Olie omhoog door hoopvolle beleggers voor DOHA bijeenkomst

Vanochtend daalde ruwe olie 13 cent na enorm te zijn gestegen gisteren. WTI olie wordt verhandeld tegen 40.23 terwijl beleggers de dagen aftellen tot de DOHA bijeenkomst. Brent olie gaat voor 42.73 over de toonbank. Beleggers haalden voordeel uit de stijging van gisteren om vanochtend winsten te boeken. De prijs van een vat Brent ruwe olie, welke eind januari daalde onder de $28, wordt vandaag verhandeld tegen dezelfde prijs van acht jaar geleden, ondanks en rally in het eerste kwartaal van 6.2%.

Wereldwijde ruwe olie voorraden zitten voller dan er vraag naar olie is met ongeveer 2 miljoen vaten per dag, een comfortabele marge, aangezien de wereldwijde dagelijkse productie einde vorig jaar ongeveer 97 miljoen vaten per dag bedroeg. Weinig analisten verwachten een stijging dit jaar, Goldman Sachs verwacht dat Brent olie niet boven de $45 zal uitkomen en voorspelt een gemiddelde van $37. HSBC voorspelt ook $45 voor Brent Olie.

Zulke verwachtingen worden ondersteunt door er vertrouwen in te hebben dat vraag en aanbod niet in balans zullen komen dit jaar. Het International Energy Agency publiceerde in haar meest recente maandelijkse olie markt rapport dat het niet verwacht dat vraag en aanbod in equilibrium komen tot volgend jaar. Olieprijzen stegen met meer dan 50% sinds vroeg februari, toen Amerikaanse lichte ruwe olie op haar 12-jaarlijkse laagste punt stond van $26.21 per vat.

Door een langzaam afnemende Amerikaanse output, een hogere vraag in China, een slechte Amerikaanse Dollar, een terugtrekking in Amerikaanse olievoorraden en de hoop op een productie stillegging is het sentiment rond olie flink gestegen.

Beleggers speculeerden weken lang over een mogelijke doorbraak tijdens de Doha bijeenkomst tussen de Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) en belangrijke non-OPEC producenten.

Analysten van Goldman Sachs waarschuwden maandag dat de bijeenkomst slechts zeer onwaarschijnlijk een stierachtige verassing zou kunnen veroorzaken door verzadigde olie markten, volgens een CNBC nieuwsrapport. Als gevolg blijft Goldman Sachs conservatief in haar prijsvoorspelling van slechts $35 per vat voor het tweede kwartaal.

Onderzoekers bij Bernstein verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie langzaam zal stijgen met 1.4% tussen 2016 en 2020, in tegenstelling tot een jaarlijkse groei van 1.1% over de laatste tien jaar.

‘’We verwachten dat oliemarkten zullen herbalanceren rond het einde van 2016. Dit zal prijzen toestaan te herstellen naar het marginale niveau van $60 per vat,’’ aldus Bernstein.

Bernstein verwacht ook dat wereldwijde vraag op 101.1 miljoen vaten per dag zal liggen in 2020, tegen 94.6 miljoen vaten per dag op moment van schrijven.

Verwachtingen zijn hoog dat aankomende zondag tijdens de bijeenkomst van de OPEC leden in Qatar zal resulteren in een deal die de olie productie zal stilleggen en de olieprijs beïnvloeden. Ruwe olie prijzen daalden van een recordhoogte van bijna $100 per vat in 2014 naar rond de $40 nu.

Verder in de toekomst kijkend, verwacht Bernstein dat de wereldwijde vraag naar olie rond 2030 op zijn hoogst zal zijn.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com