Olie zorgt voor paniek wereldwijd

Olieprijzen zorgen voor paniek wereldwijd. Grondstoffen kwamen niet verder, equities en valuta daalden. Beleggers investeerden in de Yen en goud futures vanochtend. Ruwe olie prijzen daalden 26 cent naar 35.44, Brent olie daalde 18 punten naar 37.51. Een paar dagen geleden stegen olieprijzen nog boven de $40 per vat. Een onverwachte zet van Saudi Arabië reduceert de kans op een mogelijke productie stillegging aanzienlijk. Olie beet in het stof gisteren toen Iran aankondigde weer olie te gaan produceren.

In het weekend kondigde Iran aan haar olie productie op te hebben geschroefd met 2 miljoen vaten per dag sinds de sancties van Westerse naties op Iran verwijderd werden in januari. Deze verhoging van de olie productie en nog een verhoging van zo’n 250,000 vaten per dag sinds 1 maart, heeft geholpen de al te hoge voorraad nog verder te doen verhogen. Hierdoor raakten vraag en aanbod uit balans waardoor olieprijzen maandag lager uitvielen. De sancties die Iran opgelegd waren limiteerde het lands olie export van 2.5 miljoen vaten per dag naar slechts boven de 1 miljoen vaten per dag.

De olieprijs daalde ook door zorgen om een eventuele productie stillegging, waar een akkoord voor klaar lag laat februari, niet gaat gebeuren. Vorige week zei de prins van Saudi Arabië Mohammed bin Salman tegen Bloomberg dat het land niet akkoord gaat met een productie stillegging tenzij andere grote producenten als Iran dit ook doen.

Olie producerende landen komen bijeen over twee weken in Qatar om een eventuele productie stillegging te bespreken. Maar wie van de partij zal zijn, wat ze gaan bespreken en of ze actie gaan ondernemen blijft onduidelijk.

De olieprijs ralliede na net onder $30 per dag mid-februari tot ruim boven de $40 per vat een paar weken geleden maar sinds beleggers angst hebben rondom productie, daalde olie weer in prijs.

Olieprijs grafiek

Olieprijzen daalden doordat Iran indiceerde productie te verhogen en meer te exporten totdat het land het marktaandeel heeft wat het had voor de sancties, dit word ondersteunt door minister van olie Bijan Zanganeh.

Bloomberg quote Mohammed bin Salman, kroonprins van Saudi Arabie als gezegd te hebben dat hij instemt op een olieproductie stillegging als andere landen dit ook doen. Wereldwijd zijn olieprijzen nu met 70% gedaald ten opzichte van 2014.

Effect OPEC of zonder OPEC olieprijs

Voor het grootste gedeelte van 2016, zijn olie en aandelen verhandeld in een ongebruikelijke correlatie. Analisten zien de samenhang tussen de twee langzaam verdwijnen, wat belangrijke implicaties kan hebben op andere markten. Aziatische aandelen en andere risicovollere activa daalden vanochtend, mede dankzij lagere olieprijzen en verwarrende berichten omtrent financiële beleidsmakers in de Verenigde Staten.

Olie aandelen correlatie grafiek

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!