McDonalds aandelen kopen of verkopen na Hurricanes Harvey en Irma?

Hoewel het misschien wat koelbloedig is te onderzoeken hoe het noodweer in Florida en Texas de beurs kunnen beinvloeden is dit wel wat veel beleggers op Wall Street juist wél doen dus waarom zou de retail of day trader dit niet doen?

Een rapport uitgebracht eerder deze week wijst erop dat fast food gigant McDonald’s Corp. (MCD) in de problemen zit aangezien veel van haar restaurants zich bevinden in de gebieden waar het noodweer de meeste schade heeft aangericht. Het aandeel werd gisteren dan ook flink verkocht.

Nu is de vraag: is deze zet rechtmatig? Nog belangrijker is: is dit misschien niet de enige oorzaak van de daling in aandelenprijs van McDonald’s aandelen óf is dit een klassiek voorbeeld van overreaction waarin beleggers vergeten dat een fast food gigant met zo’n naamsbekendheid wel tegen een stootje kan?

Als we dieper in de boeken of in dit geval jaar-en kwartaalcijfers duiken ontdekken we eigenlijk dat er aardig wat aan de gang is. In dit artikel gaan we kijken naar beide kanten van het verhaal en ontdekken of het tijd is om McDonalds aandelen te kopen of juist te verkopen (shorten).

5 Redenen om McDonald’s aandelen te kopen

Lange-termijn momentum blijft hoger liggen: voor veel beleggers maakt een kleine dagelijkse schommeling niet uit. Als we McDonalds aandelen vergelijken met de S&P 500 heeft McDonalds het veel beter gedaan met een 28% stijging de afgelopen 12 maanden. Als we de afgelopen twee jaar onder de loep nemen zien we dat McDonald’s zelfs meer dan 60% gestegen is sinds september 2015, de S&P 500 30%. We kunnen dus stellen dat McDonalds op de semi-lange termijn dubbel zo goed presteert als de S&P 500. Hoewel de S&P 500 een index is en dus sowieso veiliger, is het wel een teken van gezonde groei van McDonald’s. Sterker nog, McDonald’s raakte enkele dagen geleden nog haar 52-wekelijkse all time high.

Toekomstige refranchising: Een grote catalyst voor de koersstijging van McDonald’s de laatste tijd is de hoop op een bedrijfshervorming beter bekend als ‘’refranchising’’. Dit betekend simpelweg dat McDonald’s restaurants terug gaat verkopen aan onafhankelijke franchise ondernemers. Hiermee zal McDonald’s naar schatting een half miljard aan administratieve kosten besparen naast de kosten die gepaard gaan met het in bezit hebben van het vastgoed in de eerste plaats.

Uit een recent onderzoek uitgevoerd door Wall Street Survivor blijkt dat McDonalds meer dan 82% van haar franchise-gegenereerde winst houdt maar slechts 16% van de restaurant opbrengst. Om uit te leggen hoe dit werkt zal ik als voorbeeld de simpele ‘’Euroknaller’’ hamburger van 1 Euro nemen. Stel dat de franchise ondernemer de burger inkoopt voor €0,30. Na belasting en andere kosten houdt McDonald’s hier €0,246 van over. De burger gaat voor €1 over de toonbank, McDonald’s houdt hier €0,16 van over. Elke ‘’Euroknaller’’ levert op deze manier slechts €0,40 op voor McDonald’s zelf en €0,60 (voor belasting) voor de franchise ondernemer.

Consistente groei: het is noemenswaardig dat Wall Street groei verwacht. Neem het vorige kwartaal, waarin het bedrijf steeg in zowel winst als omzet. Dit was ook zo het kwartaal daarvoor en het kwartaal daarvoor. Beleggers hebben duidelijk vertrouwen in de fast food gigant.

Aandelen terug kopen: In begin 2007 had McDonald’s 1.2 miljard aandelen uitstaan. Dit daalde naar 1.0 miljard begin 2013 en op moment van schrijven slechts 810 miljoen. Wanneer een bedrijf van deze omvang een derde van haar aandelen terug koopt binnen een decennium is dit noemenswaardig. Door het aantal uitstaande aandelen zo laag mogelijk te houden creëert een bedrijf een hogere bodem onder de waarde.

Meer dan alleen vette, ranzige burgers: Het is een goedkoop excuus te beweren dat McDonalds worstelt met het probleem dat niemand ongezond fast food zou willen eten. Het nieuwe ontbijt menu zorgt ervoor dat veel mensen die vroeg naar werk moeten of onderweg zijn naar een bestemming (denk aan vrachtwagen chauffeurs) voor dit menu gaan in plaats van een keuze te maken uit het traditionele aanbod.

Het nieuwe McCafe heeft veel producten op de kaart met enorm hoge marges en die lang niet allemaal even ongezond zijn. Neem de 350 calorie tellende Southwest gegrilde kop salade die enorm populair is onder zowel studenten als volwassenen. Marges op de salades van McDonalds zijn enorm en geven McDonalds een ‘’groener’’ imago. We zien overigens al de afgelopen jaren dat het thema en interieur in de restaurants niet meer rood-geel is maar groen-geel.

5 redenen om McDonald’s aandelen te verkopen

Aanhoudende uitdagingen: Hoewel zeer winstgevend, McDonald’s jaarlijkse omzet daalt de afgelopen 12 kwartalen. Hoewel het de afgelopen maanden goed gaat en de aandelen terug kopen zorgen voor hogere opbrengsten per aandeel moeten we wel onthouden dat het bedrijf voor 7.3 miljard Dollar aan voedsel verkocht in het derde kwartaal van 2013 en slechts onder de 5.1 miljard Dollar aan voedsel het afgelopen kwartaal. Dit is een 30% daling in de afgelopen 4 jaar in omzet.

Het noodweer is iets meer dan een kleine force majeur: Het is logisch dat sommige beleggers McDonald’s aandelen verkocht hebben, gegeven dat de restaurant keten meer dan 2000 restaurants bezit in de gebieden geraakt door Irma en Harvey. Sterker nog, Texas en Florida zijn nummer 2 en 3 van de toplocaties van McDonalds (California is uiteraard nummer 1). Het is geen wonder dat data tracking bedrijf M Science gewaarschuwd heeft voor enorme omzet verliezen als gevolg van de regionale beschadigingen.

Twijfel omtrent valuatie: Met een forward price-to-earnings ratio van meer dan 22, worden McDonald’s aandelen met een premie verkocht boven de forward P/E van minder dan 19 vergeleken met de bredere S&P 500 index. Deze verhoogde premie lijkt ongeoorloofd gegeven dat er geen omzet groei aanwezig is. Van 2012 tot 2015 hadden de aandelen nog een earnings multiple van 16 tot 19. Is deze hoge premie echt geoorloofd, simpelweg omdat het bedrijf zo populair is en 24/7 fast food verkoopt?

Tegenvallende dividend uitbetalingen: Lange termijn beleggers komen tot het punt waarin zij het potentieel inkomen van dit aandeel zien slinken. Een dividend van 2.4% is slechts net iets beter dan 10-jaarlijkse staatsobligaties of indexfondsen als de S&P 500, AEX of Dow Jones Industrial Average. Sterker nog, dividend uitbetalingen op McDonald’s aandelen zijn met 6% gedaald eind 2016. Als je als belegger op zoek bent naar meer stabiliteit en opbrengst, zijn er betere alternatieven beschikbaar.

Grote dalingen zorgen voor shake-outs: McDonald’s eerwaarde haar grooste dagelijkse daling in meer dan een jaar en gaf als gevolg 3% van haar totale waarde op. Voor een bedrijf dat lang niet zo volatiel is als grondstof gerelateerde aandelen of in de biotech sector, spreekt dit getal in volumen. We kunnen koopjesjagers verwachten de komende dagen als gevolg van een grote shake-out. Hoe groot de shake-out zal zijn weet niemand maar de prijs kan op de korte termijn nog wel eens flink verder dalen.

Wat denk jij? Gaat McDonalds de komende dagen nog verder dalen? Liggen de aandelen nu voor het oprapen of kan je beter investeren in iets groeners en gezonder? Laat het weten in de vernieuwde comment section onder het artikel. Druk op de knop: notificaties ontvangen om een notificatie op smartphone, tablet en PC te ontvangen iedere keer als er een nieuw artikel geplaatst word.

Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170