Moving Average Convergence Divergence – MACD

De moving average convergence divergence, afgekort als MACD, is een trend-volgende momentum indicator die de relatie tussen twee bewegende gemiddelde prijzen laat zien. De MACD wordt berekend door de 26-daagse exponentiële moving average (EMA) in mindering te trekken op de 12-daagse EMA. Een 9-daagse EMA of de MACD, ook wel de ‘’signal line’’ genoemd, wordt dan boven op de MACD gelegd en functioneert als een trigger om koop-of verkoopsignalen af te geven.

De Moving Average Convergence Divergence – MACD in gebruik nemen

Er worden over het algemeen drie verschillende methoden gebruikt om de MACD te interpreteren.

1. Crossovers – Wanneer de MACD onder de ‘signal line’ komt te liggen, is dit een bearish signaal, wat aangeeft dat het tijd is om te verkopen. In tegenstelling, wanneer de MACD stijgt tot boven de ‘signal line’, geeft dit een bullish signaal, wat suggereert dat de prijs van het aandeel of activa waarschijnlijk een opwaarts momentum zal genieten. Veel ervaren beleggers wachten een bevestigde stijging boven de signal line af, voordat zij een positie openen. Dit doen zij om niet ‘faked out’ te raken, wat betekend: een positie te vroeg openen.
2. Divergence – Wanneer de activa prijs divergeert van de MACD, betekend dit het einde van de huidige trend.
3. Dramatische stijging – Wanneer de MACD dramatisch stijgt, beweegt de kortere moving average zich in tegengestelde richting van de langere termijn moving average. Het is een teken dat de activa overgekocht is en waarschijnlijk snel weer zal dalen richting haar normale prijs.

Beleggers wachten ook prijsbewegingen boven op onder de nul lijn af omdat dit de huidige positie van de korte termijn average weergeeft ten op zichtte van de lange termijn average. Wanneer de MACD boven nul komt te liggen, bevindt de korte termijn average zich boven de lange termijn average, wat opwaarts momentum aangeeft. Het tegenovergestelde is van toepassing wanneer de MACD zich onder nul bevind. De nul lijn fungeert vaak als een support of resistance (steun of weerstand) gebied voor de indicator.

Trigger line

De trigger line is een moving-average lijn, zoals hierboven besproken in de moving average convergence divergence (MACD) theorie, welke gebruikt wordt om koop-of verkoopsignalen af te geven op een aandeel of activa. De trigger line reageer op de twee moving averages die de MACD lijn vormen en probeert toekomstige trends te voorspellen.

De trigger lijn biedt beleggers technisch inzit in of het slim is een aandeel of activa te shorten of er ‘long op te gaan’. Een vaak gebruikte methode is het gebruik van een trigger lijn, als deze wordt gevonden in crossovers. Wanneer de trigger lijn boven de MACD lijn uitstijgt, wordt een koop signaal afgegeven, indicerende dat een belegger aandelen of activa zou moeten kopen. Respectievelijk betekend een trigger lijn onder de MACD lijn een bearish trend en dient de belegger een aandeel of activa te shorten.

Leren hoe je bakken geld kan verdienen op de beurs, zelfs in een dalende markt? Lees dan het artikel: Hoe ga ik short op de beurs? Om meer te weten te komen over het shorten van aandelen.

Signal Line

De signal line is een moving average die wordt gebruikt in combinatie met een technische indicator om transactie signalen af te geven. Koop signalen worden gegenereerd wanneer de indicator zich boven de signal line begeeft, terwijl verkoop signalen worden af gegeven wanneer de indicator onder de signal line terecht komt. Een signal line kan ook wel ‘’trigger line’’ genoemd worden, zoals hierboven wordt beschreven.

De MACD indicator en de stochastische oscillator zijn de twee meest populaire tools gebruik in technische analyse die transactie signalen creëeren met behulp van een signal line. De meeste trigger lines worden gevormd door 3-daagse tot 0-daagse moving averages van de indicator waarden.

Meer leren over de werking van stochastische oscillators? Lees dan het artikel: Stochastische oscillators om te leren hoe deze vorm van technische analyse werkt.

OsMA

Dit is een afkorting voor Oscillator – Moving Average. OsMA wordt gebruikt in technische analyse om het verschil tussen een oscillator en zijn moving average over een bepaald tijdsbestek aan te geven. In het voornaamste geval dient de hoofdlijn van de MACD als oscillator, met de signal line van de MACD fungerende als de moving average. De OsMA relatie is een van de meest belangrijkste cartografische relaties in technische analyse modellen.

De oscillator is een bruikbare indicator van trends en de relaties tussen verschillende data, welke als signaal kan dienen wanneer een activa overgekocht of oververkocht is. Dit doet de indicator door resultaten van andere prijs en/of volume oscillators te controleren. De MACD is de meest vaak gebruikte indicator om deze relaties te checken in technische analyse modellen, echter, zijn er de afgelopen jaren vele andere indicatoren ontwikkeld met hetzelfde doel. Deze nieuw ontworpen indicatoren gebruiken verschillende oscillators en moving average berekeningen dan de oorspronkelijke.

Om gebruik te maken van deze indicators, welke je winst in het handelen van aandelen, valuta, bitcoin en binaire opties flink kunnen verhogen, dien je gebruik te maken van een broker of handelsplatform die het gebruik van deze indicators toestaat. Als je het liefst aandelen en/of valuta handelt op dagelijkse of wekelijkse basis (day-trading), raden wij je aan gebruik te maken van: XM, FXTM, AvaTrade, Markets.com of iForex.

Als je het liefst handelt in binaire opties, raden wij het gebruik van IQ Option aan. Bij deze binaire optie broker kan je alle mogelijke indicatoren en robot software gebruiken.

Als je graag zelf geld verdiend door andere beleggers succesvolle beleggingssignalen af te geven, raden wij aan eens een kijkje te nemen op Tradeo, Trade360, ZuluTrade of Ayondo.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

3 Responses to “Moving Average Convergence Divergence – MACD”

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com