Olie prijzen gered door staking in Koeweit

Olie stond in de rood vanochtend na een turbulente maandag. WTI staat 13 cent in de rood op 41.06 en Brent olie gaat voor 42.78 voor 13 cent lager over de toonbank. Om de krantenkoppen van maandag nogmaals te herhalen: OPEC en non-OPEC leden faalden een olie productie stillegging akkoord te bereiken zondag waardoor olie maar liefst 7% daalde gisteren. De olie werkers die aan het staken zijn in Kuweit hielp prijzen enigszins stijgen door een lagere bevoorrading.

Reuters rapporteerde dat Koeweits olie output met 1.1 miljoen vaten per dag (bpd) is gedaald van 2.8 miljoen bpd naar 1.7 miljoen bpd door een staking van olie werkers. Echter, verwachten analisten dat de situatie maar een korte stoorzender zal zijn en dat de financiële markten zich snel weer zullen focussen op globale overbevoorrading.

De olie producenten hielden een bijeenkomst in Qatar, Doha, afgelopen weekend, welke als bedoeling had stabiele olie output te creëren op het niveau van januari tot oktober. De deal werd van tafel geslagen nadat Saudi Arabië eiste dat Iran mee deed. Ondanks herhaaldelijk aandringen door Tehran, deed Iran niet mee. Doordat in Koeweit olie werkers aan het staken zijn is het land’s olie output met meer dan de helft gedaald. De olie werkers zijn aan het staken omdat ze niet weten wat wereldwijde olie producenten nu gaan doen.

Volgens the Wall Street Journal, ligt het probleem bij een ‘’verrassende’’ eis van Saudi Arabië dat Iran een plafond instelt op haar olie productie.

‘’Saudi Arabie’s positie dat Iran mee moet doen met de stillegging of er is geen deal veroorzaakte al discussies voordat de bijeenkomst begonnen was, volgens participanten en de bijeenkomst eindigde in verwarring,’’ volgens de Wall Street Journal.

Enkele delegaties uit Saudi Arabië zeiden in Doha wel bereid te zijn een stillegging te overwegen waaraan Iran niet mee doet, maar op de vroege zondagochtend ontvingen zij een telefoontje van Riyadh dat dat mooi niet doorgaat.

De staking in Koeweit zorgde ervoor dat Koeweits olie output met 60% daalde, wat steunt biedt aan prijs benchmarks als Brent en Dubai. Voorraad geraffineerde olie in het land steeg door lagere benzine exporten.

In de tussen tijd verzekerde Dr. Ibe Kachikwu, Group Managing Director van de Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), dat OPEC ondanks een patstelling op de ruwe olie productie stillegging, toch zal werken aan een consensus om de output onder olie producenten stil te leggen.

In Koeweit zeiden ze dat ze output wel kunnen doen stijgen, ondanks de staking met open-einde., door olie uit voorraad te gebruiken en juridische stappen te ondernemen tegen de vakbonden. Volgens analisten is het logisch te verwachten dat de overheid niet de olie werkers tegemoet gaat komen en gewoon door gaat met huidige export.

Beleggers hebben even pauze maar zodra de staking afgelopen is zullen prijzen in de rood staan.

‘’Gevoeligheid voor druk van de vakbonden zal er voor zorgen dat de overheid waarschijnlijk niets gaat doen aan de eisen van de olie werkers en hun salarissen niet verhogen,’’ aldus policy risk consultancy Eurasia Group. ‘’De komende dagen zal olie productie waarschijnlijk gedeeltelijk herstellen van zijn initiële daling en non-stakend personeel word herdistributeerd. Olie zal worden opgenomen uit inventarissen, een force majeure veroorzakend.’’

Het laatste nieuws als eerste ontvangen? Laat dan uw email adres achter en ontvang dit soort artikelen voortaan direct.

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com