Money Management – Hoe voorkom je over trading?

Wat is overtrading?

Zoals in veel artikelen vermeld staat in ons educatie centrum, is money management een belangrijk aspect in het succesvol handelen op de beurs, met name in binaire opties.

De grootste vijand van succesvol traden is overtraden en dit betekend simpel weg gewoon dat je meer trades plaatst dan nodig is.

Overtrading is een gevolg van gretigheid of paniek en is volledig menselijk. Het is algemeen bekend dat mensen banger zijn voor risico dan om lagere winst te maken. In makkelijk Nederlands, de gedachte iets te verliezen is velen malen pijnlijker dan het plezierige effect ook maar iets te winnen. Dit zit in onze natuur.

Oorzaken van overtrading

Hetzelfde geldt wanneer we kijken naar handelen op de beurs en al helemaal als we kijken naar binaire opties. Dit is het geval door de korte termijn expiry times die de brokers aanbieden (60 seconden, 5 minuten, etc.) waardoor er letterlijk elke minuut nieuwe kansen zijn een trade te plaatsen waardoor het lijkt alsof er elk moment te handelen valt, wat simpelweg niet waar is.

Omdat binaire opties vaak geadverteerd worden als een simpel spelletje, met het kiezen van een korte termijn expiry time en deze vervolgens winnen de indruk gevend dat het ook echt een makkelijk spel is waar zeer eenvoudig geld wordt verdiend. Dit leidt tot het openen van nog een trade, en nog een en nog een etc. en dit is overtrading.

Overtrading leidt tot verliezen en wanneer dit gebeurd gaan mensen nog meer handelen omdat ze hun vorige verliezen terug willen verdienen (chasing losses) en dit eindigt uiteindelijk in het verliezen van alles wat er op het account staat.

Overtrading heeft verlies als gevolg maar het grooste verlies van overtrading is het verlies van vertrouwen. Geen vertrouwen hebben in je analysen is veel schadelijker op de lange termijn dan dat een of twee opties out of the money verlopen.

Overtrading voorkomen

Er zijn twee momenten wanneer overtrading ontstaat en beide kunnen voorkomen worden.

De eerste situatie ontstaan wanneer een optie je entry price raakt en de optie is out of the money maar nog niet verlopen, vaak heb je als binaire optie handelaar de neiging nog een trade te openen in dezelfde richting en soms zelfs met een hogere inzet dan de eerste optie. Als de markt dan tegen de originele prijs in beweegt, leidt dit tot verliezen van beide opties en verlies op het account.

Terwijl dit soms wél werkt, door twee of drie keer het inzet bedrag te verhogen, is dit op de lange termijn niets anders dan een Martingale aanpak die uiteindelijk zal falen.

Duidelijke money management regels dienen hanteert te worden om dit soort situaties te voorkomen en een manier om dat te doen is door nauwkeurig de activa waarin men handelt te bestuderen en de expiry time zorgvuldig in te stellen.

Het is algemeen bekend dat binaire optie brokers einde van de dag, einde van de week en einde van de maand expiry times aanbieden op hoger/lager opties en het feit dat binaire optie handelaren deze niet vaak gebruiken komt doordat mensen snelle winsten willen en niet lang willen wachten op een binaire opties om te verlopen.

Dit betekend niet dat men geen winst kan maken op deze opties, en het einde van de maand betekend niet altijd dat men een maand moet wachten, als het de 25e is, hoeft men maar maximaal 6 dagen te wachten. Eerst kies je bepaalde activa uit om te handelen, dan bekijk je de economische kalender om te zien of er een grote kans is dat je het juist kan hebben met het kopen of verkopen van een binaire opties.

Klassiek voorbeeld

Als voorbeeld gaan we er even vanuit dat er rumoer op de beurs ontstaan is doordat de Federal Reserve van de Verenigde Staten rente percentages gaat verhogen. Wat je nu doet is Amerikaanse Dollar gerelateerde evenementen volgen en bij bevestiging (de werkelijke print is boven verwachting) call opties op de Amerikaanse Dollar kopen en de expiry time instellen zodat deze later staat dan het moment dat de FOMC haar publicatie doet. Dit was een voorbeeld van een bijna 100% gegarandeerde succesvolle binaire optie trade.

Een andere manier om overtrading te voorkomen, is door geen valutaparen te verhandelen die een directe correlatie hebben met elkaar op enige manier. Ter voorbeeld: als iemand GBP/USD koopt, dus call opties koopt, heeft het echt geen zin ook call opties te kopen op EUR/USD zolang het ‘’cable’’ paar in the money is en effectief zal zo een move leiden tot een hedge op de initiële positie (alsof je 100 euro meeneemt naar het casino en 50 op rood zet en 50 op zwart, makes no sense!).

Aan de andere kant, als de initiële trade beweegt in de tegenovergestelde richting en het EUR/USD paar bereikt een sterke steun (in geval van een call optie) of weerstand (in het geval van een put optie), dan is het wel zinvol een correlerend valutapaar te verhandelen.

Lees andere educatie artikelen in ons Educatie Centrum

Lees specifiek binaire optie strategieën in in onze binaire optie strategie catalogus

Populaire gerelateerde artikelen:

Binaire opties voor dummies
10 gouden regels voor de slimme binaire optie handelaar
8 redenen waarom binaire optie handelaren falen
Binaire optie tips

Waarom probeer je het niet eens?

Bij deze binaire optie broker is de minimale eerste inleg vereist om een echt geld account te openen maar €10, dat is lager dan alle andere binaire optie brokers. Je kunt ook oneindig oefenen met een demo account.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!