Inflatie – Consumer Price Index

Een van de belangrijkste economische publicaties die gevolgd word door beleggers wereldwijd is het Consumer Price Index. Na centrale bank bijeenkomsten worden inflatie getallen gepubliceerd. Inflatie heet Consumer Price Index of CPI. U kunt altijd de economische kalender bekijken om te zien wanneer CPI data gepubliceerd word in belangrijke economieën in de wereld: de Verenigde Staten, Eurozone, Verenigd Koninkrijk, Australië en Japan.

CPI – Monetair beleid thermometer

De CPI is een hele belangrijke factoren aangezien centrale banken hun monetair beleid aanpassen aan het inflatie niveau en de standaard interpretatie gaat zo: als inflatie dreigt te stijgen, wordt er gezegd dat er inflatie druk op de economie staat en verwachtingen zijn dat de centrale bank vervolgens inspringt en rente percentages verhoogd om inflatie tegen te gaan. De uitkomst zal zijn dat de valuta zal stijgen omdat de centrale bank haar rente percentages verhoogd, iedereen wilt een valuta bezitten die een hogere rente oplevert.

Het tegenovergestelde gaat ook op: als de uitkomst van het CPI lager is dan verwacht en ver beneden het target van de centrale bank, dan zal de markt voorbereiden op een verlaging in rente percentages van de centrale bank de volgende keer dat deze bijeenkomen. Een verlaging van rente percentages is altijd een slecht teken voor een valuta. In het geval van binaire opties, is het zo dat wanneer het CPI hoger uitkomt dan voorspelt, het bullish voor de valuta moet zijn, en we dus call opties moeten kopen.

CPI data doet valuta bewegen

Als CPI data onder verwachtingen uitkomt wordt dit als negatief gezien voor een valuta en daarom gaan we short in dit geval of kopen we put opties in het geval van binaire optie handel. Centrale banken hebben een mandaat en dit klassieke mandaat houdt in inflatie onder of rond de 2% te houden. Dit betekend dat als inflatie niveaus hoger dan 2% liggen, dit niet gewenst is, aangezien geld haar waarde verliest. Terwijl lagere inflatie niveaus gezien worden als een gevaar, als inflatie onder 0% komt spreken we over deflatie en niet meer over inflatie.

Inflatie of CPI data wordt gepubliceerd op maandelijkse basis en heeft enkele variaties in de manier waarop het wordt berekend van land tot land. Om u een idee te geven, in de Verenigde Staten, kijkt de Federal Reserve naar ‘’core inflation’’ en niet naar het algemene CPI. ‘’Core inflation’’ betekend dat de prijzen van olie en energie niet in de berekening worden opgenomen aangezien deze de eigenschappen hebben volatiel en cyclisch te zijn.

Wat heeft monetair beleid voor effect op de beurs?

Wanneer beleggers inflatie getallen interpreteren proberen zij een idee te krijgen wat centrale bankiers gaan doen de volgende keer dat ze bijeenkomen. In oktober 2013 bijvoorbeeld, kwam het CPI in Europa uit op 0.6% terwijl 1.1% verwacht word en de Euro daalde tegenover een handvol valuta. De reden hiervoor was dat twee weken later de ECB (Europese Centrale Bank_ een bijeenkomst zou houden en verwachtingen waren dat deze de rente percentages zou verlagen. Het bleek dat zij inderdaad de rente percentages verlaagden en de markt daalde met meer dan 100 punten.

Wat ik probeer uit te leggen hier is dat een enkele positie of binaire optie op een CPI data publicatie veel kan opleveren. Het is een algemeen bekend feit dat wanneer rente percentages besproken worden, de markt hevig beweegt. In het voorbeeld hierboven, na de zwakkere CPI data, had men put opties met een maand verlooptijd kunnen kopen (of een grote positie in geval van forex handel) en na twee weken had men enorme winst gehad.

Nieuws handelen op CPI

Handelen naar het nieuws is vandaag de dag iets lastiger doordat financiële markten beïnvloed worden door algo trading of algoritmes. Hierdoor is het moeilijk de juiste richting van een aandeel, valutapaar of grondstof correct te voorspellen, maar zeker niet onmogelijk. De manier om succesvol nieuws te handelen is te wachten tot data gepubliceerd is en dan handelen op basis van het werkelijke getal vergeleken met de verwachtingen. Als het werkelijke getal hoger uitvalt dan verwacht, laten we zeggen op CPI van Australië , dan is de kans groot dat de centrale bank de volgende bijeenkomst rente percentages verhogen of ze gebruiken in ieder geval een hawkish/bullish toon om het nieuws te publiceren.

Stel dat in dit geval iemand binaire opties zou willen handelen op een Australische Dollar financieel product, laten we zeggen AUD/USD, dan zou het kopen van call opties het slimst zijn. Om de juiste expiry time in te stellen, dient men de economische kalender te bekijken om te zien wanneer de volgende rente percentage bijeenkomst gehouden wordt. De call optie moet actief zijn en de expiry date moet na deze datum ingesteld worden om een zeer hoge kans op een succesvolle trade te garanderen.

Lees ook: Hoe handel ik EUR/USD? en andere educatie artikelen in ons gratis online handelen educatie centrum.

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

One Response to “Inflatie – Consumer Price Index”

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com