Ijzererts prijs recordhoogte

Afgelopen maandag steeg de prijs van ijzererts met een reusachtige 19% tot bijna $64 per ton, de grootste prijsstijging in ijzererts in de laatste jaren. Dit geeft ons natuurlijk genoeg speculatie voer. Wil de Chinese overheid de eigen productie en industrie versterken? Nemen voorraden ijzererts af? Heeft een groot land zelf voorraden ontdekt? Hoewel al duidelijk is dat de vraag naar ijzererts vanuit Azie zelf stijgt hebben sceptici hier hun twijfels bij en leggen zij de schuld neer bij het short-covering van ijzererts futures door beleggers. Vreemd aan de hele situatie is dat grondstofhandelaren en staalproducenten geen toename zien in orders of opdrachten.

iron ore price surge 19% onlinehandelen.com

Met zekerheid is te zeggen dat China de grootste oorzaak is van de dalende ijzererts prijs de afgelopen jaren. In het verleden veroorzaakte China ook een tienjarige rally op de ijzererts markt (zie grafiek). Steeds meer sceptici vragen zich af of de economische groei van China in realiteit zo goed loopt als op papier. Dit weegt natuurlijk waar en zien we terug in de grondstoffenprijzen. De Chinese overheid gaf vorige week aan een jaarlijkse groei van 6,5% tot 7% te willen bewerkstelligen, wat wederom leuk klinkt maar tekorten gaan hierdoor nieuwe records bereiken voorspellen sceptici. Vanuit de Chinese politiek werd vooral gesuggereerd voorraden terug te brengen en staalproductie af te laten nemen.

China iron ore rally onlinehandelen.com

Hoewel de stijging van de ijzererts prijs recordhoogten bereikte afgelopen maandag zijn de meningen over de situatie dus flink verdeeld. Chinese handelaren wijzen op het bovengenoemde short-covering van ijzererts future contracten en internationale vraag naar ijzererts is niet plotseling toegenomen. Zakenbank Goldman Sachs schat de ijzererts prijs op een magere $35 in Q4 2016. Goldman Sachs verwacht ook dat als de Chinezen minder ijzererts gaan produceren dat andere landen dit wel gaan doen waardoor het aanbod ijzererts op de grondstoffenmarkt op de prijs zal gaan drukken.

In Australie zijn ook ijzererts exporteurs sceptisch over de huidige ijzererts prijs. Rio Tinto verwacht dat de internationale levering van ijzererts de vraag zal overtreffen. ook BHP Billiton is sceptisch en verwacht een ijzererts prijs van ruim onder de $50 per ton. Grote afnemers zullen futures of contracten opstellen om gedurende een langdurige periode te genieten van een lagere prijs waardoor hopelijk de ijzererts prijs weer afneemt richting normale proporties.

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170