Money Management – Het belang van een beleggingsplan

Plan je trades, trade volgens plan

Op de beurs is er een gezegde ‘’plan your trade and trade your plan’’. Mijn persoonlijke mening is dat niets minder waar is dan het vorig statement en dat dit ook van toepassing is tijdens het handelen in binaire opties.

Het zou allemaal in het weekend al moeten beginnen door te kijken op de economische kalender wanneer er belangrijke economische evenementen plaatsvinden in de aankomende week en welke valuta hierdoor worden beïnvloed. Uiteindelijk is weten wat een valutapaar doet bewegen vanuit fundamenteel oogpunt vitaal voor succes in het handelen van binaire opties.

Investering bepalen

De volgende beslissing die een belegger of binaire optie handelaar moet maken is hoeveel geld hij/zij die week wilt gaan investeren, aangezien het onnodig is op alles te gaan handelen. Uiteindelijk gaat beleggen net als het leven, en bevat het dus ups en downs. Dit betekend dat sommige weken positief zijn en sommige niet, maar wat hier belangrijk is dat men op de langere termijn profitabel wilt handelen. Dit kan enkel en alleen met discipline en goede money management, en die twee eigenschappen staan centraal in deze educationele reeks.

Waarin handelen?

Na een bedrag te hebben gekozen om te investeren in een handelsweek, is de volgende te nemen stap dit geld verdelen over de valutaparen die men wilt gaan handelen, en dan weer in nog kleinere delen om meerdere posities te kopen. Het heeft geen zin alles op een aandeel of een binaire optie in te zetten, verspreid altijd je risico en zet niet alles in op 1 paard.

Als laatste is de belangrijkste stap de juiste expiry time in te stellen (verloop datum). Voorkom korte expiry times voor zover dat kan en open trades voor het einde van de week en einde van de maand. Zoals we van alle banners en websites wel weten betalen binaire opties tot wel 80% return on investment uit dus hier een paar dagen op wachten zou niet te moeilijk moeten zijn voor de belegger of binaire optie handelaar met discipline.

Een handelsplan is noodzakelijk om te besluiten waarin te investeren en wat de verwachtingen zijn.

De juiste activa kiezen

Als eerste dient een belegger of binaire optie handelaar te beslissen welke activa of welk financieel product men wil gaan handelen en te kijken of zijn/haar (binaire optie) broker deze aanbiedt. Er zijn verschillende activa klassen en deze worden beïnvloed door verschillende factoren.

Valutamarkten zijn het gulst aangezien valutaparen het brood en boter zijn van het snelle handelen en dit is al helemaal het geval bij binaire opties, waar korte termijn expiry times populair zijn.

Echter, betekend dit dus niet dat medium en lange termijn expiry times niet gebruikt moeten worden, aangezien juist het hanteren van grotere tijdsframes veiliger is op de langere termijn.

De valutamarkt kan soms lastig zijn om op te handelen omdat er veel factoren zijn die invloed kunnen hebben op de manier waarop een valutapaar beweegt, van politieke en geopolitieke factoren tot bedrijfsfusies tot rente percentage wijzigingen en vraag-en aanbod.

Praktisch voorbeeld

Om je een voorbeeld te geven hoe een valuta beïnvloed wordt door fusies in de bedrijfswereld, stel dat een bedrijf uit Amerika plant een bedrijf in Europa te kopen. Om de koop te voldoen, moet het bedrijf in lokale valuta betalen, ofwel in Euro’s, en daardoor zal er meer vraag naar Euro zijn.

Het betekend niet dat het hele bedrag zal worden gekocht op de Spot Markt, maar dat een consortium banken iedere dip in de koers Euro’s zullen kopen met de bedoeling op een prijs te komen die van te voren afgesproken is.

De aandelenmarkt is een mooie plek om bedrijven te vinden geschikt om binaire opties op te verhandelen maar om dit te doen moet men wel weten wat de aandelenmarkt doet bewegen. Banen data in de Verenigde Staten en het NFP zijn de benchmarks voor de wereldwijde aandelenmarkten en wat er gebeurd in de VS in het algemeen.

Federal Reserve Mandaat

De Federal Reserve in de Verenigde Staten hanteert een duaal mandaat: inflatie onder of vlakbij 2% houden en banen creëren. Deze twee elementen beïnvloeden beslissingen rondom rente percentages en er is een directe correlatie tussen aandelen die verhandeld worden en rente percentages: als rente percentages hoger worden, dalen aandelen op de aandelenmarkt, terwijl een lager rente percentage klimaat zorgt voor een stijging in waarde van aandelen.

Deze argumenten gelden voor het handelen in indices en ook voor het handelen in binaire opties.

Last but not least, zijn ook goud en olie populair en een beleggingsplan maken voordat je deze markten gaat traden is wel zo handig. Olie wordt bijna niet beïnvloed, alleen door OPEC bijeenkomsten en olievoorraden in de Verenigde Staten dus wees er zeker van dat je weet wanneer deze bijeenkomsten gehouden worden en wanneer de olievoorraden door Baker Hughes worden gepubliceerd door op de economische kalender te kijken.

Lees ook in de Money Management reeks:

Money Management – Binaire Opties
Money Management – Hoe voorkom je over trading?

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!