Hoeveel verdient Facebook met jouw persoonsgegevens?

Mede door het recent uitgelekte Cambridge Analytica fiasco, zijn de zorgen omtrent Facebook Inc. en andere social media giganten flink toegenomen. Industrieleiders en politici zijn ook betrokken geraakt. CEO Mark Zuckerberg heeft zich al moeten verantwoorden in de rechtbank voor het schenden van diverse privacy wetten. De vraag is nu eens eigenlijk: hoeveel verdient Facebook met jouw data?

Hoeveel is iemands persoonlijke data waard? En hoeveel kan een groot sociaal netwerk dat basis gebruikersgegevens opslaat en data verzameld van persoonlijke connecties, hiermee verdienen? Dit is moeilijk om zo uit te rekenen maar ik heb mijn best gedaan.

In Juni 2013 ontwikkelde de Financial Times een unieke tool om uit te rekenen hoeveel de persoonsgegevens waard zijn van een individu. De bedoeling was om via deze tool inzage te krijgen in de gigantische data handel industrie. Deze industrie zou draaien om het verhandelen van duizenden datapunten in persoonlijke profielen en interessen over de gehele wereld. De calculator werd het laatst bijgewerkt in juli 2017.

In dit artikel heb ik de Financial Times personal data calculator gebruikt en schat ik hoeveel geld er mogelijk verdient kan worden door een social media gigant als Facebook met de verkoop van persoonsgegevens.

Voor deze analyse gebruiken we basisgegevens die Facebook gebruikers vaak vrijwillig invullen. Leeftijd, geslacht en locatie. Verder zijn er vaak voorkomende datapunten die personen vaak vrijgeven tijdens hun activiteit op Facebook. Denk aan relatiestatus, familiegrootte, fitness-en reis voorkeuren, bezit van auto en of huis en kleding voorkeuren.

Als ik de calculator van de Financial Times gebruik om de waarde van iemand’s data in geld uit te rekenen, gebruik ik gewoon een normaal persoon (man), wonend in een huurwoning, die een gezond leven lijdt, zonder medische klachten en werkt op kantoor met een gemiddeld inkomen. Ook is mijn zogenaamde persoon pas net getrouwd, heeft nog geen kinderen, houdt van fitness en wilt binnenkort op vakantie met zijn vrouw. De waarde van persoonlijke data van dergelijk persoon is volgens de calculator €0,18.

Als ik nu deze hypothetische persoon’s baan naar eigenaar/oprichter verander of aanpast naar register accountant, veranderd er nog niet veel in de waarde van de data van de persoon (€0,20). Echter als ik zijn relatiestatus aanpas van recent getrouwd naar verloofd en gaat trouwen, schiet de waarde omhoog naar €0,31.

Als ik de relatiestatus verander naar recent gescheiden, ligt de waarde op €0,24. Ook het hebben van kinderen doet de waarde van de data met zo’n €0,05 stijgen. Logisch ook wel, aangezien het hebben van kinderen vaak een groter huis en hogere maandelijkse kosten betekend. Al deze factoren tellen natuurlijk, aangezien de persoon een grotere kans heeft om verschillende diensten en producten aan te schaffen via Facebook. Al deze informatie is ook vrij makkelijk te achterhalen door de algoritmen van social media netwerken door de statusupdates en posts van de gebruiker, ook al vult deze ze zelf niet in.

Wat mij opvalt en eigenlijk ook doet schrikken, is dat het hebben van een slechte gezondheid, de waarde van persoonlijke data flink verhoogd. De persoonsgegevens van een persoon met vaak voorkomende levensstijl condities als diabetes, rugpijn, hoofdpijn of een hoog cholesterol, schiet omhoog naar €0,45. Ook deze condities zijn makkelijk te traceren via de algoritmen van Facebook en de cookies op gezondheid-gerelateerde websites die internetgebruikers bezoeken om forums te lezen, afspraken te boeken of geschikte dokters te vinden.

Als je een huis bezit, stijgt de waarde van je persoonlijke data met minimaal 30% en dit kan nog meer stijgen, als je een tamelijk groot huis hebt. Als je plannen hebt binnenkort te verhuizen of als dit blijkt door je recente zoekopdrachten, begint je data enorm in waarde te stijgen: je hebt op dit moment een elite status op internet, daar je veel geld te besteden hebt en een duur object zoekt om te kopen.

Als via je foto’s, uploads of statusposte blijkt dat je een voorkeur hebt voor luxe, denk aan dure horloges, kleding en voertuigen, schiet de waarde van je persoonsgegevens wederom met zo’n 30% omhoog. Het hebben van dure hobby’s doet je persoonsgegevens ook in waarde stijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan golfing, zeilen en parachutespringen.

De calculator heeft ook een apart tabje, genaamd: ‘’consumer’’. Met dit tabje kan je uitrekenen hoeveel je waard bent door je online zoekopdrachten voor onderwerpen als voedsel, koken, automobiel, gaming, politieke voorkeur, educatie en verzekeringen in te vullen. Doordat ik toevallig heel veel financieel gerelateerde dingen Google elke dag, kwam de waarde van mijn eigen persoonsgegevens in dit tabje vrij hoog uit. Het is dus niet alleen mogelijk maar een feit, dat door deze website website bezocht te hebben, je persoonsgegevens in waarde zijn gestegen.

Hoeveel verdient Facebook met de verzameling van persoonsgegevens?

Hoewel schattingen verschillen en het lastig is om op een exact getal uit te komen (mede door de geografische verschillen van alle Facebook gebruikers en gelimiteerde data beschikbaar), kan ik toch proberen te schatten hoeveel Facebook verdient, uitgaande van bepaalde aannames. Volgens Statista heeft Facebook op dit moment 10.5 miljoen Nederlandse gebruikers.

Als we dit getal maal €0,25 doen komen we uit op zo’n 2.5 miljoen Euro. Hieruit blijkt dus dat Facebook alleen op haar Nederlandse gebruikers al zo’n 2.5 miljoen Euro verdient. Dit getal lijkt misschien vrij klein als we het vergelijken met de marktwaarde van 480 miljard Euro van Facebook maar er zijn een aantal zaken waar we op moeten letten.

Ten eerste zijn er honderdduizenden gerichte advertenties actief op Facebook. Daarnaast kunnen adverteerders er voor kiezen niet te adverteren op Facebook maar enkel de datapunten in te kopen van bepaalde demografische gebruikers en deze gebruiken om buiten Facebook met reclame te bestoken. Zelfs als we aannemen dat een gemiddelde reclame campagne op Facebook maar 20% van haar doelgroep bereikt, kunnen duizend van zulke campagnes gerund door verschillende adverteerders miljarden waard zijn.

Daarnaast heb ik het kleine Nederland gebruikt. Als we kijken naar Amerika of India, hebben we het over minimaal 250 miljoen gebruikers. Ook landen als Brazilië, indonesie, mexico, de Filepijnen en Vietnam tellen ieder meer dan 50 miljoen gebruikers. Het totaal aantal Facebook gebruikers in de 10 landen met de meeste Facebook gebruikers ligt boven de miljard. Er wordt geschat dat Facebook wereldwijd meer dan 2,1 miljard gebruikers heeft. Ongeveer een derde van de gehele menselijke bevolking gebruikt Facebook.

Advertentie inkomsten verworven uit het runnen van gerichte reclame campagnes gebaseerd op persoonsgegevens levert meer op dan ongerichte reclame. Doordat de algoritmen van Facebook precies zien wie met wie in contact is en wie wat leuk vind is Facebook met zekerheid het allerbeste persoonlijke data verzamel bedrijf te noemen.

Als we zouden bedenken dat er een wereldwijde reclame campagne actief zou zijn onder alle 2,1 miljard gebruikers en de adverteerder €0,20 per persoon zou betalen, zou deze eenmalige reclame campagne 85.2 miljoen Euro opleveren. Als we aannemen dat er 1000 van zulke campagnes per dag tegelijk actief zouden zijn, hebben we het al over 85 miljard Euro. Als we de reclame campagne vervolgens gerichter maken en opsplitsen in diverse campagnes gericht op verschillende personen, demografieën en interessen, kunnen we met geen mogelijkheid meer uitrekenen over hoeveel geld het wel niet gaan. Wel kunnen we met zekerheid stellen dat hoe gerichter de advertenties zijn, hoe meer Facebook verdient. Het is mij in ieder geval duidelijk dat ‘’big data’’ een hele ‘’big business’’ is.

Met https://ig.ft.com/how-much-is-your-personal-data-worth/ Kan je uitrekenen hoeveel je eigen data waard is.

Bronvermelding:

1. https://www.statista.com/statistics/283635/netherlands-number-of-facebook-users/
2. https://ig.ft.com/how-much-is-your-personal-data-worth/

+

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!