Olie speculanten geobsedeerd door komende OPEC bijeenkomst

WTI olieprijzen stegen met 4% na het gepubliceerde EIA inventaris rapport, welke uitgesteld werd tot donderdag middag door vakantie in de Verenigde Staten om maandag. Olieprijzen stegen met 1.73 tot 47.24 en Brent olie klom naar 49.72 maar bleef onder 51 Dollar, het hoogste punt afgelopen maand. De laatste dagen stegen olieprijzen enigszins door een zwakkere Dollar. Een zwakkere Dollar betekend dat olie, wat in Dollars per barrel verkocht wordt, goedkoper is in bezit te houden dan bijvoorbeeld andere valuta of grondstoffen.

Data van het American Petroleum Institute laat afgelopen woensdag zien dat de Amerikaanse ruwe olie voorraden met 12.1 miljoen vaten gedaald zijn vorige week, waardoor olieprijzen verder stegen. Olie futures ontvingen steun van het nieuws dat algemene importgetallen naar China, ’s werelds grootste energie consument, stegen in augustus voor de eerste keer in 22 maanden, waardoor de indruk gewekt kan worden dat deze gigantische economie eindelijk stabiliseer na jaren te zijn gestagneerd.

De ontwikkelingen in China zijn waarschijnlijk indirect gevolg van een deal tussen Rusland en OPEC, welke later deze maand in Algerije samenkomen om te bespreken hoe ze aanleveringstoevoer gaan herstellen welke zorgde lagere olieprijzen de afgelopen twee jaar. Rusland en Saudi Arabië tekenden eerder deze maand een memorandum om samen actie te ondernemen de oliemarkt te stabiliseren en een gegarandeerde winst te genereren op hun olieproductie. Handtekeningen werden gezet onder het memorandum op 5 september door de ministers van energie Alexander Novak en Khalid al-Falih. Exacte details van de overeenkomst zijn nog niet bekend, maar nadat deze werd aangekondigd stegen olieprijzen direct met vijf procent.

Deze overeenkomst kan historisch genoemd worden aangezien het de eerste keer is dat dergelijk document getekend word door een OPEC lid en een land dat niet lid is van het cartel,

aldus een belangrijke analyst van Analytical Online.

Naar zijn woorden zijn Saudi Arabië en Rusland de grootste olie exporteurs ter wereld en hun statements omtrent olieproductie zijn genoeg reden om het zwarte goud in prijs te doen stijgen.

Recent commentaar van OPEC leider Saudi Arabië en de grootste non-OPEC productent Rusland, samen met de Iraanse president Hassen Rouhani’s gedrevenheid de markt te stabiliseren, heeft hoop op een mogelijk maximaal productie plafond verhoogd. Olieprijzen schommelden dagelijks bijna compleet door de discussies en publieke bijeenkomsten tussen Saudi Arabië en Iraanse officiëlen, wat aangeeft dat beide partijen verschillende visies hebben, waardoor de kans op politieke rivaliteit toeneemt, mocht het niet uitpakken zoals verwacht.

De oncomfortabele waarheid voor iedereen die hoopt op hogere olieprijzen zal blijven dat wat er ook wordt afgesproken tijdens de OPEC bijeenkomst in de Algerijnse hoofdstad op 26 september, het geen verschil maakt in de onbalans van vraag en aanbod van olie wereldwijd op dit moment. Goldman Sachs wees eerder deze week al op dit probleem en merkte op dat een productie plafond ingesteld door OPEC nog steeds geen verschil maakt in vraag en aanbod dit jaar en half 2017. Goldman analyst Eugene King zei dat een stillegging van olieproductie niet voldoende zal zijn omdat Saudi Arabië op dit moment in record tempo olie produceert.

Al met al somt dit op dat áls de partijen een productie plafond afspreken, wat nog onzeker is en zij zich beiden aan hun afspraken houden, het het olieprobleem voorlopig nog niet oplost.

+500

Verder lezen…

Bezoek eens de educatie afdeling met meer dan 50 artikelen over verschillende beursgerelateerde onderwerpen. Vergeet niet mijn 60 tips om succesvoller aandelen te handelen te lezen en mijn lijst 30 beste aandelen voor 2016 te bekijken. Als laatste kan je een of meerdere reviews lezen van online brokers of zelf een broker review achterlaten.

Dit soort artikelen voortaan direct per mail ontvangen?

Laat dan je emailadres achter zodat ik de artikelen voortaan direct naar je mail kan sturen (maximaal 2-3 emails per dag), geen partnermails of spam, afmelden kan altijd.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com