeds op papier gebaseerd en lopen het risico op menselijke fouten door gecentraliseerde autoriteiten. Blockchain-technologie is hier om dat te veranderen.

– Een blockchain is een gedecentraliseerde, fraudebestendige database
– Een blockchain is een ingenieus systeem om wederzijds vertrouwen en collectieve consensus te waarborgen
– Een cryptocurrency zoals Bitcoin is slechts een van de vele toepassingen van een blockchain
Contracten, digitale identiteiten, logistiek, zowat alle soorten activa en nog veel meer kunnen ook profiteren van het gebruik van een blockchain

In deze les leer je de basisprincipes van blockchain.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een speciaal type database. Transacties worden niet beheerd door één partij, maar de volledige transactiegeschiedenis wordt vastgelegd in een gedecentraliseerd, gedistribueerd grootboek.

Blockchain-technologie is veilig en robuust en dus ideaal voor het opslaan en verwerken van gevoelige informatie. Het revolutionaire aspect achter blockchain is dat processen niet door één, maar door meerdere computers tegelijk worden voltooid.

Bitcoin is een typische applicatie. Het vertrouwen in Bitcoin wordt beveiligd via een gedecentraliseerd, onveranderlijk grootboek dat niet wordt beheerd door een enkel bedrijf of een enkele regering, maar door een onafhankelijke gemeenschap van computers over de hele wereld.

Alle computers bevinden zich in hetzelfde netwerk, een zogenaamd peer-to-peer-netwerk. Binnen de branche wordt dit model vaak een “gedistribueerd vertrouwensmodel” genoemd.

Een model van vertrouwen

Blockchains bieden baanbrekende technologie met het potentieel om het internet en zelfs de wereld om vele redenen te veranderen. Naarmate we dieper ingaan op hoe blockchains werken, zul je het steeds gemakkelijker vinden om precies te begrijpen waarom.

Elk knooppunt of ”node” bevat een volledig beeld van het netwerk van een blockchain.

Wie is er te vertrouwen in een digitale ruimte, waar alles gemakkelijk kan worden gekopieerd en de meeste gebruikers anoniem zijn? Blockchain kan helpen om deze prangende vraag op te lossen.

Een blockchain wordt niet bijgewerkt en gevalideerd door één persoon, maar door honderden, duizenden of zelfs miljoenen leden van de gemeenschap binnen een normaal tijdsbestek.

In plaats van één centrale partij zoals een bedrijf, overheid of bank, spreekt het hele blockchain-netwerk een gedeelde ‘realiteit’ af, dat wil zeggen de volledige geschiedenis van elke transactie die ooit binnen het netwerk heeft plaatsgevonden. Deze overeenkomst wordt consensus genoemd.

Omdat elke afzonderlijke transactie die ooit binnen het netwerk heeft plaatsgevonden, wordt geregistreerd en permanent wordt opgeslagen, is het niet mogelijk om de geschiedenis van het grootboek te wijzigen of dezelfde transactie tweemaal te verzenden (d.w.z. double spend).

Deze zekerheid schept wederzijds vertrouwen.

Met andere woorden, deelnemers aan een blockchain-netwerk hoeven elkaar niet eens te vertrouwen, omdat geen enkele gebruiker het systeem als geheel kan bedriegen.

Blockchain-technologie is geschikt voor transacties tussen partijen die verifieerbaar en permanent moeten zijn, zoals contracten, eigendom van intellectueel eigendom, identificatie en natuurlijk cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Hoe werken blockchains?

Om ervoor te zorgen dat de transactiegeschiedenis van het netwerk door niemand wordt gemanipuleerd, moet de gemeenschap achter het netwerk het eens zijn over een gemeenschappelijke “realiteit”.

In een blockchain worden transacties opgeslagen in blokken, waarbij elk nieuw gegenereerd blok verwijst naar het blok ervoor met een uniek identificatienummer, een ‘hash’ genaamd. Deze blokken vormen een ketting, vandaar de naam “blockchain”. Deze ketting gaat eindeloos door.

In het geval van blockchains zoals Bitcoin is vertrouwen gebaseerd op technologische kenmerken zoals het feit dat alle blokken door het publiek kunnen worden bekeken. Er wordt geen transactie aan een blok toegevoegd zonder eerst te zijn geverifieerd door een bitcoin miner – een speciaal type computer in het netwerk. Op deze manier zorgt de community ervoor dat er geen frauduleuze transactie wordt vastgelegd in een blockchain.

Bijgevolg kan een blockchain zelfs worden gebruikt door partijen die elkaar niet per se vertrouwen om zaken te doen, omdat ze weten dat hun transacties fraudebestendig zijn.

Mis de hype trein niet en koop vandaag nog Bitcoin en andere cryptocurrency

Broker Bonus Review Bezoek website
's werelds #1 Bitcoin en altcoin trading exchange Review Bezoek
Leren beleggen met €100,000 demo rekening Review Bezoek
Binnen 15 minuten Bitcoin op je account na betaling met iDEAL Review Bezoek
Leren beleggen met €2500 demo rekening Review Bezoek
Geen actieve bonus Review Bezoek

Weet je niet zeker of bitcoin trading iets voor jou is? Oefen dan eerst met een gratis demo account en leer bitcoin kopen en verkopen.

Leer Bitcoin kopen en verkopen met een 2500 Euro demo rekening

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170